Szürkemarha a vigadalomban

Péter gulyás fogad bennünket a híres hortobágyi kilenclyukú híd tövében. Nem véletlenül, hiszen ő a szeptember 12-14 között megrendezésre kerülő budapesti rendezvény, a III. Szürkemarha Vigadalom és Piac Fesztivál arca. A pestiek körében különben arról ismert ez a hétvégi program, hogy ilyenkor jól megtermett, impozáns bika ballag vezetője oldalán a Vajdahunyad vár környékén, sőt, legutóbb a múzeum tárlói közé is besétáltak vele.

Pedig a rendezvényt nem a patás látványos fővárosi bevonulása miatt tartják, ez csupán színesíti a programot. A magyar szürkemarha fontosságára, jelenlétére, és arra szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők, hogy van egy ősi magyar értékünk, egy igazi hungarikum, amelyet ma még nem kezelnek méltó helyén.

Békés marhák, izgága terelőkutyák

Ahogy Péter gulyás nyugodtan áll a média gyűrűjében, szürkemarha csordája kinn, a szabadban ugyanolyan rezzenéstelenül nézi közeledő buszunkat, az állatok még a fű rágcsálását sem hagyják abba. Csak akkor kerekednek fel – igaz, akkor viszont egy szempillantás alatt -, amikor a csordát hajtó sinka kutyák ellentmondást nem tűrően terelik az egész bandát délidőben az itatóhoz. A lélegzetvételnyi szünetben a sinkák úgy tűnik minimeetinget tartanak, biztos megbeszélik, ki merre szaladjon, majd a brief után a csak tehenekből és ökrökből álló csordát seperc alatt visszakanyarítják a legelők felé.

Majdnem sikerült teljesen kiírtanunk


„Jó tenyészállatból most 6-7 ezerrel rendelkezünk”, halljuk Babay Gellérttől, aki igazán szakértő e témában, hiszen a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének marketingese. Azonban nem volt ez mindig így. A legfényesebb szürkemarha-időkben, az 1800-as években még 13 millió (!) volt a számuk, amely 1967-re 180-ra apadt le, vagyis szinte eltűnt a hazai legelőkről ez a kiváló minőségű hús alapanyagot biztosító állatfajta.

Több oka is volt annak, hogy ennyire lecsökkent a számuk: a mezőgazdasági gépek, a gátak elterjedése kiszorította a szabad legelőkről, másutt tejelő fajtának tartják Európában, nem húsmarhaként, és idővel ez nálunk is kezdett tért hódítani. A két világháború, valamint a politika is beleszólt az életükbe: előírták, hogy szovjet kosztromai marhával keresztezzék, mert biztosra vették, hogy a magyar fajta teljesen eltűnik.
Páratlan párosujjú patás


Pedig a magyar szürkemarha valódi őshonos állatunk, amely szilajságával, őserőt sugalló megjelenésével látványnak sem utolsó. Az év nagyrészében szabad legelőn tartják, így húsa stabilan jó minőségű, egészséges, korszerű alapanyag. Mivel védjegyezett állat, nem fogyaszthat ipari tápot, sem olyan növényt, amit műtrágyáztak, vagy növényvédő szerrel kezeltek. Húsa organikus termék, sötét színe, száraz, rostos állaga miatt első pillantásra megkülönböztethető a többi marhahústól. Rostjai közt kevés a faggyú, azonban egészséges telítetlen zsírsavak (omega-3 és omega-6) viszont nagyszámban vannak jelen.
A főzés során kevés vizet ad le, ezért kevésbé esik össze, mint a többi marhahúsalapanyag. Vastartalma magas. Különleges ízét a mezőkön, legelőkön található gyógy- és fűszernövényeknek is köszönheti. Finom márványozottságú feketepecsenyéje vagy bélszíne semmihez sem hasonlítható, ha hozzáértő módon, szívvel-lélekkel készítik el a konyhán.

Fotók: https://www.flickr.com/photos/noguchi/sets/72157646581602848/

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=w50KcCHId3A

 

Forrás: Vendég & Hotel


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.