Összefognak a fiatal borászok

Korábban a Balaton két oldalán dolgozó borászok sem ismerték egymást, aztán a fiatalok egyesületet alapítottak, s ma már nem csak szakmai, hanem baráti közösséget is alkotnak.

Egyre kevesebb fiatal választja hivatásként a borászatot. Ezen szeretne változtatni egy 2008-ban létrehozott egyesület. A Junibor nem csak az ágazat népszerűsítését, hanem a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődést is kiemelten fontosnak tartja.

Az M1 Magyar Gazda cmű műsorában bemutatott egyesülethez jelenleg harminc 40 évnél fiatalabb borász tartozik, akik Magyarország tíz különböző borvidékéről származnak. Az általuk készített borok között egyaránt megtalálható gyöngyöző bor, rosé, könnyed és testes fehér- és vörösborok, valamint tokaji desszertbor.

Évente egy alkalommal találkoznak, bemutatják egymásnak a boraikat, megbeszélik a szakmai kérdéseket és a problémáikat, tanácsot kérnek egymástól, és a fogyasztók számára is tartanak kóstoltatásokat.

Alkalmanként a tagok igyekeznek nemcsak a boraikkal, hanem akár kerekasztal-beszélgetésekkel is bemutatni az érdeklődőknek, hogy milyen a borászok élete, hogyan alakul a magyar borágazat helyzete.

A fiatal borászok egy olyan közösséget szerettek volna megalapítani, amely szakmai és baráti társaság is, és ez az egyesület keretein belül évek óta jól működik. Az egyesület egyik legfőbb célja, hogy közös erővel sokszínű és a vásárlók által szerethető borokat készítsenek.

A tagokat azonban nem csak a bor szeretete és készítése kovácsolta össze az évek során, a Junibor jelentősége, hogy a fiatal borászok megismerték egymást. Mivel egy piacon mozognak, az egyesületen belül természetes, hogy működik egyfajta pozitív rivalizálás is.

Mindenkinek a jó minőségű bor megalkotása a célja, s mindaddig, amíg mindannyian el tudják adni a boraikat, mindenkinek megvan a maga piaca, ez nem jelent problémát. Ha pedig esetleg lennének hiányosságok ezen a téren, akkor majd megnézik, hogy tudnak egymásnak segíteni, mondja Gere Andrea.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.