Most otthon iszik bort a magyar

Ideje megbarátkozni a hazai borkészítőknek, forgalmazóknak a gondolattal: iszik bort továbbra is a magyar, viszont mivel ezt most szórakozóhelyen, vendéglátóegységekben nem teheti - marad megoldásként otthon, a négy fal között: ott nyitja ki a palackot, és önti tele a poharát.

Mint a Forbes e témát körüljáró cikkéből kiderül, a járvány miatt, véli a szerző, a világ borvidékein jó néhány borászat végső bezárásra kényszerülhet a következő hónapokban, évben. Az egyetlen túlélési stratégia a digitalizáció, amely a borfogyasztás teljesen új korszakát is elhozhatja. Ezzel, egyelőre, azonban legfeljebb a fogyasztó nyer.

Az értékesítési stratégia újragondolása

Az elmúlt egy hónapban világossá vált, hogy a világ borászainak (is) újra kell írniuk 2020-as stratégiájukat az új koronavírus okozta járvány miatt. Különösen azok kerültek azonnal nehéz helyzetbe, akik boraikat elsősorban a HORECA-szektornak (borbároknak, éttermeknek, szállodáknak) értékesítették, az ő megrendeléseik gyakorlatilag egyik percről a másikra akár nullára csökkentek. Azoknak sem sokkal egyszerűbb, akik maguk működtetnek vendéglátóhelyet – akár kifejezetten a boraik értékesítését segítendő –, és jó néhány ilyen borászat is van. Köztük a badacsonyi Laposa is, amely azonban az országban gyakorlatilag elsőként lépett szintet és váltott mindent analógról online-ra.

Menekülés a online térbe

A harminchektáros, családi Laposa Borbirtokhoz komoly vendéglátós portfólió tartozik: a pincészet teraszán úgy ehetünk, hogy közben rálátunk a tóra, Badacsony ikonikus, nemrég felújított épületében, a Hableányban pedig úgy, hogy a modern borfeldolgozót és kellemes enteriőrt fixírozzuk. Ezen kívül nyaranta kinyit a jóféle balatoniparti büfék hangulatát hozó, koncerthelyszínként is bevált FrissTerasz is. Csúcsszezonban ez a három vendéglátóhely 42 dolgozóval átlagosan havi 39 ezer vendéget szolgál ki. A tulajdonosok erre idén egyáltalán nem számítanak. „Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, akár a borászat, akár a vendéglátás, akár a saját, akár a Badacsony, a Balaton vagy a gasztronómia oldaláról nézem” – mondja Laposa Bence, aki amellett, hogy a családi céget vezeti, a tó körüli minőségi éttermeket és pincészeteket összefogó Balatoni Kör elnöke is. Prémium boraik értékesítése a korábbi „tizedére, huszadára” esett vissza, részben azért, mert ezek eddig az ország vendéglátóhelyein és saját kóstolóikon fogytak. Bevételük harmada tehát kapásból kiesett. Termékpiramisuk alját, az 1500–2000  forintostételeket élelmiszerbolt-láncokban is értékesítik, itt az eladások egyelőre stagnálnak, de Bence fel van készülve arra, hogy ez is csökkenni fog, ahogy a kijárási korlátozás elhúzódik. Ahogy mondja: „most az is az online térbe menekül, aki még életében nem járt a Facebookon”. Március 20-ig nyitva tartottak éttermeikben, utána szinte azonnal elindult borkiszállításuk is – sőt megfogtak minden létező csatornát, boraikat ajtóig viszi a saját webshop, a Bortársaság, a Kifli.hu, és a Vapianón keresztül a Wolt is – országszerte elérhetők borválogatásaik, köztük egy, a Vöröskeresztet támogató borcsomag, derül ki a Forbes írása nyomán.

Forrás: forbes.com


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.