Sörfőzési rekordot döntött Csehország

Rekordmennyiségű, 20,5 millió hektoliter sört főztek tavaly a csehországi sörgyárak - közölték hétfőn Prágában sajtótájékoztatón a csehországi sörgyárak képviselői. A megelőző évben a sörgyárak 20,1 millió hektoliter sört állítottak elő.

Az egy személyre eső éves sörfogyasztás Csehországban továbbra is 143 liter, ami a tavalyelőtti mutatóval azonos. Csehország lakossága azonban az egy év alatt 25 ezerrel nőtt.

A cseh sörexport folyamatosan növekszik: tavaly 4,4 millió hektoliter sört szállítottak külföldre, míg 2015-ben 4,1 millió hektolitert. Az Európai Unióban a legtöbb cseh sört Szlovákiában, Németországban és Lengyelországban fogyasztják. Az unión kívüli országokban leginkább Oroszországban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban isszák a cseh sört.

Gyorsan növekszik az alkoholmentes sör fogyasztása. Tavaly ebből 555 ezer hektoliter fogyott el, ami éves összehasonlításban 17,3 százalékos növekedés.

Nagy sörfogyasztók a Csehországba látogató külföldi turisták. A sörgyártók szövetségének becslése szerint tavaly a turisták 785 ezer hektoliter sört ittak meg, ami éves szinten 19 százalékos növekedés.

Ami a sörbehozatalt illeti, Csehország ezen a téren az Európai Unióban az utolsó. Tavaly 325 ezer hektoliter sört hoztak be a csehek, ami éves összehasonlításban 4,6 százalékos növekedés. Leginkább a mexikói és a lengyel sör ízlik a cseheknek.

Forrás: MTI


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.