Nyolc arany a Monde Selection borversenyen

Tizenhárom érmet, köztük nyolc aranyat nyertek magyar borászatok a Monde Selection 2013-as nemzetközi borversenyén.

A brüsszeli székhelyű minőségellenőrző intézet honlapján tette közzé az idei eredményeket; eszerint hét villányi, három szekszárdi, egy-egy kiskőrösi, bátaapáti és balatonlellei bort díjaztak éremmel.

Aranyérmet kapott a villányi Csányi Pincészet Zrt. 2009-es Kővilla nevű cabernet franc válogatása és Chateau Teleki Villány 2008-as cabernet franc-ja, amelynek 2006-os évjárata már korábban is a legjobbak közé került a brüsszeli megméretésen.

Szintén aranyat nyert a szekszárdi Fritz Pincészet 2009-es Aranydomb cabernet franc-ja, a Takler Pince Kft. 2009-es szekszárdi kékfrankos réserve-je, a szintén szekszárdi Virághegyi Bor Kft. 2009-es cabernet sauvignonja, a bátaapáti Tűzkő Birtok-Eurobor Kft. 2007-es Tűzkő Domb nevű merlot-cabernet franc cuvée-je, valamint a balatonlellei Rád-Ikon Kft. 2009-es Ikon Cabernet Franc Evangelista elnevezésű bora.

Ugyancsak aranyérmes lett a kiskőrösi Eszes Befektető Kft. 2001-es évjáratú tokaji aszúeszenciája.

A versenyen öt villányi bort ismertek el ezüstéremmel, amelyet a Halasi Pince 2011-es kései hárslevelű, 2009-es cabernet franc és villányi cuvée bora, a Polgár Pince Kft. 2007-es, tölgyfahordós érlelésű villányi cabernet franc-ja, illetve a Vylyan Vinum Borászati Kft. cabernet franc, merlot és syrah házasításából készült 2009-es Montenuovo cuvée-je kapott meg.

A rangos nemzetközi versenyen 18 ország borait díjaztak éremmel, ezúttal a spanyol és portugál boroknak ítélték a legtöbb, 34, illetve 25 érmet. Nagy aranyérmet egyetlen portugál bor érdemelt ki.

Az éremmel díjazottak között ismét szerepelt szlovák tokaji bor, egy 2003-as évjáratú, hatputtonyos aszú, amely ezüstérmet kapott. Két éve egy 2008-as szlovák tokaji cuvée lett ezüstérmes.

A Monde Selection, az 1961-ben Belgiumban alapított független minőségértékelő intézet célja, hogy megtalálja és elismerésben részesítse a világ legkiválóbb minőségű termékeit. A nemzetközi borversenyen, amelyet minden év márciusában, áprilisában rendeznek, 2000 óta vesznek részt magyar borok. A hazai borászatok 2010-ben szerepeltek a legeredményesebben, akkor 22 érmet gyűjtöttek be.

Forrás: MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.