Román sommelier hölgy a bajnok

A Szigetköz, Dunakiliti látta vendégül Közép-Európa legjobb sommelier-it, a magyar Szövetség által hagyományteremtő céllal megrendezett első regionális profi bajnokságán. A megmérettetésre hat ország tizennégy szakembere nevezett.

Az első napon került sor az elődöntőre, melynek során a résztvevők két feladat során döntötték el, ki lesz a három legjobb, akik a második napi döntőben összemérik tudásukat a bajnoki címért. A 25 kérdésből álló teszt után két bort kellett írásban jellemezniük, két párlatot felismerni és egyet dekantálni a hattagú zsűri előtt.

A döntő délelőttjén a pannonhalmi Apátsággal, és annak borászatával ismerkedtek a vendégek.

Az első napi, négy órás elődöntő eredményét - a nemzetközi versenyek gyakorlatának megfelelően - csak a második napon, a döntő kezdetén ismertette a zsűri, ekkor 11 sommelier átvehette oklevelét, a pódiumon pedig a lengyel, a román és a cseh versenyző maradt. Számukra hat újabb feladatot tartalmazott a finálé. Elsőként az „étterembe” érkező vendégek fogadása, és egy üveg pezsgő szakszerű szervírozása volt az első megmérettetés, majd egy rosszul összeállított borlapon kellett megtalálják a hibákat. A harmadik próba egy – a szervezők által megálmodott – menühöz történő borajánlat összeállítása, és a vendégek felé történő prezentálása volt, majd borokat és párlatokat kellett felismerni, a nemzetközi versenyek szabályai szerint. Végül egy üveg bor dekantálása maradt hátra. Az egymás után végrehajtott feladatsor után utolsó feladat egy üveg óriási pezsgő tizenkét pohárba történő, egyenlő elosztása volt. A feladat során nem lehett visszatérni a korábban már feltöltött poharakhoz, így a versenyzők szemmértéke, rutinja is komoly szerepet kapott.

Az estébe nyúló versengésen végül a mezőny egyetlen hölgytagja, a román Ilulia Scavo diadalmaskodott.

„A Magyar Sommelier Szövetség javaslatára került sor erre a rendezvényre, amelyet reményeink szerint a jövőben rendszeresen sor kerül majd – mondta el kérdésünkre Káli Ildikó, a szövetség elnöke. – A cél, hogy a régió szakemberei közelebb kerüljenek az európai élvonalhoz, hiszen úgy a magyar, mint a Közép-Európa többi országát képviselő semmelier-k jelenleg a nemzetközi versenyek eredménylistájának hátsó részébe tudnak bekerülni. Ennek oka nyilvánvalóan kettős. Míg a Nyugat-európai kollégák rendszeresen látogatják egymás éttermeit, folyamatosan ismerkednek a népszerű borvidékekkel, nálunk ez a lehetőség még nem általánosan adott. A hasonló, regionális versenyeken némileg pótolható a lemaradás, hozzászokhatnak a nemzetközi elvárásokhoz. Végezetül az sem elhanyagolható, hogy a hazai szervezésű verseny során a külföldi kollégáknak bemutathatjuk a magyar borok palettáját, sok olyan fajtával ismerkedhetnek meg, melyre korábban nem volt rálátásuk.”

A verseny képeit megtekintheti képgalériánkban.


Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.