Szekszárdi és etyeki bor lett Budapest Bora

(MTI) - A szekszárdi Szeleshát Pince 2011-es merlot-ja és az etyek-budai Nyakas Pince 2012-es chardonnay-je nyerte el a Budapest Bora címet, melyre a főváros első alkalommal írt ki nyílt pályázatot.

    Az elismerő cím odaítélésének célja, hogy a főváros ezzel is segítse a magyar borvidékeken termelt borok népszerűsítését és megismertetését, a magyar borászatok fejlődését - közölte a pályázat szerdai budapesti eredményhirdetésén az egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.
    Szentes Tamás hozzátette: a pályázatot hagyományteremtő céllal írták ki, és terveik szerint ezentúl minden évben megválasztják majd Budapest Borát fehér és vörös kategóriában.
    Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke az MTI-nek korábban elmondta: az idei felhívásra több mint 70 tétel érkezett be; hasonló mennyiségű fehér- és vörösbor. A benevezett tételeket a főváros képviselői szakemberek segítségével három bizottságban értékelték, majd a kiválasztott egy-egy legjobb tételt közösen újrakóstolva ítélték oda a Budapest Bora elismeréseket.
    A versenyen 16 bort (Szeremley 2009-es badacsonyi kéknyelű, Szeremley 2012-es rizling házasítás, Wekler 2008-as szekszárdi cabernet franc extra, Koch 2011-es hajós-bajai cabernet sauvignon barrique, Polgár 2007-es cabernet franc, Szöllősi 2011-es melegeshegyi olaszrizling, Tornai 2011-es somlói top selection Aranyhegy juhfark, Varga 2011-es Aranymetszés badacsonyi kéknyelű, Szent Tamás 2012-es tokaji furmint, Malatinszky 2008-as Noblesse cabernet franc, Bock 2008-as Royal Cuvée, Polgár 2011-es syrah, Tornai 2011-es Aranykönny késői zeusz, Schieber 2011-es cabernet sauvignon prémium, Vylyan 2009-es villányi cabernet sauvignon, Liszkay 2011-es Giulia cabernet franc) aranyéremmel, 35 tételt ezüstéremmel, 16 bort pedig bronzéremmel jutalmaztak.

Forrás: MTI


Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.