Sörfőzési rekordot döntött Csehország

Rekordmennyiségű, 20,5 millió hektoliter sört főztek tavaly a csehországi sörgyárak - közölték hétfőn Prágában sajtótájékoztatón a csehországi sörgyárak képviselői. A megelőző évben a sörgyárak 20,1 millió hektoliter sört állítottak elő.

Az egy személyre eső éves sörfogyasztás Csehországban továbbra is 143 liter, ami a tavalyelőtti mutatóval azonos. Csehország lakossága azonban az egy év alatt 25 ezerrel nőtt.

A cseh sörexport folyamatosan növekszik: tavaly 4,4 millió hektoliter sört szállítottak külföldre, míg 2015-ben 4,1 millió hektolitert. Az Európai Unióban a legtöbb cseh sört Szlovákiában, Németországban és Lengyelországban fogyasztják. Az unión kívüli országokban leginkább Oroszországban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban isszák a cseh sört.

Gyorsan növekszik az alkoholmentes sör fogyasztása. Tavaly ebből 555 ezer hektoliter fogyott el, ami éves összehasonlításban 17,3 százalékos növekedés.

Nagy sörfogyasztók a Csehországba látogató külföldi turisták. A sörgyártók szövetségének becslése szerint tavaly a turisták 785 ezer hektoliter sört ittak meg, ami éves szinten 19 százalékos növekedés.

Ami a sörbehozatalt illeti, Csehország ezen a téren az Európai Unióban az utolsó. Tavaly 325 ezer hektoliter sört hoztak be a csehek, ami éves összehasonlításban 4,6 százalékos növekedés. Leginkább a mexikói és a lengyel sör ízlik a cseheknek.

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.