Nem városi legenda a bor jótékony hatása

Nem városi legenda, hogy a bornak jótékony hatása lehet a szervezetre és akár a pszichére is – erről beszélt a Kossuth Rádióban az italt egészségügyi szempontból vizsgáló egyetemi kutatás vezetője.

Sok tudományos és féltudományos írás jelent meg arról, hogy a jó, minőségi bornak milyen pozitív hatása van az emberi egészségre. Sokan azonban azt feltételezték, hogy csak a borászok szeretnék így népszerűsíteni az italt.

A Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszékén évek óta tanulmányozzák a bor alkotórészeit és az emberi egészségre gyakorolt hatásaikat. Janky Ferenc nyugalmazott egyetemi docens, a téma szakértője a Hajnal-táj csütörtöki adásában elmondta, a borban az orvostudomány által meghatározott, egészségre ható vegyületeket vizsgálják. Az italban lévő ezen anyagok vagy a betegségek megelőzésében vagy a gyógyításában játszhatnak szerepet, tehát nem városi legenda, hogy a bor jót tehet az egészségnek.

Azzal a közvélekedéssel kapcsolatban, hogy korlátozott mennyiségben különösen a vörösbor alkalmas az egészség megőrzésére, mert az emberi szervezet számára jótékony vegyületek vannak benne – például jelentős mennyiségű, antioxidáns hatású flavonoid, illetve rezveratrol – a szakember megjegyezte, a fehérborokban is megtalálhatók ezek az anyagok csak kisebb mennyiségben. Ez azt jelenti, hogy ha valaki fehérborral akarja elérni ugyanazt a gyógyító hatást, akkor másfélszer annyit kell fogyasztania belőle, mint vörösborból.

Hasznos anyagok széles tárháza

Janky Ferenc elmondta, a rezveratrol, illetve a fenolos vegyületek, polifenolok mellett nagyon sok egyéb hasznos anyag van a borban, úgymint több mikroelem, a sejtlégzést szabályozó kálium iónok, az izomlazulást előidéző magnéziumión. Egészségre veszélyes anyagok szintén találhatóak az italban, például a biogén aminok, például a gyulladási folyamatokban részt vevő hisztamin.

A vizsgálat kiterjedt a régi magyar fajtákra is, így a kéknyelű, juhfark, hárslevelű furmint és pintes borra. A Corvinus borászati tanszéke és a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet többéves közös vizsgálata kimutatta, minden egyes hazai fajtában vannak olyan hasznos anyagok, amelyek extrém magas értékben fordulnak elő benne. Például a kéknyelűben igen sok a kálium, az olaszrizlingben a magnézium, a pintesben a szelén, a túlérett botritiszes szőlőkből pedig nagy mennyiségű szerotonin kerül a borba. Utóbbi összetevő arról ismeretes, hogy boldogságérzetet kelt, mivel részt vesz az idegpályákon az átvitelek szabályozásában.

A docens szerint már az ókori görögök is három fő jellemzőjét ragadták meg az italnak: a bor mint élelmiszer, energiaforrás, mint gyógyszer és mint méreg. Utóbbira a legjobb példa a szőlőből erjesztett italban lévő alkohol, amely sejt- és idegméregként is terheli a szervezetet, ha nagy mennyiségben fogyasztja az ember.
Janky Ferenc azt is kifejtette, a bor élvezeti cikk is, főként a gasztronómia részeként tekintve. A pozitív hatásokat tekintve pedig a mérték a kulcskérdés. Kis adagban a borral elfogyasztott szesznek is nagyon jó hatása lehet. Az absztinensek általában hamarabb halnak meg, mint a mértékletes alkoholfogyasztók.

Tudományosan megállapított, hogy napi fél deci bor egyáltalán nem árt az egészségnek, sőt, kedvezően befolyásolja. Az ideális mennyiség testsúlytól, vérmennyiségtől függ, lehetséges, hogy némelyeknél eléri a napi másfél-két decit is.

Az is lényeges, hogy ezt a boradagot étkezéskor, kiegészítőként kell fogyasztani. Ha az italt kellemes társaságban fogyasztja az ember, akkor az egyszerű biokémiai pozitívumok mellett a borozás további jótékony eredője lehet a jótékony pszichés hatás – mondta el a docens a Kossuth Rádióban.


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.