Összefognak a fiatal borászok

Korábban a Balaton két oldalán dolgozó borászok sem ismerték egymást, aztán a fiatalok egyesületet alapítottak, s ma már nem csak szakmai, hanem baráti közösséget is alkotnak.

Egyre kevesebb fiatal választja hivatásként a borászatot. Ezen szeretne változtatni egy 2008-ban létrehozott egyesület. A Junibor nem csak az ágazat népszerűsítését, hanem a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődést is kiemelten fontosnak tartja.

Az M1 Magyar Gazda cmű műsorában bemutatott egyesülethez jelenleg harminc 40 évnél fiatalabb borász tartozik, akik Magyarország tíz különböző borvidékéről származnak. Az általuk készített borok között egyaránt megtalálható gyöngyöző bor, rosé, könnyed és testes fehér- és vörösborok, valamint tokaji desszertbor.

Évente egy alkalommal találkoznak, bemutatják egymásnak a boraikat, megbeszélik a szakmai kérdéseket és a problémáikat, tanácsot kérnek egymástól, és a fogyasztók számára is tartanak kóstoltatásokat.

Alkalmanként a tagok igyekeznek nemcsak a boraikkal, hanem akár kerekasztal-beszélgetésekkel is bemutatni az érdeklődőknek, hogy milyen a borászok élete, hogyan alakul a magyar borágazat helyzete.

A fiatal borászok egy olyan közösséget szerettek volna megalapítani, amely szakmai és baráti társaság is, és ez az egyesület keretein belül évek óta jól működik. Az egyesület egyik legfőbb célja, hogy közös erővel sokszínű és a vásárlók által szerethető borokat készítsenek.

A tagokat azonban nem csak a bor szeretete és készítése kovácsolta össze az évek során, a Junibor jelentősége, hogy a fiatal borászok megismerték egymást. Mivel egy piacon mozognak, az egyesületen belül természetes, hogy működik egyfajta pozitív rivalizálás is.

Mindenkinek a jó minőségű bor megalkotása a célja, s mindaddig, amíg mindannyian el tudják adni a boraikat, mindenkinek megvan a maga piaca, ez nem jelent problémát. Ha pedig esetleg lennének hiányosságok ezen a téren, akkor majd megnézik, hogy tudnak egymásnak segíteni, mondja Gere Andrea.


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.