MICHELIN Guide: remények és esélyek

A Michelin-plakettek magyar disztribútoraként és a vendéglátás fejlesztő-beszállító partnereként a METRO Nagykereskedelem is beszáll az esélylatolgatók közé: a várható csillaghullás fényességét illetőleg Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezető nyújt prognózist.

Szigorú titoktartás

Bár az ikonikus piros tűzzománc táblák megfelelő címre szállítását és átadását sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is a METRO végzi, azt tudni kell, hogy a MICHELIN Guide nagyon szigorúan veszi a titoktartást, így mi is csak a kihirdetés napján tudjuk meg, hogy kik kerültek az aktuális éves válogatásba. – hangsúlyozza Bősze Ákos. – 2018-ban kezdődött az együttműködésünk a MICHELIN Guide-dal, és hosszútávra szól.

A METRO szíve együtt dobban a magyar vendéglátással, így a MICHELIN-csillagok és ajánlások kihirdetésének napja számunkra is ünnep.  

Motivált gasztroturisták  

Magyarország 2010 óta szerepel a MICHELIN Guide csillagfényes gasztrotérképén. Sokáig csak Budapest vendéglátóhelyei estek a minősítést végző névtelen inspektorok látókörébe, de 2022-ben megtört a jég, és a gasztrokulturális vizsgálódás kiterjedt a főváros határain túlra is. A mai magyar gasztronómiának és turizmusnak óriási eredménye, hogy Magyarországnak önálló MICHELIN-kiadványa van, melyben 70 vendéglátóegység szerepel. A MICHELIN által elismertek számával hazánk kiemelkedik a térség országai közül – ez azért fontos, mert világszerte milliós nagyságrendben kelnek útra úgy turisták, hogy előbb foglalnak egy MICHELIN-csillagos étterembe, majd ehhez igazítják a szállásfoglalást és az utazás további részleteit. A jó ételek iránti rajongás sokakat mozgat meg és motivál utazásra!


Fotó: Metro

Presztízs és nagyon kemény munka

A MICHELIN-elismerések rendszere és a velük járó presztízs a magyar vendéglátás és gasztronómia szereplői számára is világos, és ma már a magyar vendégek is tisztában vannak vele, mit ér egy MICHELIN ajánlás vagy csillag. Mit jelent, hogy valaki érdemesül a MICHELIN Guide-ban való szereplésre, valamint a tűzpiros táblára? Először is egy nagyon erős csapatmunkát, hiszen az elismerést mindig az étterem teljes stábja kapja. Mindenekelőtt pedig kemény munkát – a MICHELIN nem osztogatja könnyen az ajánlásokat és csillagokat, azokat a folyamatosan kiemelkedő teljesítményt felmutató vendéglátóhelyeknek tartogatja.

Klasszisok és start-upok

Minden évben felmerül a kényes kérdés: mennyire objektív a MICHELIN-bírálat? Elvégre nem pontozza, és nem is rendezi sorba az éttermeket. – részletezi a METRO szakembere – Így előfordulhat, hogy egy klasszisnak számító, nagy múltú étterem lecsúszik a csillagról, és a vendéglátás attraktív start-upjaival, nemrég nyitott, de nagyon hatásos vendéglátóhelyekkel kerül egy társaságba. A MICHELIN-kihirdetés napja nem minden elismert számára szól a felhőtlen örömről.

Régi és új csillagok

Az esélyek latolgatásánál a szakmai szemmel talán a legfontosabb kérdés, hogy ki az, aki meg tudta tartani a korábbi MICHELIN-elismerését vagy egyenesen szintet lépett? Az igazán nagy teljesítmény ugyanis a színvonal, a forgalom, a vendégkör, a tehetséges munkatársak megtartásában és a fejlesztésben mutatkozik meg a vendéglátásban. – mutat rá Bősze Ákos – Mi tehát izgatottan figyeljük a korábbi ajánlások és csillagok sorsát.

A közvéleményt azonban sokkal inkább izgatja az, hogy vajon lesz-e új csillag a magyar MICHELIN egén?

Meg merem kockáztatni, hogy lesz új csillag, és minimum öt, új ajánlással rendelkező étterem is bekerül a MICHELIN Guide-ba a feltörekvő, fiatal séfek által vezetett vendéglátóhelyek közül. Mindenesetre a METRO felkészült arra, hogy a tavalyinál több helyre szállítsa ki a büszkeség tűzzománc tábláit!


Fotó: Metro

Mivel a MICHELIN Guide eredetileg útikönyv volt, a minősítések ma is az autós utazók szokásaihoz igazodnak. Egycsillagos helyek: a maguk kategóriájában kiválóak. Kétcsillagos helyek: megérnek egy kitérőt. Háromcsillagos helyek: megérdemelnek egy külön utazást is. Bib Gourmand: ár-érték arányban kiemelkedően jó helyek kapják. Zöld MICHELIN-csillag: olyan vendéglátóhelyeknek ítélik oda, melyek a magas minőséget fenntartható módon nyújtják. Michelin-ajánlás (korábban Michelin-tányér): a vendéglátóhely konyhája teljesíti a MICHELIN nemzetközi mércéjét, s ezért szerepel a MICHELIN Guide-ban. Minden minősítést egy évre adnak, így tétje van annak, hogy a vendéglátóhely képes-e megtartani az elismerést.

A METRO által kiszállításra kerülő, az elismeréseket igazoló táblákat Franciaországban készíti egy, a MICHELIN Guide által választott művész teljes titoktartás mellett. A plakettek 25x25 cm nagyságúak, egy lapos díszdobozban érkeznek, melyben selyemfényű gratuláló levelet, a táblák felhelyezéséhez használati útmutatót, valamint csavarokat és tipliket is mellékelnek.

 

 

 


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.