Miért nem térnek vissza az éttermekbe a dolgozók a járvány után?

Talán a magyar vendéglátóipar szempontjából is érdekesek azok az amerikai adatsorok, amelyeket a Quartz magazin tett egymás mellé. Az Egyesült Államokban ugyanis az éttermek forgalma áprilisban és májusban összességében már elérte a járvány előtti utolsó hónap, azaz a tavalyi február szintjét, a szektorban foglalkoztatottak száma viszont messze nem pattant még vissza. Abban még 12 százalékos az elmaradás a pandémia előtti értékhez. Mi lehet az oka ennek az amerikai jelenségnek? A g7 utánajárt.

A gazdaság újraindulásával együtt a magyar éttermek felől is hasonló tapasztalatokat lehet hallani, különösen erős lett a munkaerőhiány.

A Quartz által megszólaltatott szakértők szerint a járvány több szempontból is abba az irányba lökte a szektort, hogy az éttermek kevesebb alkalmazottal is képesek legyenek fajlagosan több bevételt termelni. Az egyik fő tényező az, hogy a jellemzően kis családi tulajdonban lévő vendéglők mentek tönkre, az olyan, hatékonyabban működő nagy láncok viszont, mint például a McDonald’s, még arra is képesek most, hogy jobb munkakörülményekkel és magasabb fizetéssel csábítsák magukhoz a munkavállalókat.

Racionalizálás és kiszervezés

A járvány éve szinte mindenhol kikényszerítette az online rendelés és a házhozszállítás bevezetését, amihez nem kellenek pincérek és mosogatók sem. Ez tehát a műveletek egyfajta racionalizálása, automatizációja vagy kiszervezése, ami összességében csökkenti a munkaerőigényt. Ha viszont az amerikaiak az online felületek helyett most visszatérnek az éttermekbe, a vendéglősök nehéz helyzetben lesznek – ám egyelőre nem lehet megjósolni, hogy ez milyen mértékben lesz jellemző a következő időszakban.

Jelentős részük nem fog visszatérni

A szakértők arra számítanak, hogy a foglalkoztatottak száma nem fogja elérni a járvány előtti szintet, mert a pandémia alatt elbocsátott munkavállalók jelentős része már nem tér vissza. A munkaerőhiány most ugyan emeli a fizetéseket, a szakértők azonban úgy vélik, hogy ez csak a járvány alatti visszaesés miatt látványos jelenség, a bérek valójában ugyanott vannak, ahol a pandémia nélkül mostanában lennének.

Forrás: Hrpwr


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.