Bő négy évtizeddel ezelőtt és nem sokkal az MNGSZ 1968-as megalakulását követően, indult útjára az első mestervacsora, amikor is kiadásra kerültek a szövetség első mesterszakács, mestercukrász és éttermi mester címek. Az elmúlt évtizedek során az esemény megrendezésre került már az ország szinte minden régiójában, hiszen rendhagyó módon mindig más és más helyszín ad otthont a jeles eseménynek.
Két év után pedig ismét visszatért az ország keleti részébe és a 2005-ös debreceni Kölcsey Központ után, ezúttal most különleges atmoszférával rendelkező nyíradony-tamásipusztai Borostyán Med Hotel**** adott otthont a rangos eseménynek.
A mozgalmas hétvégén egy nem várt technikai probléma is fokozta az izgalmakat a Borostyán szálloda életében, ugyanis a wellness részleg egyik szaunájában kisebb tűz keletkezett. Mint azt a kastélyhotel igazgatójától, Gráf Orsolyától megtudtuk, a tűzeset a szálloda és a wellness központ működését nem befolyásolja, a helyreállítás folyik, így a szaunavilágot hamarosan újra birtokba vehetik a vendégek.
A mestervacsora során ezúttal is 6 fogásos fine dining gálavacsora várta a vendégeket, akik az ország minden szegletéből érkező gasztronómiával foglalkozó szakemberek és kísérőik voltak.
A vacsora vezető séfje ismét Volenter István (67 Étterem és Bisztró, Székesfehérvár) volt. A szokások szerint a vacsora elkészítésében fontos szerepet töltöttek be az avatandó mesterek, akiknek ez az utolsó lépés a mesteri címhez vezető úton. Az idei alkalom igazán különleges volt, hiszen a menüsor a WACS gasztronómiai világszövetség prágai európai döntőjében első helyezést elért, és ezzel a 2018-as malajziai világdöntőbe jutott Adamek Balázs séf és Maczák Anna cukrász séf menüsorai alapján épül fel, természetesen Volenter István vezető séf kiegészítéseivel. Így mindenki testközelből kaphatott ízelítőt két versenymenü részleteiből. A szervezők ezt mind igazi meglepetésnek szánták, így csak a gálaest előtt 3 nappal árulták el a résztvevőknek.
Szintén a csapat tagja volt még Murányi Mercédesz Balázs commis-ja (junior segítő a versenyen) és Varga Dóra cukrász is, aki szintén október elején vett részt az ifjú szakmunkások világversenyén, a WorldSkillsen, Abu Dhabiban. A vendégek között pedig ott voltak az október közepén megrendezésre került BBQ világbajnokságon (Limerick, Írország) indult magyar BBQ válogatott tagjai is, akik remek teljesítménnyel és eredménnyel térhettek haza. Az idei évvel 6 mesterszakács, 1 éttermi mester és 2 mestercukrász várományosa a kitüntető címnek. Az est két házigazdája Krivács András a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke és Barabás Zoltán a szövetség éttermi alelnöke, a debreceni Barabás Étterem tulajdonosa voltak.
A mestervacsoráról itt láthatnak videoösszeállítást.