Négy napig Budapesten főzött Izrael legjobb séfje

Idén először az Art Market rendezvényhez gasztronómiai program is kapcsolódik. Mivel a díszvendég Izrael, így logikusnak tűnt, hogy az izraeli konyhát hozzák el Budapestre, a vásár négy napjára.

Az, hogy konkrétan a leghíresebb izraeli séfet Yossi Elad-ot hívták erre a feladatra, és ő el is fogadta ezt, elég nagy szó. Még úgy is, ha mint utólag kiderült, nem maga Yossi Elad főz, ő csak tanácsokat adott és úgymond inspirálta azt a menüt, amit az Innio nevű étteremeben lehet megkóstolni az Art Market ideje alatt (Az Art Market október 12-15 között látogatható a Millenárison.)

Az Innio étteremben négy napig kóstolható az a menü, amit Yossi Elad jeruzsálemi konyhája, a MachneYuda ihletett. Ez Izrael egyik legnépszerűbb étterme, ami a 2007-es nyitás után akkorát robbant, hogy az emberek képesek voltak akár fél napig is sorban állni, hogy bejussanak, és a helyet már a nyitás évében az ország legjobb éttermévé választották. De a sorok még ma is hosszúak, pedig a koncepció rém egyszerű: legyen egy étterem rögtön a jeruzsálemi piac mellett, hogy minden nap be lehessen friss alapanyagokat szerezni, és ha valami hiányzik, rögtön tudják a piacról pótolni. Az étteremben állítólag még hűtő sem nagyon van, minden, amiből főznek, ki van pakolva gusztusosan az egyik sarokba.

Az Innióban ha szerencsénk van, maga a séf mondja majd el az ételek keletkezésének történeteit az asztal mellett. Yossi Elad egyébként mielőtt kettőt pislogtam volna, angolról szinte tökéletes magyarra váltott, és rögtön elmondta, hogy Pozsonyban született, szülei magyarok voltak, de még csecsemő volt, amikor 1948-ban Izraelbe költöztek. Ahol el is veszett volna a magyar tudása, ha nyolc évvel később nem költözik utánuk a nagymamája, aki viszont semmilyen más nyelven nem beszélt, így ha kommunikálni akart vele, kénytelen volt használni a magyart. Azt mondja, a magyar ízek örökké belé égtek, és bár egy nagyon friss, színes közel-keleti konyhát visz, sokszor csempészi bele ételeibe a gyerekkori ízeket. A lecsó, a paprikás csirke, a káposztás tészta, a töltött paprika, a szilvás gombóc mind a meghatározó ételek közé tartoztak.

A mostani vacsorán ebből sajnos nem sokat mutat meg, itt most inkább az izraeli konyha fogásai érvényesülnek, - fontos azonban megjegyezni, hogy a vacsorát az Innió séfje, Tóth Szilárd főzi, Yossi Elad csak tanácsadóként működött közre. Aki azonban valami különlegesen szeretne a hétvégén megkóstolni, annak tudom ajánlani a menüt, különösen a zöld falafelt, amit makadámia dió krémmel szolgálnak fel, a bulgur rizottót, ami Elad jeruzsálemi éttermében is az étlapon van, és a bárányt.

A desszertek közül Tóth Szilárd mandulatortáját kóstoltam, ami mellé fügefa levélből készített fagyit tett. A három fogásos vacsora ára 9900 Ft, ha szeretnénk egy kis bepillantást nyerni az Izrael legjobb éttermének megválasztott hely életébe, vagy ne adj isten Yossi Eladdal az izraeli konyháról beszélgetni, jó hétvégi programnak ígérkezik.

Forrás: Index


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.