Szürkemarha a vigadalomban

Péter gulyás fogad bennünket a híres hortobágyi kilenclyukú híd tövében. Nem véletlenül, hiszen ő a szeptember 12-14 között megrendezésre kerülő budapesti rendezvény, a III. Szürkemarha Vigadalom és Piac Fesztivál arca. A pestiek körében különben arról ismert ez a hétvégi program, hogy ilyenkor jól megtermett, impozáns bika ballag vezetője oldalán a Vajdahunyad vár környékén, sőt, legutóbb a múzeum tárlói közé is besétáltak vele.

Pedig a rendezvényt nem a patás látványos fővárosi bevonulása miatt tartják, ez csupán színesíti a programot. A magyar szürkemarha fontosságára, jelenlétére, és arra szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők, hogy van egy ősi magyar értékünk, egy igazi hungarikum, amelyet ma még nem kezelnek méltó helyén.

Békés marhák, izgága terelőkutyák

Ahogy Péter gulyás nyugodtan áll a média gyűrűjében, szürkemarha csordája kinn, a szabadban ugyanolyan rezzenéstelenül nézi közeledő buszunkat, az állatok még a fű rágcsálását sem hagyják abba. Csak akkor kerekednek fel – igaz, akkor viszont egy szempillantás alatt -, amikor a csordát hajtó sinka kutyák ellentmondást nem tűrően terelik az egész bandát délidőben az itatóhoz. A lélegzetvételnyi szünetben a sinkák úgy tűnik minimeetinget tartanak, biztos megbeszélik, ki merre szaladjon, majd a brief után a csak tehenekből és ökrökből álló csordát seperc alatt visszakanyarítják a legelők felé.

Majdnem sikerült teljesen kiírtanunk


„Jó tenyészállatból most 6-7 ezerrel rendelkezünk”, halljuk Babay Gellérttől, aki igazán szakértő e témában, hiszen a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének marketingese. Azonban nem volt ez mindig így. A legfényesebb szürkemarha-időkben, az 1800-as években még 13 millió (!) volt a számuk, amely 1967-re 180-ra apadt le, vagyis szinte eltűnt a hazai legelőkről ez a kiváló minőségű hús alapanyagot biztosító állatfajta.

Több oka is volt annak, hogy ennyire lecsökkent a számuk: a mezőgazdasági gépek, a gátak elterjedése kiszorította a szabad legelőkről, másutt tejelő fajtának tartják Európában, nem húsmarhaként, és idővel ez nálunk is kezdett tért hódítani. A két világháború, valamint a politika is beleszólt az életükbe: előírták, hogy szovjet kosztromai marhával keresztezzék, mert biztosra vették, hogy a magyar fajta teljesen eltűnik.
Páratlan párosujjú patás


Pedig a magyar szürkemarha valódi őshonos állatunk, amely szilajságával, őserőt sugalló megjelenésével látványnak sem utolsó. Az év nagyrészében szabad legelőn tartják, így húsa stabilan jó minőségű, egészséges, korszerű alapanyag. Mivel védjegyezett állat, nem fogyaszthat ipari tápot, sem olyan növényt, amit műtrágyáztak, vagy növényvédő szerrel kezeltek. Húsa organikus termék, sötét színe, száraz, rostos állaga miatt első pillantásra megkülönböztethető a többi marhahústól. Rostjai közt kevés a faggyú, azonban egészséges telítetlen zsírsavak (omega-3 és omega-6) viszont nagyszámban vannak jelen.
A főzés során kevés vizet ad le, ezért kevésbé esik össze, mint a többi marhahúsalapanyag. Vastartalma magas. Különleges ízét a mezőkön, legelőkön található gyógy- és fűszernövényeknek is köszönheti. Finom márványozottságú feketepecsenyéje vagy bélszíne semmihez sem hasonlítható, ha hozzáértő módon, szívvel-lélekkel készítik el a konyhán.

Fotók: https://www.flickr.com/photos/noguchi/sets/72157646581602848/

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=w50KcCHId3A

 

Forrás: Vendég & Hotel


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.