Négy napig Budapesten főzött Izrael legjobb séfje

Idén először az Art Market rendezvényhez gasztronómiai program is kapcsolódik. Mivel a díszvendég Izrael, így logikusnak tűnt, hogy az izraeli konyhát hozzák el Budapestre, a vásár négy napjára.

Az, hogy konkrétan a leghíresebb izraeli séfet Yossi Elad-ot hívták erre a feladatra, és ő el is fogadta ezt, elég nagy szó. Még úgy is, ha mint utólag kiderült, nem maga Yossi Elad főz, ő csak tanácsokat adott és úgymond inspirálta azt a menüt, amit az Innio nevű étteremeben lehet megkóstolni az Art Market ideje alatt (Az Art Market október 12-15 között látogatható a Millenárison.)

Az Innio étteremben négy napig kóstolható az a menü, amit Yossi Elad jeruzsálemi konyhája, a MachneYuda ihletett. Ez Izrael egyik legnépszerűbb étterme, ami a 2007-es nyitás után akkorát robbant, hogy az emberek képesek voltak akár fél napig is sorban állni, hogy bejussanak, és a helyet már a nyitás évében az ország legjobb éttermévé választották. De a sorok még ma is hosszúak, pedig a koncepció rém egyszerű: legyen egy étterem rögtön a jeruzsálemi piac mellett, hogy minden nap be lehessen friss alapanyagokat szerezni, és ha valami hiányzik, rögtön tudják a piacról pótolni. Az étteremben állítólag még hűtő sem nagyon van, minden, amiből főznek, ki van pakolva gusztusosan az egyik sarokba.

Az Innióban ha szerencsénk van, maga a séf mondja majd el az ételek keletkezésének történeteit az asztal mellett. Yossi Elad egyébként mielőtt kettőt pislogtam volna, angolról szinte tökéletes magyarra váltott, és rögtön elmondta, hogy Pozsonyban született, szülei magyarok voltak, de még csecsemő volt, amikor 1948-ban Izraelbe költöztek. Ahol el is veszett volna a magyar tudása, ha nyolc évvel később nem költözik utánuk a nagymamája, aki viszont semmilyen más nyelven nem beszélt, így ha kommunikálni akart vele, kénytelen volt használni a magyart. Azt mondja, a magyar ízek örökké belé égtek, és bár egy nagyon friss, színes közel-keleti konyhát visz, sokszor csempészi bele ételeibe a gyerekkori ízeket. A lecsó, a paprikás csirke, a káposztás tészta, a töltött paprika, a szilvás gombóc mind a meghatározó ételek közé tartoztak.

A mostani vacsorán ebből sajnos nem sokat mutat meg, itt most inkább az izraeli konyha fogásai érvényesülnek, - fontos azonban megjegyezni, hogy a vacsorát az Innió séfje, Tóth Szilárd főzi, Yossi Elad csak tanácsadóként működött közre. Aki azonban valami különlegesen szeretne a hétvégén megkóstolni, annak tudom ajánlani a menüt, különösen a zöld falafelt, amit makadámia dió krémmel szolgálnak fel, a bulgur rizottót, ami Elad jeruzsálemi éttermében is az étlapon van, és a bárányt.

A desszertek közül Tóth Szilárd mandulatortáját kóstoltam, ami mellé fügefa levélből készített fagyit tett. A három fogásos vacsora ára 9900 Ft, ha szeretnénk egy kis bepillantást nyerni az Izrael legjobb éttermének megválasztott hely életébe, vagy ne adj isten Yossi Eladdal az izraeli konyháról beszélgetni, jó hétvégi programnak ígérkezik.

Forrás: Index


Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.