Szekszárdi és etyeki bor lett Budapest Bora

(MTI) - A szekszárdi Szeleshát Pince 2011-es merlot-ja és az etyek-budai Nyakas Pince 2012-es chardonnay-je nyerte el a Budapest Bora címet, melyre a főváros első alkalommal írt ki nyílt pályázatot.

    Az elismerő cím odaítélésének célja, hogy a főváros ezzel is segítse a magyar borvidékeken termelt borok népszerűsítését és megismertetését, a magyar borászatok fejlődését - közölte a pályázat szerdai budapesti eredményhirdetésén az egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.
    Szentes Tamás hozzátette: a pályázatot hagyományteremtő céllal írták ki, és terveik szerint ezentúl minden évben megválasztják majd Budapest Borát fehér és vörös kategóriában.
    Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke az MTI-nek korábban elmondta: az idei felhívásra több mint 70 tétel érkezett be; hasonló mennyiségű fehér- és vörösbor. A benevezett tételeket a főváros képviselői szakemberek segítségével három bizottságban értékelték, majd a kiválasztott egy-egy legjobb tételt közösen újrakóstolva ítélték oda a Budapest Bora elismeréseket.
    A versenyen 16 bort (Szeremley 2009-es badacsonyi kéknyelű, Szeremley 2012-es rizling házasítás, Wekler 2008-as szekszárdi cabernet franc extra, Koch 2011-es hajós-bajai cabernet sauvignon barrique, Polgár 2007-es cabernet franc, Szöllősi 2011-es melegeshegyi olaszrizling, Tornai 2011-es somlói top selection Aranyhegy juhfark, Varga 2011-es Aranymetszés badacsonyi kéknyelű, Szent Tamás 2012-es tokaji furmint, Malatinszky 2008-as Noblesse cabernet franc, Bock 2008-as Royal Cuvée, Polgár 2011-es syrah, Tornai 2011-es Aranykönny késői zeusz, Schieber 2011-es cabernet sauvignon prémium, Vylyan 2009-es villányi cabernet sauvignon, Liszkay 2011-es Giulia cabernet franc) aranyéremmel, 35 tételt ezüstéremmel, 16 bort pedig bronzéremmel jutalmaztak.

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.