Nem városi legenda a bor jótékony hatása

Nem városi legenda, hogy a bornak jótékony hatása lehet a szervezetre és akár a pszichére is – erről beszélt a Kossuth Rádióban az italt egészségügyi szempontból vizsgáló egyetemi kutatás vezetője.

Sok tudományos és féltudományos írás jelent meg arról, hogy a jó, minőségi bornak milyen pozitív hatása van az emberi egészségre. Sokan azonban azt feltételezték, hogy csak a borászok szeretnék így népszerűsíteni az italt.

A Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszékén évek óta tanulmányozzák a bor alkotórészeit és az emberi egészségre gyakorolt hatásaikat. Janky Ferenc nyugalmazott egyetemi docens, a téma szakértője a Hajnal-táj csütörtöki adásában elmondta, a borban az orvostudomány által meghatározott, egészségre ható vegyületeket vizsgálják. Az italban lévő ezen anyagok vagy a betegségek megelőzésében vagy a gyógyításában játszhatnak szerepet, tehát nem városi legenda, hogy a bor jót tehet az egészségnek.

Azzal a közvélekedéssel kapcsolatban, hogy korlátozott mennyiségben különösen a vörösbor alkalmas az egészség megőrzésére, mert az emberi szervezet számára jótékony vegyületek vannak benne – például jelentős mennyiségű, antioxidáns hatású flavonoid, illetve rezveratrol – a szakember megjegyezte, a fehérborokban is megtalálhatók ezek az anyagok csak kisebb mennyiségben. Ez azt jelenti, hogy ha valaki fehérborral akarja elérni ugyanazt a gyógyító hatást, akkor másfélszer annyit kell fogyasztania belőle, mint vörösborból.

Hasznos anyagok széles tárháza

Janky Ferenc elmondta, a rezveratrol, illetve a fenolos vegyületek, polifenolok mellett nagyon sok egyéb hasznos anyag van a borban, úgymint több mikroelem, a sejtlégzést szabályozó kálium iónok, az izomlazulást előidéző magnéziumión. Egészségre veszélyes anyagok szintén találhatóak az italban, például a biogén aminok, például a gyulladási folyamatokban részt vevő hisztamin.

A vizsgálat kiterjedt a régi magyar fajtákra is, így a kéknyelű, juhfark, hárslevelű furmint és pintes borra. A Corvinus borászati tanszéke és a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet többéves közös vizsgálata kimutatta, minden egyes hazai fajtában vannak olyan hasznos anyagok, amelyek extrém magas értékben fordulnak elő benne. Például a kéknyelűben igen sok a kálium, az olaszrizlingben a magnézium, a pintesben a szelén, a túlérett botritiszes szőlőkből pedig nagy mennyiségű szerotonin kerül a borba. Utóbbi összetevő arról ismeretes, hogy boldogságérzetet kelt, mivel részt vesz az idegpályákon az átvitelek szabályozásában.

A docens szerint már az ókori görögök is három fő jellemzőjét ragadták meg az italnak: a bor mint élelmiszer, energiaforrás, mint gyógyszer és mint méreg. Utóbbira a legjobb példa a szőlőből erjesztett italban lévő alkohol, amely sejt- és idegméregként is terheli a szervezetet, ha nagy mennyiségben fogyasztja az ember.
Janky Ferenc azt is kifejtette, a bor élvezeti cikk is, főként a gasztronómia részeként tekintve. A pozitív hatásokat tekintve pedig a mérték a kulcskérdés. Kis adagban a borral elfogyasztott szesznek is nagyon jó hatása lehet. Az absztinensek általában hamarabb halnak meg, mint a mértékletes alkoholfogyasztók.

Tudományosan megállapított, hogy napi fél deci bor egyáltalán nem árt az egészségnek, sőt, kedvezően befolyásolja. Az ideális mennyiség testsúlytól, vérmennyiségtől függ, lehetséges, hogy némelyeknél eléri a napi másfél-két decit is.

Az is lényeges, hogy ezt a boradagot étkezéskor, kiegészítőként kell fogyasztani. Ha az italt kellemes társaságban fogyasztja az ember, akkor az egyszerű biokémiai pozitívumok mellett a borozás további jótékony eredője lehet a jótékony pszichés hatás – mondta el a docens a Kossuth Rádióban.


Határokon átívelő ízek parádéja

Határokon átívelő ízek parádéja 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.