Nagy a baj bor-fronton, de a minőségi vörösboroknak van jövője

Hallottuk azon a borkóstolón, amelyet a villányi illetőségű Jammertal Borbirtok tartott október 26-án, a budai Citadella szomszédságában lévő Búsuló Juhász Étteremben.

 A 2004 óta Villányban működő Borbirtok tulajdonosa, dr. Szűcs Róbert, a kóstoló előtt egy rövid prezentáció keretében többek közt elmondta, általános tendencia idehaza, hogy csökken a vörösborfogyasztási kedv. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) adatai szerint 5 év alatt mintegy 7 százalékos csökkenést regisztráltak. Azonban, emelte ki Szűcs, prémium minőségi vörösbort továbbra is érdemes készíteni, igaz, tette hozzá, kizárólag limitált mennyiségben – ahogy ez náluk is a fő sodor.

 

Hol lehet ma eladni a jó vörösbort?

Tette fel a kérdést az üzletember, és rögtön meg is válaszolta: külföldön nem, az ottani piacokat nem érdekli a magyar vörösbor. És ennek az az oka, magyarázta, hogy a hazai prémium minőségi vörösek aránya sajnos eltolódott az igénytelenebb, olcsóbb termékek felé. Ráadásul, fűzte hozzá, a fiatalok, akik ma fontos célcsoport lehetnének, elfordultak a boroktól a sörök, ginek, koktélok felé, és ha bort isznak, akkor inkább fehér fajtákat vagy rozét keresnek.

Pedig fontos kitörési pont lehetne, vélte a szakértő, az export növelése a prémium kategóriák esetén. Azonban sok minden nehezíti manapság az értékesítést.

A prémium vörösborászt még az ág is húzza

Kihívás van, nem is kevés, mondta, és azzal már sorolta is: a magas infláció egész Európa területén, a munkabérek növekedése, miközben az igényes kézimunka elengedhetetlen feltétel. Drága mulatság a prémium szőlőtermesztés, ráadásul nagy mértékben munkaigényes, vonta le a végkövetkeztetést.

Látni már az alagút végét

Azonban a klímaváltozás pozitív hatással van a villányi területekre – hallottunk végre valami jót is a prémium szőlőtermesztéssel kapcsolatban. „2016 előtt úgy két évenként készíthettünk prémiumborokat, azóta viszont minden évben alkalmas a termés prémiumborokhoz”, mondta Szűcs Róbert. Ráadásul ár-érték arányban jó helyen állnak az európai borok piacán a Magyarországon készített toptételek.

A hitelesség egyik fő mércéje a nemzetközi elismertség – ehhez pedig nagy, jelentős borversenyeken szerzett díjakkal vezet az út. Amiben, szerencsére, a Jammertal-portáján nincsenek híján. Először első főborászuk, Szabó Kata Veronika (2011-2019) garantálta szakértelmével boraik díjait a nemzetközi borversenyeken, majd Kövesdi Zsófia csatlakozott csapatukhoz, és ő lett a villányi borászat főborásza, akinek munkáját, szakértelmét idén Németországban nem akármilyen díjjal, az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023” címmel ismerték el.

A villányiak sikerében jelentős szerepet játszik a Jammertal Borbirtok szőlészeti vezetőjének, Nagy Zsolt szakmai tudása és elhivatottsága is.

Díjeső a titok nyitja

Majd a borkóstoló előtti nyitányként annyi díjról, elismerésekről, aranyokról, nagy aranyokról hallottunk, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Mint kiderült, a már említett németországi cím elnyerése mellett a Jammertal Pincészet idén eddig 15 arany és 7 nagy aranyéremmel lett gazdagabb nemzetközi borversenyeken.

Első alkalommal küldtek tételeket értékelés céljából az angol nyelvterület legismertebb és legbefolyásosabb borkritikusának, az USA-beli Robert Parker Wine Advocate-nak (RPWA), ahol boraik 90-95 pontot kaptak. A világ egyik legismertebb borkritikusának honlapján ez jelent meg: „Kiemelkedően összetett és karakteres borok. Röviden, ezek fantasztikus borok.”

 

Forrás: Turizmus Online / Fotók: JBB


Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.