MICHELIN Guide: remények és esélyek

A Michelin-plakettek magyar disztribútoraként és a vendéglátás fejlesztő-beszállító partnereként a METRO Nagykereskedelem is beszáll az esélylatolgatók közé: a várható csillaghullás fényességét illetőleg Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezető nyújt prognózist.

Szigorú titoktartás

Bár az ikonikus piros tűzzománc táblák megfelelő címre szállítását és átadását sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is a METRO végzi, azt tudni kell, hogy a MICHELIN Guide nagyon szigorúan veszi a titoktartást, így mi is csak a kihirdetés napján tudjuk meg, hogy kik kerültek az aktuális éves válogatásba. – hangsúlyozza Bősze Ákos. – 2018-ban kezdődött az együttműködésünk a MICHELIN Guide-dal, és hosszútávra szól.

A METRO szíve együtt dobban a magyar vendéglátással, így a MICHELIN-csillagok és ajánlások kihirdetésének napja számunkra is ünnep.  

Motivált gasztroturisták  

Magyarország 2010 óta szerepel a MICHELIN Guide csillagfényes gasztrotérképén. Sokáig csak Budapest vendéglátóhelyei estek a minősítést végző névtelen inspektorok látókörébe, de 2022-ben megtört a jég, és a gasztrokulturális vizsgálódás kiterjedt a főváros határain túlra is. A mai magyar gasztronómiának és turizmusnak óriási eredménye, hogy Magyarországnak önálló MICHELIN-kiadványa van, melyben 70 vendéglátóegység szerepel. A MICHELIN által elismertek számával hazánk kiemelkedik a térség országai közül – ez azért fontos, mert világszerte milliós nagyságrendben kelnek útra úgy turisták, hogy előbb foglalnak egy MICHELIN-csillagos étterembe, majd ehhez igazítják a szállásfoglalást és az utazás további részleteit. A jó ételek iránti rajongás sokakat mozgat meg és motivál utazásra!


Fotó: Metro

Presztízs és nagyon kemény munka

A MICHELIN-elismerések rendszere és a velük járó presztízs a magyar vendéglátás és gasztronómia szereplői számára is világos, és ma már a magyar vendégek is tisztában vannak vele, mit ér egy MICHELIN ajánlás vagy csillag. Mit jelent, hogy valaki érdemesül a MICHELIN Guide-ban való szereplésre, valamint a tűzpiros táblára? Először is egy nagyon erős csapatmunkát, hiszen az elismerést mindig az étterem teljes stábja kapja. Mindenekelőtt pedig kemény munkát – a MICHELIN nem osztogatja könnyen az ajánlásokat és csillagokat, azokat a folyamatosan kiemelkedő teljesítményt felmutató vendéglátóhelyeknek tartogatja.

Klasszisok és start-upok

Minden évben felmerül a kényes kérdés: mennyire objektív a MICHELIN-bírálat? Elvégre nem pontozza, és nem is rendezi sorba az éttermeket. – részletezi a METRO szakembere – Így előfordulhat, hogy egy klasszisnak számító, nagy múltú étterem lecsúszik a csillagról, és a vendéglátás attraktív start-upjaival, nemrég nyitott, de nagyon hatásos vendéglátóhelyekkel kerül egy társaságba. A MICHELIN-kihirdetés napja nem minden elismert számára szól a felhőtlen örömről.

Régi és új csillagok

Az esélyek latolgatásánál a szakmai szemmel talán a legfontosabb kérdés, hogy ki az, aki meg tudta tartani a korábbi MICHELIN-elismerését vagy egyenesen szintet lépett? Az igazán nagy teljesítmény ugyanis a színvonal, a forgalom, a vendégkör, a tehetséges munkatársak megtartásában és a fejlesztésben mutatkozik meg a vendéglátásban. – mutat rá Bősze Ákos – Mi tehát izgatottan figyeljük a korábbi ajánlások és csillagok sorsát.

A közvéleményt azonban sokkal inkább izgatja az, hogy vajon lesz-e új csillag a magyar MICHELIN egén?

Meg merem kockáztatni, hogy lesz új csillag, és minimum öt, új ajánlással rendelkező étterem is bekerül a MICHELIN Guide-ba a feltörekvő, fiatal séfek által vezetett vendéglátóhelyek közül. Mindenesetre a METRO felkészült arra, hogy a tavalyinál több helyre szállítsa ki a büszkeség tűzzománc tábláit!


Fotó: Metro

Mivel a MICHELIN Guide eredetileg útikönyv volt, a minősítések ma is az autós utazók szokásaihoz igazodnak. Egycsillagos helyek: a maguk kategóriájában kiválóak. Kétcsillagos helyek: megérnek egy kitérőt. Háromcsillagos helyek: megérdemelnek egy külön utazást is. Bib Gourmand: ár-érték arányban kiemelkedően jó helyek kapják. Zöld MICHELIN-csillag: olyan vendéglátóhelyeknek ítélik oda, melyek a magas minőséget fenntartható módon nyújtják. Michelin-ajánlás (korábban Michelin-tányér): a vendéglátóhely konyhája teljesíti a MICHELIN nemzetközi mércéjét, s ezért szerepel a MICHELIN Guide-ban. Minden minősítést egy évre adnak, így tétje van annak, hogy a vendéglátóhely képes-e megtartani az elismerést.

A METRO által kiszállításra kerülő, az elismeréseket igazoló táblákat Franciaországban készíti egy, a MICHELIN Guide által választott művész teljes titoktartás mellett. A plakettek 25x25 cm nagyságúak, egy lapos díszdobozban érkeznek, melyben selyemfényű gratuláló levelet, a táblák felhelyezéséhez használati útmutatót, valamint csavarokat és tipliket is mellékelnek.

 

 

 


Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.