Szürkemarha a vigadalomban

Péter gulyás fogad bennünket a híres hortobágyi kilenclyukú híd tövében. Nem véletlenül, hiszen ő a szeptember 12-14 között megrendezésre kerülő budapesti rendezvény, a III. Szürkemarha Vigadalom és Piac Fesztivál arca. A pestiek körében különben arról ismert ez a hétvégi program, hogy ilyenkor jól megtermett, impozáns bika ballag vezetője oldalán a Vajdahunyad vár környékén, sőt, legutóbb a múzeum tárlói közé is besétáltak vele.

Pedig a rendezvényt nem a patás látványos fővárosi bevonulása miatt tartják, ez csupán színesíti a programot. A magyar szürkemarha fontosságára, jelenlétére, és arra szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők, hogy van egy ősi magyar értékünk, egy igazi hungarikum, amelyet ma még nem kezelnek méltó helyén.

Békés marhák, izgága terelőkutyák

Ahogy Péter gulyás nyugodtan áll a média gyűrűjében, szürkemarha csordája kinn, a szabadban ugyanolyan rezzenéstelenül nézi közeledő buszunkat, az állatok még a fű rágcsálását sem hagyják abba. Csak akkor kerekednek fel – igaz, akkor viszont egy szempillantás alatt -, amikor a csordát hajtó sinka kutyák ellentmondást nem tűrően terelik az egész bandát délidőben az itatóhoz. A lélegzetvételnyi szünetben a sinkák úgy tűnik minimeetinget tartanak, biztos megbeszélik, ki merre szaladjon, majd a brief után a csak tehenekből és ökrökből álló csordát seperc alatt visszakanyarítják a legelők felé.

Majdnem sikerült teljesen kiírtanunk


„Jó tenyészállatból most 6-7 ezerrel rendelkezünk”, halljuk Babay Gellérttől, aki igazán szakértő e témában, hiszen a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének marketingese. Azonban nem volt ez mindig így. A legfényesebb szürkemarha-időkben, az 1800-as években még 13 millió (!) volt a számuk, amely 1967-re 180-ra apadt le, vagyis szinte eltűnt a hazai legelőkről ez a kiváló minőségű hús alapanyagot biztosító állatfajta.

Több oka is volt annak, hogy ennyire lecsökkent a számuk: a mezőgazdasági gépek, a gátak elterjedése kiszorította a szabad legelőkről, másutt tejelő fajtának tartják Európában, nem húsmarhaként, és idővel ez nálunk is kezdett tért hódítani. A két világháború, valamint a politika is beleszólt az életükbe: előírták, hogy szovjet kosztromai marhával keresztezzék, mert biztosra vették, hogy a magyar fajta teljesen eltűnik.
Páratlan párosujjú patás


Pedig a magyar szürkemarha valódi őshonos állatunk, amely szilajságával, őserőt sugalló megjelenésével látványnak sem utolsó. Az év nagyrészében szabad legelőn tartják, így húsa stabilan jó minőségű, egészséges, korszerű alapanyag. Mivel védjegyezett állat, nem fogyaszthat ipari tápot, sem olyan növényt, amit műtrágyáztak, vagy növényvédő szerrel kezeltek. Húsa organikus termék, sötét színe, száraz, rostos állaga miatt első pillantásra megkülönböztethető a többi marhahústól. Rostjai közt kevés a faggyú, azonban egészséges telítetlen zsírsavak (omega-3 és omega-6) viszont nagyszámban vannak jelen.
A főzés során kevés vizet ad le, ezért kevésbé esik össze, mint a többi marhahúsalapanyag. Vastartalma magas. Különleges ízét a mezőkön, legelőkön található gyógy- és fűszernövényeknek is köszönheti. Finom márványozottságú feketepecsenyéje vagy bélszíne semmihez sem hasonlítható, ha hozzáértő módon, szívvel-lélekkel készítik el a konyhán.

Fotók: https://www.flickr.com/photos/noguchi/sets/72157646581602848/

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=w50KcCHId3A

 

Forrás: Vendég & Hotel


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.