Összefognak a fiatal borászok

Korábban a Balaton két oldalán dolgozó borászok sem ismerték egymást, aztán a fiatalok egyesületet alapítottak, s ma már nem csak szakmai, hanem baráti közösséget is alkotnak.

Egyre kevesebb fiatal választja hivatásként a borászatot. Ezen szeretne változtatni egy 2008-ban létrehozott egyesület. A Junibor nem csak az ágazat népszerűsítését, hanem a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődést is kiemelten fontosnak tartja.

Az M1 Magyar Gazda cmű műsorában bemutatott egyesülethez jelenleg harminc 40 évnél fiatalabb borász tartozik, akik Magyarország tíz különböző borvidékéről származnak. Az általuk készített borok között egyaránt megtalálható gyöngyöző bor, rosé, könnyed és testes fehér- és vörösborok, valamint tokaji desszertbor.

Évente egy alkalommal találkoznak, bemutatják egymásnak a boraikat, megbeszélik a szakmai kérdéseket és a problémáikat, tanácsot kérnek egymástól, és a fogyasztók számára is tartanak kóstoltatásokat.

Alkalmanként a tagok igyekeznek nemcsak a boraikkal, hanem akár kerekasztal-beszélgetésekkel is bemutatni az érdeklődőknek, hogy milyen a borászok élete, hogyan alakul a magyar borágazat helyzete.

A fiatal borászok egy olyan közösséget szerettek volna megalapítani, amely szakmai és baráti társaság is, és ez az egyesület keretein belül évek óta jól működik. Az egyesület egyik legfőbb célja, hogy közös erővel sokszínű és a vásárlók által szerethető borokat készítsenek.

A tagokat azonban nem csak a bor szeretete és készítése kovácsolta össze az évek során, a Junibor jelentősége, hogy a fiatal borászok megismerték egymást. Mivel egy piacon mozognak, az egyesületen belül természetes, hogy működik egyfajta pozitív rivalizálás is.

Mindenkinek a jó minőségű bor megalkotása a célja, s mindaddig, amíg mindannyian el tudják adni a boraikat, mindenkinek megvan a maga piaca, ez nem jelent problémát. Ha pedig esetleg lennének hiányosságok ezen a téren, akkor majd megnézik, hogy tudnak egymásnak segíteni, mondja Gere Andrea.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.