Ropogós csirkeszárnyak, lovagok nyula, polip tagine-nel

A Máltai Turisztikai Hivatal, az Heritage Malta ‘Taste History’ projektjével és a három máltai Michelin-csillagos étteremmel - UnderGrain, Noni és De Mondion - együttműködve elindította egész éven át tartó új kezdeményezését: Taste History Meets the Stars  (Kóstolj bele a történelembe és találkozz a csillagokkal) néven.

Az együttműködésnek köszönhetően számos olyan ételt kínálnak, amelyeknek történelmi kapcsolata van az egyes éttermekhez vagy azok helyéhez, valamint a helyszínen megismerhetők az adott ételek háttértörténete is. A receptek szezonálisan változnak.

Az első három „történelmileg megalapozott” étel a Papiri „Gentile Selection” ropogós csirkeszárnyakkal, parmezánnal, élesztővel és nyers király laskagombával, amelyet Vallettában, az Under Grain kínál, és amely a közeli domonkos-rendi zárda tésztafogyasztására utaló levéltári bizonyítékok alapján készült; a helyben vadászott nyúl kettőse az mdinai De Mondion első történelmi ajánlata, amely a lovagok idején szokásos környékbeli mezei nyúl vadászatra utal; és a Malefanti Pasta, polip tagine-nel pedig a Noni étlapját erősíti, amely Valletta alsó részének háromszáz éves sütési hagyományához kapcsolódik, ahol ez az étterem is található.

A máltai konyha kivételes hagyománya, hogy a világ minden tájáról származó ízek összeolvadnak benne. A három Michelin-csillagos étterem szakácsa lelkes támogatója az újszerű kezdeményezésnek.



Jonathan Brincat (Noni): „Ez a projekt lehetővé tette számomra, hogy újra megvizsgáljam ugyanazokat a módszereket, amelyeket őseink használtak. Nagyon izgalmas volt egy olyan ételt megalkotni, amelyet évszázadokkal ezelőtt ugyanazon a környéken, ahol ma éttermünk áll, felszolgáltak, persze egy modern csavarral, miközben tiszteletben tartjuk az étel lelkét."



Kevin Bonello (De Mondion): „A recept inspirációja akkor merült fel bennem, miután a Heritage Malta archívumából megismerhettem, hogy eleink a vadnyúlból készült ételt lassan főzték egy edényben bab, helyi zöldségek, fűszerek és sertészsír felhasználásával. A receptet ezen összetevők felhasználásával hoztam létre, és megbolondítottam egy tipikus máltai „Pastizz”-vell. ”



Victor Borg (UnderGrain): "Ez az étel összeköti múltunkat a jelennel, és újra összekapcsol bennünket a gyökereinkkel és történelmünkkel ... Ez egy dicsőséges tésztaétel, amely csiklandozza az ízlelőbimbókat és meglepetést okoz, amint elmélyedünk benne."

Forrás: www.visitmalta.com


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.