Milyen borra számíthatunk idén?

Az időjárás nem kedvezett egyes borvidékeknek az idei évben, de vannak szerencsés kivételek, így a kiesés részben kompenzálható lesz.

Az elmúlt hónapok időjárása az ország számos pontján okozott problémákat a borászoknak. Elsősorban a fagy- és jégkárok, illetve a szokatlanul csapadékos augusztusi időjárás okolható azért, hogy várhatóan átlag alatti lesz az ide bortermésünk. Vannak ugyanakkor olyan területek is, melyeket megkímélt a szélsőséges időjárás. A Mátrai borvidék például szerencsés elhelyezkedésének köszönhetően pozitív várakozásokkal tekint a 2016-os évjáratra: az itt található Dubicz Borászat és Szőlőbirtok előrejelzése szerint például akár kétszer annyi, jó minőségű szőlőt is szüretelhetnek idén, mint a tavalyi, kifejezetten aszályos évben.

Általánosságban elmondható, hogy a bortermelők számára az idei év komoly időjárási kihívásokat tartogatott. Elsősorban a Dunántúli területek szenvedtek el komoly veszteségeket, ahol a fagykárok és a csapadékos augusztus gyakorlatilag ellehetetlenített borászatokat: egyes extrém esetekben szinte a teljes termés látta a kárát az időjárási viszontagságoknak.

Mindeközben a keleti és a déli borvidékeken kifejezetten jó termés várható mennyiségi és minőségi szempontok alapján is. Az előzetes becslések azt mutatják, hogy 15-20 százalékos lehet a veszteség egyes területeken, azonban a szerencsésebb borvidékekből érkező többlettermelés mindezt majdnem teljesen kompenzálhatja majd. Ennek eredményeként előreláthatóan nem lesz olyan bortípus, melyből komolyabb hiány lesz 2017-ben. A tokaji, az egri, vagy például a villányi borvidéken megfelelő termés várható, de olyan terület is akad, melynek kifejezetten pozitív várakozásai vannak a 2016-os borokkal kapcsolatban.

A Mátrai borvidéket különleges elhelyezkedésének köszönhetően – a Mátra déli oldalán, a hegység által nyújtott védelem miatt – lényegében minden természeti csapás elkerülte az idei évben, az időjárási körülmények pedig – átlaghőmérséklet, csapadékmennyiség, napos órák száma – kifejezetten jól alakultak a térségben. Ennek következményeként az innen származó boroknak nem csupán a minősége lesz kiváló, de mennyiségi problémáktól sem kell tartani. Sőt, a Mátrai borvidék egyik borászatánál, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtoknál komoly eredményeket várnak: kétszeresére nőtt az idén szüretelt szőlőmennyiség.

„A 2016-os tételeink minőségben mindenképpen elérik a tavalyi szintet, amikor elsősorban mennyiségi gondok voltak, mivel az aszály nem kímélte a szőlőinket. Nagy szerencsénk volt az idén, hiszen a jégverések és az egyéb különleges időjárási körülmények elkerültek minket, így a Mátrai borok is hozzájárulhatnak majd ahhoz, hogy az esetlegesen kieső mennyiséget pótolni lehessen. Ami a mi borászatunkat illeti: az Irsai Olivér fehérborunkból például a tavalyihoz képest kétszeres mennyiséget tervezünk palackozni. A borászatunk növekedése egyébként is dinamikus: a 2014-es évjáratból 50 ezer, az egy évvel későbbi, 2015-ös évjáratból pedig már 100 ezer palackkal számolunk összességében. A kifejezetten pozitív előjelű 2016-os évjáratra optimistán tekintünk, hiszen 200 ezer palackot tűztünk ki célul” – mondta Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok képviseletében.

Összességében tehát az idei évben minimálisan csökkenhet ugyan a hazai bortermelés mennyisége, de számottevő hiány nem várható semelyik fajtából, bizonyos szerencsésebb területekről pedig, mint amilyen a Mátrai borvidék is, kifejezetten magas minőségű borokra számíthatnak a vásárlók az elkövetkező időszakban.

 


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.