Mesterek vacsoráztattak a Borostyánban, ami nem égett le

A WACS gasztronómiai világszövetség prágai európai döntőjében sikeresen szerepelt csapat főzött az MNGSZ mestervacsoráján.

Bő négy évtizeddel ezelőtt és nem sokkal az MNGSZ 1968-as megalakulását követően, indult útjára az első mestervacsora, amikor is kiadásra kerültek a szövetség első mesterszakács, mestercukrász és éttermi mester címek. Az elmúlt évtizedek során az esemény megrendezésre került már az ország szinte minden régiójában, hiszen rendhagyó módon mindig más és más helyszín ad otthont a jeles eseménynek.

Két év után pedig ismét visszatért az ország keleti részébe és a 2005-ös debreceni Kölcsey Központ után, ezúttal most különleges atmoszférával rendelkező nyíradony-tamásipusztai Borostyán Med Hotel**** adott otthont a rangos eseménynek.

A mozgalmas hétvégén egy nem várt technikai probléma is fokozta az izgalmakat a Borostyán szálloda életében, ugyanis a wellness részleg egyik szaunájában kisebb tűz keletkezett. Mint azt a kastélyhotel igazgatójától, Gráf Orsolyától megtudtuk, a tűzeset a szálloda és a wellness központ működését nem befolyásolja, a helyreállítás folyik, így a szaunavilágot hamarosan újra birtokba vehetik a vendégek. 

A mestervacsora során ezúttal is 6 fogásos fine dining gálavacsora várta a vendégeket, akik az ország minden szegletéből érkező gasztronómiával foglalkozó szakemberek és kísérőik voltak.

A vacsora vezető séfje ismét Volenter István (67 Étterem és Bisztró, Székesfehérvár) volt. A szokások szerint a vacsora elkészítésében fontos szerepet töltöttek be az avatandó mesterek, akiknek ez az utolsó lépés a mesteri címhez vezető úton. Az idei alkalom igazán különleges volt, hiszen a menüsor a WACS gasztronómiai világszövetség prágai európai döntőjében első helyezést elért, és ezzel a 2018-as malajziai világdöntőbe jutott Adamek Balázs séf és Maczák Anna cukrász séf menüsorai alapján épül fel, természetesen Volenter István vezető séf kiegészítéseivel. Így mindenki testközelből kaphatott ízelítőt két versenymenü részleteiből. A szervezők ezt mind igazi meglepetésnek szánták, így csak a gálaest előtt 3 nappal árulták el a résztvevőknek.

Szintén a csapat tagja volt még Murányi Mercédesz Balázs commis-ja (junior segítő a versenyen) és Varga Dóra cukrász is, aki szintén október elején vett részt az ifjú szakmunkások világversenyén, a WorldSkillsen, Abu Dhabiban. A vendégek között pedig ott voltak az október közepén megrendezésre került BBQ világbajnokságon (Limerick, Írország) indult magyar BBQ válogatott tagjai is, akik remek teljesítménnyel és eredménnyel térhettek haza. Az idei évvel 6 mesterszakács, 1 éttermi mester és 2 mestercukrász várományosa a kitüntető címnek. Az est két házigazdája Krivács András a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke és Barabás Zoltán a szövetség éttermi alelnöke, a debreceni Barabás Étterem tulajdonosa voltak.

A mestervacsoráról itt láthatnak videoösszeállítást.

 

 


Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.