Ősz, Etyek, programhegyek

Nem csak kóstolni, enni és inni lehet Etyeken az október 23-24-i hétvégén: e-bike-os kirándulás, miniZOO és esküvő kiállítás is szerepel a programban és a lassan őszbe csavarodó táj izgalmas színvilággal várja akár a hobbifotósokat is.

Ezen a hétvégén 10.00 órától nyitnak ki a pinceajtók, présházak, sonkás és sajtos, szörpös és a parasztudvar. 

Etyeken mostanában ér véget a szüret, a borászoknak tehát ez egy igen tevékeny időszak, de nem feledkeznek meg a látogatókról sem. Az október 23-24-i hétvégén is nyitott pincékkel vár mindenkit a Gasztrosétány, és nem csak azokat, akik jót szeretnének enni vagy inni, hanem azokat is akik kicsit aktívabb kikapcsolódásra, a természet közelségére vágynak. 

A nyitott pincék étel- és programajánlata:

1. Gombai Pezsgőpince

 Tradicionális eljárással készült pezsgők kóstolója

2. Milán Pince – Zalán Faház
 Palócleves
 Székelykáposzta
 Kacsazúzapörkölt házi tarhonyával
 Házi piték

3. Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet
 Lucskos káposzta
 Miccs faszénen sütve
 Juhtúros puliszka
 Etyeki borok és szőlőpálinka

4. Árpás Laci Sonkamester Pincéje
 Sonkatál és grillételek

5. Halmi Pince
 Kistermelői folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök, ecetek széles választéka.

6. bOrbara Présház
 Vega borscs leves
 Csirkemell steak pikáns sütőtökmártásban, csicseriborsós kuszkusszal
 Sütőtökös brownie
 Káposztás és tökös mákos rétes
 Fűszeres szilvás frangipane
 Fahéjas gesztenye mousse
 Forró csokoládé
 Sós karamellás macaronok

7. Tátrai Pince
 A pincészet borainak kóstolója és vására

8. Rezeda Terasz
 Szarvas raguleves
 Fahéjas szilvaleves
 Vargányás gnocchi
 Aszalt szilvás kacsamell, baconbe tekerve
 Sült császár, sütőtökös-káposztás rétessel
 …és mindenféle ínyencség Etyekről
 Bor, sör, kávé

9. EtyekVin Pince, EtyekVintage
 Sütőtökkrémleves
 Grill-finomságok
 Vegán rakott káposzta
 Nagyi pitéje

10. IBI Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete
 A pincészet borainak és pezsgőinek kóstolója és vására

11. Stelázsi Kultúrbirtok
 Finomságok a kamrából

12. Dvorák Vendégudvar
 MiniZOO
 Házias ízek: babgulyás, töltött káposzta, csülkös pacalpörkölt, grillvariációk, mézes-mustáros csirke, malacsült párolt lilakáposztával

13. Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat
 Mindkét nap, 10:00-21:00 óra: a családi borászat etyeki és szekszárdi borainak bemutatása, értékesítése
 Diófás piknikételek
 Délután: harmonikazene

14. Etyeki Sajtútállomás
 Raclette
 Sajtkülönlegességek kóstolója és vására

15. Rókusfalvy Birtok
Mindkét nap:
 Vezetett, 2 órás e-bike túra akár az egész családnak. Előzetes regisztráció szükséges, keresd a rokusfalvy.hu webshopban!
 14:00 órától pohárral a kézben pincetúra – vezetett borkóstolóval
 A Rókusfalvy Fogadó kiváló fogásai
 Vasárnap, 10.00 órától Esküvő kiállítás:
Ismerjük meg a helyszínt és találkozzunk személyesen azokkal, akik a legfontosabb részletekért felelnek; eljön a vendéglátó, a cukrász, a fotós és a videós, a dekoratőrök és zeneszolgáltatók, lesz fodrász és sminkes, bemutatkozik a ruhaszalon, sőt a szertartásvezető és a ceremóniamester is!

16. Hegedűs Sajtműhely
 Bemutatkozik az etyeki raclette és etyeki morbier sajt (raclettezés: bagett-körte-hajában főtt krumpli)
 23-án sajtkészítés bemutató10:00 órától 16:00 óráig
 24-én tárlatvezetés a sajtérlelőben 11:00, 13:00 és 15:00 órától
 Sétáló sajttálak kisebb-nagyobb kiszerelésben

17. Etyek Újhegyi Kisgazdaság és Hangszerműhely
 Találkozás háziállatokkal, a baromfiudvar lakóival és lovakkal
 Természetközeli állattartás bemutatása
 Sétalovaglás, barátkozás a lovakkal – kicsiknek és nagyoknak
 Hangsarok: ismerkedés és játék a Hangszerműhely acélnyelves dobjaival

Forrás: Store Insider


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.