Nagy a baj bor-fronton, de a minőségi vörösboroknak van jövője

Hallottuk azon a borkóstolón, amelyet a villányi illetőségű Jammertal Borbirtok tartott október 26-án, a budai Citadella szomszédságában lévő Búsuló Juhász Étteremben.

 A 2004 óta Villányban működő Borbirtok tulajdonosa, dr. Szűcs Róbert, a kóstoló előtt egy rövid prezentáció keretében többek közt elmondta, általános tendencia idehaza, hogy csökken a vörösborfogyasztási kedv. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) adatai szerint 5 év alatt mintegy 7 százalékos csökkenést regisztráltak. Azonban, emelte ki Szűcs, prémium minőségi vörösbort továbbra is érdemes készíteni, igaz, tette hozzá, kizárólag limitált mennyiségben – ahogy ez náluk is a fő sodor.

 

Hol lehet ma eladni a jó vörösbort?

Tette fel a kérdést az üzletember, és rögtön meg is válaszolta: külföldön nem, az ottani piacokat nem érdekli a magyar vörösbor. És ennek az az oka, magyarázta, hogy a hazai prémium minőségi vörösek aránya sajnos eltolódott az igénytelenebb, olcsóbb termékek felé. Ráadásul, fűzte hozzá, a fiatalok, akik ma fontos célcsoport lehetnének, elfordultak a boroktól a sörök, ginek, koktélok felé, és ha bort isznak, akkor inkább fehér fajtákat vagy rozét keresnek.

Pedig fontos kitörési pont lehetne, vélte a szakértő, az export növelése a prémium kategóriák esetén. Azonban sok minden nehezíti manapság az értékesítést.

A prémium vörösborászt még az ág is húzza

Kihívás van, nem is kevés, mondta, és azzal már sorolta is: a magas infláció egész Európa területén, a munkabérek növekedése, miközben az igényes kézimunka elengedhetetlen feltétel. Drága mulatság a prémium szőlőtermesztés, ráadásul nagy mértékben munkaigényes, vonta le a végkövetkeztetést.

Látni már az alagút végét

Azonban a klímaváltozás pozitív hatással van a villányi területekre – hallottunk végre valami jót is a prémium szőlőtermesztéssel kapcsolatban. „2016 előtt úgy két évenként készíthettünk prémiumborokat, azóta viszont minden évben alkalmas a termés prémiumborokhoz”, mondta Szűcs Róbert. Ráadásul ár-érték arányban jó helyen állnak az európai borok piacán a Magyarországon készített toptételek.

A hitelesség egyik fő mércéje a nemzetközi elismertség – ehhez pedig nagy, jelentős borversenyeken szerzett díjakkal vezet az út. Amiben, szerencsére, a Jammertal-portáján nincsenek híján. Először első főborászuk, Szabó Kata Veronika (2011-2019) garantálta szakértelmével boraik díjait a nemzetközi borversenyeken, majd Kövesdi Zsófia csatlakozott csapatukhoz, és ő lett a villányi borászat főborásza, akinek munkáját, szakértelmét idén Németországban nem akármilyen díjjal, az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023” címmel ismerték el.

A villányiak sikerében jelentős szerepet játszik a Jammertal Borbirtok szőlészeti vezetőjének, Nagy Zsolt szakmai tudása és elhivatottsága is.

Díjeső a titok nyitja

Majd a borkóstoló előtti nyitányként annyi díjról, elismerésekről, aranyokról, nagy aranyokról hallottunk, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Mint kiderült, a már említett németországi cím elnyerése mellett a Jammertal Pincészet idén eddig 15 arany és 7 nagy aranyéremmel lett gazdagabb nemzetközi borversenyeken.

Első alkalommal küldtek tételeket értékelés céljából az angol nyelvterület legismertebb és legbefolyásosabb borkritikusának, az USA-beli Robert Parker Wine Advocate-nak (RPWA), ahol boraik 90-95 pontot kaptak. A világ egyik legismertebb borkritikusának honlapján ez jelent meg: „Kiemelkedően összetett és karakteres borok. Röviden, ezek fantasztikus borok.”

 

Forrás: Turizmus Online / Fotók: JBB


Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.