Mészáros Pál átvette az Év Bortermelője díjat

Mészáros Pál borász átvette a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon címet vasárnap Budapesten.

A Magyar Bor Akadémia által a Corinthia Hotelben rendezett ünnepi gálaebéden és díjkiosztón díszvendégként részt vett Áder János köztársaság elnök is. Az oklevéllel járó elismerést Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia (MBA) elnöke nyújtotta át a díjazottnak.

"Az immár 25 éve február elején megszervezett ceremónia minden évben egy igazi szakmai ünnep is" - hangsúlyozta a borakadémia elnöke. Hozzátette, hogy tavaly a sok eső ellenére is 2,7 millió hektoliter jó minőségű bort szüreteltek le. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt év tapasztalatai alapján a rozé, valamint az ökológiai szőlőkből készített borok iránti kereslet növekedőben van. "A klasszikus pezsgő borok készítése új terület sok már befutott borász számára is, de egyre többen vállalják a tanulás, kísérletezés áldozatát" - mondta Zilai Zoltán.

Koncz Ildikó, az MBA főtitkára a díjazott szakmai életútját felidézve elmondta, hogy Mészáros Pál borászcsaládban született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Ő 1970-ben végzett agrármérnökként, első szőlőjét 1974-ben telepítette Kisbödőben, ez a terület azóta is a család birtokában van. Első munkahelyén növénytermesztőként kivette a részét a szőlőrekonstrukciós munkákból. Majd újabb földterületeket vásárolt, és átállt a fehér szőlő termesztésére, mert akkoriban azt jobban megfizették, mint a vöröset. Később jó minőségű kékszőlőt kezdett el telepíteni, a rendszerváltás után pedig újabb 10 hektárt vásárolt. 2002-ben már 40 hektáron gazdálkodott a család, 2008-ban árverés keretében újabb 40 hektár föld került a tulajdonába, a birtokméret hamar elérte az 500 hektárt. 2010-ben palackozót, készáruraktárt építettek és különleges szőlőfajták is megjelentek a birtokon.

Mészáros Pál ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával, és főként kék szőlőt termesztenek. Koncz Ildikó hangsúlyozta, hogy a Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak. 2008-ban aranyérmet nyertek a világ egyik legrangosabb borversenyén Bordeaux-ban, 2007-ben ugyancsak aranyérmet vihettek haza a Monde Selection versenyről, Brüsszelből, 2015-ben a VinAgora Nemzetközi Borversenyen négy aranyérmet szereztek, míg fia, Mészáros Péter a legeredményesebb fiatal borásznak járó különdíjban részesült. A 36. Magyar Bormustráról három arany és három ezüstéremmel térhettek haza. 2016-ban egy ezüst mellett két aranyérmet nyertek Bordeauxban. 2012-ben Az Év Pincészete, 2016-ban Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címét nyerték el.

"Ma a pincészet profi minőségéről, művészi arculatáról, innovatív karakteréről ismert" - mondta a borakadémia főtitkára.

Forrás: MTI

Forrás: Vendég & Hotel Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.