Nagy a baj bor-fronton, de a minőségi vörösboroknak van jövője

Hallottuk azon a borkóstolón, amelyet a villányi illetőségű Jammertal Borbirtok tartott október 26-án, a budai Citadella szomszédságában lévő Búsuló Juhász Étteremben.

 A 2004 óta Villányban működő Borbirtok tulajdonosa, dr. Szűcs Róbert, a kóstoló előtt egy rövid prezentáció keretében többek közt elmondta, általános tendencia idehaza, hogy csökken a vörösborfogyasztási kedv. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) adatai szerint 5 év alatt mintegy 7 százalékos csökkenést regisztráltak. Azonban, emelte ki Szűcs, prémium minőségi vörösbort továbbra is érdemes készíteni, igaz, tette hozzá, kizárólag limitált mennyiségben – ahogy ez náluk is a fő sodor.

 

Hol lehet ma eladni a jó vörösbort?

Tette fel a kérdést az üzletember, és rögtön meg is válaszolta: külföldön nem, az ottani piacokat nem érdekli a magyar vörösbor. És ennek az az oka, magyarázta, hogy a hazai prémium minőségi vörösek aránya sajnos eltolódott az igénytelenebb, olcsóbb termékek felé. Ráadásul, fűzte hozzá, a fiatalok, akik ma fontos célcsoport lehetnének, elfordultak a boroktól a sörök, ginek, koktélok felé, és ha bort isznak, akkor inkább fehér fajtákat vagy rozét keresnek.

Pedig fontos kitörési pont lehetne, vélte a szakértő, az export növelése a prémium kategóriák esetén. Azonban sok minden nehezíti manapság az értékesítést.

A prémium vörösborászt még az ág is húzza

Kihívás van, nem is kevés, mondta, és azzal már sorolta is: a magas infláció egész Európa területén, a munkabérek növekedése, miközben az igényes kézimunka elengedhetetlen feltétel. Drága mulatság a prémium szőlőtermesztés, ráadásul nagy mértékben munkaigényes, vonta le a végkövetkeztetést.

Látni már az alagút végét

Azonban a klímaváltozás pozitív hatással van a villányi területekre – hallottunk végre valami jót is a prémium szőlőtermesztéssel kapcsolatban. „2016 előtt úgy két évenként készíthettünk prémiumborokat, azóta viszont minden évben alkalmas a termés prémiumborokhoz”, mondta Szűcs Róbert. Ráadásul ár-érték arányban jó helyen állnak az európai borok piacán a Magyarországon készített toptételek.

A hitelesség egyik fő mércéje a nemzetközi elismertség – ehhez pedig nagy, jelentős borversenyeken szerzett díjakkal vezet az út. Amiben, szerencsére, a Jammertal-portáján nincsenek híján. Először első főborászuk, Szabó Kata Veronika (2011-2019) garantálta szakértelmével boraik díjait a nemzetközi borversenyeken, majd Kövesdi Zsófia csatlakozott csapatukhoz, és ő lett a villányi borászat főborásza, akinek munkáját, szakértelmét idén Németországban nem akármilyen díjjal, az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023” címmel ismerték el.

A villányiak sikerében jelentős szerepet játszik a Jammertal Borbirtok szőlészeti vezetőjének, Nagy Zsolt szakmai tudása és elhivatottsága is.

Díjeső a titok nyitja

Majd a borkóstoló előtti nyitányként annyi díjról, elismerésekről, aranyokról, nagy aranyokról hallottunk, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Mint kiderült, a már említett németországi cím elnyerése mellett a Jammertal Pincészet idén eddig 15 arany és 7 nagy aranyéremmel lett gazdagabb nemzetközi borversenyeken.

Első alkalommal küldtek tételeket értékelés céljából az angol nyelvterület legismertebb és legbefolyásosabb borkritikusának, az USA-beli Robert Parker Wine Advocate-nak (RPWA), ahol boraik 90-95 pontot kaptak. A világ egyik legismertebb borkritikusának honlapján ez jelent meg: „Kiemelkedően összetett és karakteres borok. Röviden, ezek fantasztikus borok.”

 

Forrás: Turizmus Online / Fotók: JBB


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.