Szekszárdon készülnek a legjobb kékfrankosok

Szekszárd és Tolna elverte a mezőnyt a Borászportál kékfrankos vaktesztjén. A dobogóra csak ezekről a borvidékeinkről kerültek fel borok, egyébként pedig Villány, Eger mellett egy felvidéki és egy burgenlandi tétel jutott be a top 10-be.

Ha április, akkor kékfrankos! Ennek megfelelően a Borászportál is megtartotta aktuális tesztjét, amelyben a lap összesen 48 kékfrankos bort kóstolt meg a meghívott vendégekkel, méghozzá vakteszt keretében. A kóstolóra április 10-én került sor, a portál jól bevált teszthelyszínén, az Andante Borpatikában, ahol ezúttal 18 szakmabeli mustrálta végig Magyarország kékfrankosait, de érkeztek borok Burgenlandból és a Felvidékről is. A teszt során használt Stölzle poharakat a Csonkagroup biztosította.

Szokás szerint a résztvevők előbb két csoportban kóstolták és értékelték a poharukba kerülő tételeket, 100 pontos rendszerben, az évjárat ismerete mellett. A pontok összesítése után kialakult legjobb tíz tételt a legvégén pedig Toronyi Zsuzsa és Ercsey Dániel vezetésével a csúcs-zsűri újra kóstolta, így alakult ki a végső sorrend.

Legjobban Szekszárd szerepelt: a legjobb tízbe három kékfrankos is bekerült onnan, és emellett a Tolnai borvidékről is beért az élmezőnybe kettő tétel. A top 10-be Villányból kettő, a Felvidékről, Egerből és Burgenlandból egy-egy kékfrankos jutott be.

    Takler Pince Görögszói Kékfrankos 2011 - 87,4 pont   
    Prantner Ferenc Pincészete-Kékfrankos 2012 - 85,9 pont
    Grál Borpince - Pelzberg Kékfrankos 2011 - 84,8 pont
    Strekov 1075 Kékfrankos 2011 - 84,6 pont
    Vylyan Pincészet Kékfrankos 2012 - 84,3 pont
    Tűzkő Birtok Tűzkő Kékfrankos 2011 - 84,2 pont
    Gajdos Pincészet Egri Kékfrankos 2009 - 83,8 pont
    Bodri Pincészet és Szőlőbirtok Kékfrankos 2011 - 83,4 pont
    Gere Tamás és Zsolt Pincészete Kékfrankos válogatás 2011 - 82,9 pont
    Nador Blaufrankisch 2009 - 82,5 pont

A tesztre beküldött borok kóstolási jegyzeteit (tehát nem csak a győztesekét) itt találjuk, a borok legtöbbje kóstolható lesz április 30-án, a Nagy Kékfrankos Kóstolón, a Boscoloban!

Forrás: Élelmiszer Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.