Mesterek vacsoráztattak a Borostyánban, ami nem égett le

A WACS gasztronómiai világszövetség prágai európai döntőjében sikeresen szerepelt csapat főzött az MNGSZ mestervacsoráján.

Bő négy évtizeddel ezelőtt és nem sokkal az MNGSZ 1968-as megalakulását követően, indult útjára az első mestervacsora, amikor is kiadásra kerültek a szövetség első mesterszakács, mestercukrász és éttermi mester címek. Az elmúlt évtizedek során az esemény megrendezésre került már az ország szinte minden régiójában, hiszen rendhagyó módon mindig más és más helyszín ad otthont a jeles eseménynek.

Két év után pedig ismét visszatért az ország keleti részébe és a 2005-ös debreceni Kölcsey Központ után, ezúttal most különleges atmoszférával rendelkező nyíradony-tamásipusztai Borostyán Med Hotel**** adott otthont a rangos eseménynek.

A mozgalmas hétvégén egy nem várt technikai probléma is fokozta az izgalmakat a Borostyán szálloda életében, ugyanis a wellness részleg egyik szaunájában kisebb tűz keletkezett. Mint azt a kastélyhotel igazgatójától, Gráf Orsolyától megtudtuk, a tűzeset a szálloda és a wellness központ működését nem befolyásolja, a helyreállítás folyik, így a szaunavilágot hamarosan újra birtokba vehetik a vendégek. 

A mestervacsora során ezúttal is 6 fogásos fine dining gálavacsora várta a vendégeket, akik az ország minden szegletéből érkező gasztronómiával foglalkozó szakemberek és kísérőik voltak.

A vacsora vezető séfje ismét Volenter István (67 Étterem és Bisztró, Székesfehérvár) volt. A szokások szerint a vacsora elkészítésében fontos szerepet töltöttek be az avatandó mesterek, akiknek ez az utolsó lépés a mesteri címhez vezető úton. Az idei alkalom igazán különleges volt, hiszen a menüsor a WACS gasztronómiai világszövetség prágai európai döntőjében első helyezést elért, és ezzel a 2018-as malajziai világdöntőbe jutott Adamek Balázs séf és Maczák Anna cukrász séf menüsorai alapján épül fel, természetesen Volenter István vezető séf kiegészítéseivel. Így mindenki testközelből kaphatott ízelítőt két versenymenü részleteiből. A szervezők ezt mind igazi meglepetésnek szánták, így csak a gálaest előtt 3 nappal árulták el a résztvevőknek.

Szintén a csapat tagja volt még Murányi Mercédesz Balázs commis-ja (junior segítő a versenyen) és Varga Dóra cukrász is, aki szintén október elején vett részt az ifjú szakmunkások világversenyén, a WorldSkillsen, Abu Dhabiban. A vendégek között pedig ott voltak az október közepén megrendezésre került BBQ világbajnokságon (Limerick, Írország) indult magyar BBQ válogatott tagjai is, akik remek teljesítménnyel és eredménnyel térhettek haza. Az idei évvel 6 mesterszakács, 1 éttermi mester és 2 mestercukrász várományosa a kitüntető címnek. Az est két házigazdája Krivács András a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke és Barabás Zoltán a szövetség éttermi alelnöke, a debreceni Barabás Étterem tulajdonosa voltak.

A mestervacsoráról itt láthatnak videoösszeállítást.

 

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.