Szekszárdon készülnek a legjobb kékfrankosok

Szekszárd és Tolna elverte a mezőnyt a Borászportál kékfrankos vaktesztjén. A dobogóra csak ezekről a borvidékeinkről kerültek fel borok, egyébként pedig Villány, Eger mellett egy felvidéki és egy burgenlandi tétel jutott be a top 10-be.

Ha április, akkor kékfrankos! Ennek megfelelően a Borászportál is megtartotta aktuális tesztjét, amelyben a lap összesen 48 kékfrankos bort kóstolt meg a meghívott vendégekkel, méghozzá vakteszt keretében. A kóstolóra április 10-én került sor, a portál jól bevált teszthelyszínén, az Andante Borpatikában, ahol ezúttal 18 szakmabeli mustrálta végig Magyarország kékfrankosait, de érkeztek borok Burgenlandból és a Felvidékről is. A teszt során használt Stölzle poharakat a Csonkagroup biztosította.

Szokás szerint a résztvevők előbb két csoportban kóstolták és értékelték a poharukba kerülő tételeket, 100 pontos rendszerben, az évjárat ismerete mellett. A pontok összesítése után kialakult legjobb tíz tételt a legvégén pedig Toronyi Zsuzsa és Ercsey Dániel vezetésével a csúcs-zsűri újra kóstolta, így alakult ki a végső sorrend.

Legjobban Szekszárd szerepelt: a legjobb tízbe három kékfrankos is bekerült onnan, és emellett a Tolnai borvidékről is beért az élmezőnybe kettő tétel. A top 10-be Villányból kettő, a Felvidékről, Egerből és Burgenlandból egy-egy kékfrankos jutott be.

    Takler Pince Görögszói Kékfrankos 2011 - 87,4 pont   
    Prantner Ferenc Pincészete-Kékfrankos 2012 - 85,9 pont
    Grál Borpince - Pelzberg Kékfrankos 2011 - 84,8 pont
    Strekov 1075 Kékfrankos 2011 - 84,6 pont
    Vylyan Pincészet Kékfrankos 2012 - 84,3 pont
    Tűzkő Birtok Tűzkő Kékfrankos 2011 - 84,2 pont
    Gajdos Pincészet Egri Kékfrankos 2009 - 83,8 pont
    Bodri Pincészet és Szőlőbirtok Kékfrankos 2011 - 83,4 pont
    Gere Tamás és Zsolt Pincészete Kékfrankos válogatás 2011 - 82,9 pont
    Nador Blaufrankisch 2009 - 82,5 pont

A tesztre beküldött borok kóstolási jegyzeteit (tehát nem csak a győztesekét) itt találjuk, a borok legtöbbje kóstolható lesz április 30-án, a Nagy Kékfrankos Kóstolón, a Boscoloban!

Forrás: Élelmiszer Online


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.