Michelin-csillagot kapott egy francia vegán étterem

A dél-nyugat franciaországi Ares városában működő ONA étterem megkapta a csúcsgasztronómia legjelentősebb elismerését, a Michelin-csillagot. Az ONA az Origine Non Animale, azaz a Nem Állati Eredetű szavak kezdőbetűiből áll össze, az étterem ugyanis vegán, nem használnak semmiféle állati eredetű alapanyagot.

Az étterem alapítója és vezetője Claire Vallee, aki a hétfői bejelentés után arról beszélt, hogy úgy érzi, mintha elgázolta volna egy vonat, döbbenten fogadta a hírt - írja a 444. A hagyományos Michelin-csillag mellett Vallee étterme egy zöld csillagot is elnyert: a Guide Michelin 2020 óta külön díjazza azokat az éttermeket, melyek üzemeltetésében hangsúlyos helyet kapnak az etikus gyakorlatok.



Vallee arról mesélt a francia hírügynökségnek, hogy a hagyományos bankok elhajtották, amikor évekkel ezelőtt hitelért házalt, bizonytalannak és kockázatosnak ítélték meg a vegán étkezés jövőjét, és azt sem tartották jó ötletnek, hogy az óceán partján fekvő Arcachon-öbölben lévő városban szerette volna megnyitni a helyet. A fiatal séf ezután közösségi finanszírozásból szedte össze az önrészt, majd egy olyan bankhoz fordult, amelyik kifejezetten zöld, etikus projekteket támogat. Elmondása szerint az étterem 2016-os megnyitása óta sokszor kérdezte magától, hogy vajon elég jó-e, amit csinálnak, hiszen a növényi alapú főzés nehéz és innovatív kihívás. De szerinte a legfontosabb, hogy élvezze, amit tesz, ez pedig itt megvalósult.



Franciaországban Vallee a vegán gasztronómia megteremtőjének számít, de mesélt arról is, hogy valójában bőven vannak elődjei, akiket követett, például a berlini Jean-Christian Jury.

Forrás: 444


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.