Román sommelier hölgy a bajnok

A Szigetköz, Dunakiliti látta vendégül Közép-Európa legjobb sommelier-it, a magyar Szövetség által hagyományteremtő céllal megrendezett első regionális profi bajnokságán. A megmérettetésre hat ország tizennégy szakembere nevezett.

Az első napon került sor az elődöntőre, melynek során a résztvevők két feladat során döntötték el, ki lesz a három legjobb, akik a második napi döntőben összemérik tudásukat a bajnoki címért. A 25 kérdésből álló teszt után két bort kellett írásban jellemezniük, két párlatot felismerni és egyet dekantálni a hattagú zsűri előtt.

A döntő délelőttjén a pannonhalmi Apátsággal, és annak borászatával ismerkedtek a vendégek.

Az első napi, négy órás elődöntő eredményét - a nemzetközi versenyek gyakorlatának megfelelően - csak a második napon, a döntő kezdetén ismertette a zsűri, ekkor 11 sommelier átvehette oklevelét, a pódiumon pedig a lengyel, a román és a cseh versenyző maradt. Számukra hat újabb feladatot tartalmazott a finálé. Elsőként az „étterembe” érkező vendégek fogadása, és egy üveg pezsgő szakszerű szervírozása volt az első megmérettetés, majd egy rosszul összeállított borlapon kellett megtalálják a hibákat. A harmadik próba egy – a szervezők által megálmodott – menühöz történő borajánlat összeállítása, és a vendégek felé történő prezentálása volt, majd borokat és párlatokat kellett felismerni, a nemzetközi versenyek szabályai szerint. Végül egy üveg bor dekantálása maradt hátra. Az egymás után végrehajtott feladatsor után utolsó feladat egy üveg óriási pezsgő tizenkét pohárba történő, egyenlő elosztása volt. A feladat során nem lehett visszatérni a korábban már feltöltött poharakhoz, így a versenyzők szemmértéke, rutinja is komoly szerepet kapott.

Az estébe nyúló versengésen végül a mezőny egyetlen hölgytagja, a román Ilulia Scavo diadalmaskodott.

„A Magyar Sommelier Szövetség javaslatára került sor erre a rendezvényre, amelyet reményeink szerint a jövőben rendszeresen sor kerül majd – mondta el kérdésünkre Káli Ildikó, a szövetség elnöke. – A cél, hogy a régió szakemberei közelebb kerüljenek az európai élvonalhoz, hiszen úgy a magyar, mint a Közép-Európa többi országát képviselő semmelier-k jelenleg a nemzetközi versenyek eredménylistájának hátsó részébe tudnak bekerülni. Ennek oka nyilvánvalóan kettős. Míg a Nyugat-európai kollégák rendszeresen látogatják egymás éttermeit, folyamatosan ismerkednek a népszerű borvidékekkel, nálunk ez a lehetőség még nem általánosan adott. A hasonló, regionális versenyeken némileg pótolható a lemaradás, hozzászokhatnak a nemzetközi elvárásokhoz. Végezetül az sem elhanyagolható, hogy a hazai szervezésű verseny során a külföldi kollégáknak bemutathatjuk a magyar borok palettáját, sok olyan fajtával ismerkedhetnek meg, melyre korábban nem volt rálátásuk.”

A verseny képeit megtekintheti képgalériánkban.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.