Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Az Év Vendéglőse díjat 2001-ben alapította a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI), minden évben a legfőbb szempont a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége. A díjazott olyan vendéglős kell hogy legyen, aki a szakmája szeretetével, tudásával példaképül szolgálhat a felnövekvő generációk és a pályatársak számára.

A díjra az MVI tagjai jelölhetnek, de az elismerésre nem csak ipartestületi tagok jelölhetők, hanem a szakmából bárki, akit érdemesnek tartanak erre a címre, derül ki az MVI friss közleményéből.

Akik eddig a díjat kapták:

2002. Gombás András

2003. Jakabffy László

2004. Herz György

2005. Berkes Gyula

2006. Gottwald Sándor

2007. Puskás Lajos

2008. Pinczés Károly

2009. Bíró Lajos

2010. Radvánszky Attila

2011. Garaczi János

2012. Rápolthy István

2013. Molnár Attila

2014. Csapody Balázs

2015. Rosenstein Tibor

2016. Semsei Rudolf

2017. Meződi Alice

2018. Dudás Szabolcs és Szilárd

2019. Pintér Katalin

2020. Andrusch Péter

(2021 – nem hirdettek díjazott a Covid-járvány miatt)

2022. Kovács Gábor

2023. Erhardt Zoltán

És akkor következzék 2024 győztese, aki nem más, mint:

Rácz Mihály, Nyírbátor legrégebbi éttermének, a családi vállalkozásban működő Kakukk Étteremnek a tulajdonosa, amelynek több évtizedes történetét rangos szakmai elismerések sora, legendás ételek és történetek fémjelzik.

Szakmai munkáját az értékes tradíciók megőrzése és a folyamatos megújulás fémjelzi, amely meghatározta az étterem elmúlt 50 évét is. Kollégáival rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi gasztronómiai rendezvényeken, versenyeken és fesztiválokon, ahol nemcsak Nyírbátort, de a megyéjüket is képviselik.

 Rácz Mihály, 2024 győztese
Rácz Mihály, 2024 győztese
Fotó: MVI
Az étteremhez egy 16 szobás panzió és az Umami Ételbár is tartozik. A vállalkozás külföldön is terjeszkedik: Erdélyben, Nagykárolyban 1000 fős rendezvényház, Tasnádon a Royal Hotel, a Madarasi Hargitán, Ivón panzió és wellness, Borszéken a Lázár Villa és ugyanitt a nemrégiben felújított 4 csillagos Melik Hotel wellness szolgáltatásokkal várja a vendégeit. Rácz Mihály jelenleg Munkácson (Ukrajna) egy étterem és bisztró kialakításán is dolgozik.

A kezdetektől folyamatosan részt vesz a tanulók szakmai képzésében, szoros kapcsolatot kialakítva a helyi szakképző iskolákkal; emellett szakmai vizsgabizottságok meghívott tagja. Több elismerés birtokosa: Magyar Turizmus Minőségi Díj, Pro Urbe kitüntetés, Nyírbátorért Érdemérem, Magyar Gasztronómiáért elismerés, Magyar Népi Ízőrző Lovagrend Nagymestere. 

 

 


Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.