Nagy a baj bor-fronton, de a minőségi vörösboroknak van jövője

Hallottuk azon a borkóstolón, amelyet a villányi illetőségű Jammertal Borbirtok tartott október 26-án, a budai Citadella szomszédságában lévő Búsuló Juhász Étteremben.

 A 2004 óta Villányban működő Borbirtok tulajdonosa, dr. Szűcs Róbert, a kóstoló előtt egy rövid prezentáció keretében többek közt elmondta, általános tendencia idehaza, hogy csökken a vörösborfogyasztási kedv. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) adatai szerint 5 év alatt mintegy 7 százalékos csökkenést regisztráltak. Azonban, emelte ki Szűcs, prémium minőségi vörösbort továbbra is érdemes készíteni, igaz, tette hozzá, kizárólag limitált mennyiségben – ahogy ez náluk is a fő sodor.

 

Hol lehet ma eladni a jó vörösbort?

Tette fel a kérdést az üzletember, és rögtön meg is válaszolta: külföldön nem, az ottani piacokat nem érdekli a magyar vörösbor. És ennek az az oka, magyarázta, hogy a hazai prémium minőségi vörösek aránya sajnos eltolódott az igénytelenebb, olcsóbb termékek felé. Ráadásul, fűzte hozzá, a fiatalok, akik ma fontos célcsoport lehetnének, elfordultak a boroktól a sörök, ginek, koktélok felé, és ha bort isznak, akkor inkább fehér fajtákat vagy rozét keresnek.

Pedig fontos kitörési pont lehetne, vélte a szakértő, az export növelése a prémium kategóriák esetén. Azonban sok minden nehezíti manapság az értékesítést.

A prémium vörösborászt még az ág is húzza

Kihívás van, nem is kevés, mondta, és azzal már sorolta is: a magas infláció egész Európa területén, a munkabérek növekedése, miközben az igényes kézimunka elengedhetetlen feltétel. Drága mulatság a prémium szőlőtermesztés, ráadásul nagy mértékben munkaigényes, vonta le a végkövetkeztetést.

Látni már az alagút végét

Azonban a klímaváltozás pozitív hatással van a villányi területekre – hallottunk végre valami jót is a prémium szőlőtermesztéssel kapcsolatban. „2016 előtt úgy két évenként készíthettünk prémiumborokat, azóta viszont minden évben alkalmas a termés prémiumborokhoz”, mondta Szűcs Róbert. Ráadásul ár-érték arányban jó helyen állnak az európai borok piacán a Magyarországon készített toptételek.

A hitelesség egyik fő mércéje a nemzetközi elismertség – ehhez pedig nagy, jelentős borversenyeken szerzett díjakkal vezet az út. Amiben, szerencsére, a Jammertal-portáján nincsenek híján. Először első főborászuk, Szabó Kata Veronika (2011-2019) garantálta szakértelmével boraik díjait a nemzetközi borversenyeken, majd Kövesdi Zsófia csatlakozott csapatukhoz, és ő lett a villányi borászat főborásza, akinek munkáját, szakértelmét idén Németországban nem akármilyen díjjal, az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023” címmel ismerték el.

A villányiak sikerében jelentős szerepet játszik a Jammertal Borbirtok szőlészeti vezetőjének, Nagy Zsolt szakmai tudása és elhivatottsága is.

Díjeső a titok nyitja

Majd a borkóstoló előtti nyitányként annyi díjról, elismerésekről, aranyokról, nagy aranyokról hallottunk, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Mint kiderült, a már említett németországi cím elnyerése mellett a Jammertal Pincészet idén eddig 15 arany és 7 nagy aranyéremmel lett gazdagabb nemzetközi borversenyeken.

Első alkalommal küldtek tételeket értékelés céljából az angol nyelvterület legismertebb és legbefolyásosabb borkritikusának, az USA-beli Robert Parker Wine Advocate-nak (RPWA), ahol boraik 90-95 pontot kaptak. A világ egyik legismertebb borkritikusának honlapján ez jelent meg: „Kiemelkedően összetett és karakteres borok. Röviden, ezek fantasztikus borok.”

 

Forrás: Turizmus Online / Fotók: JBB


MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.