Éremeső az idei VinAgorán

5 nagyarany, 106 aranyérem, 58 ezüstérem, 4 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj, „legeredményesebb családi pincészet” díja, „legsikeresebb fiatal borász” díja, a „VinAgora új felfedezettje” – ez a 2015-ös VinAgora mérlege. A sűrű éremeső dacára a champion díjakat csak június 27-én fogják kiosztani a döntőbírák.

„Nehéz, ám nagyon kellemes volt az idei VinAgorán bírálni: rengeteg kiváló bor közül kellett a legjobbakat kiválasztani. Szinte zavarba ejtő volt a sok hibátlan, egyedi bor, ilyen sorozattal még nem találkoztam, pedig bíráltam már párszor.” - mondta az egyik magyar zsűritag.

Négy napon át dolgoztak a versenyre érkező hazai és külföldi bírálók, akik a munka után Budapesttel ismerkedtek. Kiváló borok versengtek idén, a bírálóknak ezért nem volt egyszerű a dolga. Rengeteg érmet oszthattak volna ki, de a szabályzat szerinti 30%-os éremkorlát miatt feljebb kellett vinni a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ám emiatt idén nem kaphatott érmet.

A június 11-14. között, Budapesten megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 549 nevezés érkezett 18 országból. Ausztrália, Brazília, Franciaország, Libanon, Peru, Marokkó, Taiwan, Németország, Románia, Spanyolország és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az összesen 55 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a négy nap alatt.

A champion díjak június 27-én, a VinAgora Borgálán, a Boscolo Konferencia Központban kerülnek kihirdetésre.

A többi díj az alábbiak szerint került kiosztásra:

Nagyaranyérmet az alábbi öt bor kapott:

-          Balla Géza Feketeleányka&Cabernet Franc 2012 bora
-          a Bodnár Pincészet Tokaji Aszúeszencia „Vágy” 2003 bora
-          a spanyol Gonzalez Byass Noe erősített bora
-          a Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Muscat Lunel 2000 5 puttonyos aszúja
-          a cseh Znovin Znojmo Znovin Tramin Cerveny 2010 bora.

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi pincészetek borai kapták:

-          Balla Géza Feketeleányka&Cabernet Franc 2012 bora
-          az ausztrál Gatt Wines Gatt Shiraz 2013 bora
-          a brazil Vinícola Campestre LTDA, Zanotto Espumante Brut pezsgője
-          a cseh Znovin Znojmo Znovin Tramin Cerveny 2010 bora.
 
Idén 7 legjobb fajtabor díj is gazdára talált, ők azok:

-          ax wine(e)motion  Merlot 2011 bora
-          a Bardon Borászat Meszes Furmint 2013 bora
-          a Feind Borház Cabernet Franc Prémium 2012 bora
-          a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Gál Kékfrankos 2014 rozé-ja
-          a Hilltop Neszmély Borászat Kamocsay Chardonnay Superior 2013 bora
-          a Takler Borbirtok Cabernet sauvignon reserve 2009 bora
-          a Varga Pincészet Kft. Aranymetszés Olaszrizling 2014 bora.

A champion díjak, a „legeredményesebb családi pincészet” díja, a „legsikeresebb fiatal borász” díja, és a „VinAgora új felfedezettje” díj a Borgálán kerül kihirdetésre ünnepélyes keretek között. A részletes eredménylista a különdíjak nélkül megtalálható a VinAgora weboldalán.

A szűk szakmai körben bonyolított verseny eredményei a fogyasztók számára is fontosak. A borkedvelő nagyközönség idén is megismerheti a részletes eredményeket, és végigkóstolhatja a borversenyre nevezett összes bort. A VinAgora Borgálára június 27-én, szombaton a Boscolo Konferencia Központban kerül sor, ahol elegáns környezetben vonul fel a hűs borospalackok hosszú sora, melyekből a borkedvelők kedvükre kóstolgathatnak. Minden bor mellett megtalálható a hivatalos bírálati lap a versenyen kapott értékeléssel, így a vendégek összehasonlíthatják a borok eredményeit.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.