A szakértő véleménye szerint a számlán/nyugtán elkülönítetten feltüntetett felszolgálási („szerviz”) díjat a vállalkozás nem tarthatja meg, ugyanis a felszolgálási díj mértékének megállapításáról, valamint a felszolgálási díj alkalmazásának és felhasználásának szabályairól szóló 71/2005. GKM rendelet szerint azt a vendéglátásban közvetlenül – az üzletben – közreműködőknek (tehát akár a tulajdonosnak is) havonta ki kell fizetni. Az alkalmazott díj mértékéről és a felosztásról a vendéglátóhely üzemeltetőjének írásbeli megállapodást kell kötnie a vendéglátásban közvetlenül közreműködőkkel vagy a helyi érdekképviselettel. Bár a borravaló SZJA-mentes, közterheket mégis kell utána fizetni a vendéglátósoknak.- ennek részleeiről az adozona.hu oldalon tájékozódhatunk.
Forrás: Vendég & Hotel Online
Forrás: adózóna.hu