Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Az Év Vendéglőse díjat 2001-ben alapította a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI), minden évben a legfőbb szempont a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége. A díjazott olyan vendéglős kell hogy legyen, aki a szakmája szeretetével, tudásával példaképül szolgálhat a felnövekvő generációk és a pályatársak számára.

A díjra az MVI tagjai jelölhetnek, de az elismerésre nem csak ipartestületi tagok jelölhetők, hanem a szakmából bárki, akit érdemesnek tartanak erre a címre, derül ki az MVI friss közleményéből.

Akik eddig a díjat kapták:

2002. Gombás András

2003. Jakabffy László

2004. Herz György

2005. Berkes Gyula

2006. Gottwald Sándor

2007. Puskás Lajos

2008. Pinczés Károly

2009. Bíró Lajos

2010. Radvánszky Attila

2011. Garaczi János

2012. Rápolthy István

2013. Molnár Attila

2014. Csapody Balázs

2015. Rosenstein Tibor

2016. Semsei Rudolf

2017. Meződi Alice

2018. Dudás Szabolcs és Szilárd

2019. Pintér Katalin

2020. Andrusch Péter

(2021 – nem hirdettek díjazott a Covid-járvány miatt)

2022. Kovács Gábor

2023. Erhardt Zoltán

És akkor következzék 2024 győztese, aki nem más, mint:

Rácz Mihály, Nyírbátor legrégebbi éttermének, a családi vállalkozásban működő Kakukk Étteremnek a tulajdonosa, amelynek több évtizedes történetét rangos szakmai elismerések sora, legendás ételek és történetek fémjelzik.

Szakmai munkáját az értékes tradíciók megőrzése és a folyamatos megújulás fémjelzi, amely meghatározta az étterem elmúlt 50 évét is. Kollégáival rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi gasztronómiai rendezvényeken, versenyeken és fesztiválokon, ahol nemcsak Nyírbátort, de a megyéjüket is képviselik.

 Rácz Mihály, 2024 győztese
Rácz Mihály, 2024 győztese
Fotó: MVI
Az étteremhez egy 16 szobás panzió és az Umami Ételbár is tartozik. A vállalkozás külföldön is terjeszkedik: Erdélyben, Nagykárolyban 1000 fős rendezvényház, Tasnádon a Royal Hotel, a Madarasi Hargitán, Ivón panzió és wellness, Borszéken a Lázár Villa és ugyanitt a nemrégiben felújított 4 csillagos Melik Hotel wellness szolgáltatásokkal várja a vendégeit. Rácz Mihály jelenleg Munkácson (Ukrajna) egy étterem és bisztró kialakításán is dolgozik.

A kezdetektől folyamatosan részt vesz a tanulók szakmai képzésében, szoros kapcsolatot kialakítva a helyi szakképző iskolákkal; emellett szakmai vizsgabizottságok meghívott tagja. Több elismerés birtokosa: Magyar Turizmus Minőségi Díj, Pro Urbe kitüntetés, Nyírbátorért Érdemérem, Magyar Gasztronómiáért elismerés, Magyar Népi Ízőrző Lovagrend Nagymestere. 

 

 


Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.
Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?

Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?  

Ami nemcsak a hazai marhahús állományt, hanem a magyarországi sertéstartókat is súlyosan érintheti.
Hamarosan lehúzza a rolót a móri Michelin-ajánlásos étterem

Hamarosan lehúzza a rolót a móri Michelin-ajánlásos étterem 

Ha tervezte, hogy meglátogatja – igyekeznie kell.
Új tulajdonosát keresi a Mi kis falunk kocsmája

Új tulajdonosát keresi a Mi kis falunk kocsmája 

A sorozatban megismert vendéglátóhelyet 55 millió forintért árulják.
Bezárt a legendás dunántúli csárda

Bezárt a legendás dunántúli csárda 

Az 1988-ban alapított vendéglátóhely nemcsak kiváló ételeivel, hanem sokszínű programjaival is a régió egyik meghatározó központja lett.
A nőket ünneplik a Matild Palotában

A nőket ünneplik a Matild Palotában 

A Nemzetközi Nőnapon világszerte a nők szerepét, tehetségét méltatják.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.