Román sommelier hölgy a bajnok

A Szigetköz, Dunakiliti látta vendégül Közép-Európa legjobb sommelier-it, a magyar Szövetség által hagyományteremtő céllal megrendezett első regionális profi bajnokságán. A megmérettetésre hat ország tizennégy szakembere nevezett.

Az első napon került sor az elődöntőre, melynek során a résztvevők két feladat során döntötték el, ki lesz a három legjobb, akik a második napi döntőben összemérik tudásukat a bajnoki címért. A 25 kérdésből álló teszt után két bort kellett írásban jellemezniük, két párlatot felismerni és egyet dekantálni a hattagú zsűri előtt.

A döntő délelőttjén a pannonhalmi Apátsággal, és annak borászatával ismerkedtek a vendégek.

Az első napi, négy órás elődöntő eredményét - a nemzetközi versenyek gyakorlatának megfelelően - csak a második napon, a döntő kezdetén ismertette a zsűri, ekkor 11 sommelier átvehette oklevelét, a pódiumon pedig a lengyel, a román és a cseh versenyző maradt. Számukra hat újabb feladatot tartalmazott a finálé. Elsőként az „étterembe” érkező vendégek fogadása, és egy üveg pezsgő szakszerű szervírozása volt az első megmérettetés, majd egy rosszul összeállított borlapon kellett megtalálják a hibákat. A harmadik próba egy – a szervezők által megálmodott – menühöz történő borajánlat összeállítása, és a vendégek felé történő prezentálása volt, majd borokat és párlatokat kellett felismerni, a nemzetközi versenyek szabályai szerint. Végül egy üveg bor dekantálása maradt hátra. Az egymás után végrehajtott feladatsor után utolsó feladat egy üveg óriási pezsgő tizenkét pohárba történő, egyenlő elosztása volt. A feladat során nem lehett visszatérni a korábban már feltöltött poharakhoz, így a versenyzők szemmértéke, rutinja is komoly szerepet kapott.

Az estébe nyúló versengésen végül a mezőny egyetlen hölgytagja, a román Ilulia Scavo diadalmaskodott.

„A Magyar Sommelier Szövetség javaslatára került sor erre a rendezvényre, amelyet reményeink szerint a jövőben rendszeresen sor kerül majd – mondta el kérdésünkre Káli Ildikó, a szövetség elnöke. – A cél, hogy a régió szakemberei közelebb kerüljenek az európai élvonalhoz, hiszen úgy a magyar, mint a Közép-Európa többi országát képviselő semmelier-k jelenleg a nemzetközi versenyek eredménylistájának hátsó részébe tudnak bekerülni. Ennek oka nyilvánvalóan kettős. Míg a Nyugat-európai kollégák rendszeresen látogatják egymás éttermeit, folyamatosan ismerkednek a népszerű borvidékekkel, nálunk ez a lehetőség még nem általánosan adott. A hasonló, regionális versenyeken némileg pótolható a lemaradás, hozzászokhatnak a nemzetközi elvárásokhoz. Végezetül az sem elhanyagolható, hogy a hazai szervezésű verseny során a külföldi kollégáknak bemutathatjuk a magyar borok palettáját, sok olyan fajtával ismerkedhetnek meg, melyre korábban nem volt rálátásuk.”

A verseny képeit megtekintheti képgalériánkban.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.