Szekszárdon készülnek a legjobb kékfrankosok

Szekszárd és Tolna elverte a mezőnyt a Borászportál kékfrankos vaktesztjén. A dobogóra csak ezekről a borvidékeinkről kerültek fel borok, egyébként pedig Villány, Eger mellett egy felvidéki és egy burgenlandi tétel jutott be a top 10-be.

Ha április, akkor kékfrankos! Ennek megfelelően a Borászportál is megtartotta aktuális tesztjét, amelyben a lap összesen 48 kékfrankos bort kóstolt meg a meghívott vendégekkel, méghozzá vakteszt keretében. A kóstolóra április 10-én került sor, a portál jól bevált teszthelyszínén, az Andante Borpatikában, ahol ezúttal 18 szakmabeli mustrálta végig Magyarország kékfrankosait, de érkeztek borok Burgenlandból és a Felvidékről is. A teszt során használt Stölzle poharakat a Csonkagroup biztosította.

Szokás szerint a résztvevők előbb két csoportban kóstolták és értékelték a poharukba kerülő tételeket, 100 pontos rendszerben, az évjárat ismerete mellett. A pontok összesítése után kialakult legjobb tíz tételt a legvégén pedig Toronyi Zsuzsa és Ercsey Dániel vezetésével a csúcs-zsűri újra kóstolta, így alakult ki a végső sorrend.

Legjobban Szekszárd szerepelt: a legjobb tízbe három kékfrankos is bekerült onnan, és emellett a Tolnai borvidékről is beért az élmezőnybe kettő tétel. A top 10-be Villányból kettő, a Felvidékről, Egerből és Burgenlandból egy-egy kékfrankos jutott be.

    Takler Pince Görögszói Kékfrankos 2011 - 87,4 pont   
    Prantner Ferenc Pincészete-Kékfrankos 2012 - 85,9 pont
    Grál Borpince - Pelzberg Kékfrankos 2011 - 84,8 pont
    Strekov 1075 Kékfrankos 2011 - 84,6 pont
    Vylyan Pincészet Kékfrankos 2012 - 84,3 pont
    Tűzkő Birtok Tűzkő Kékfrankos 2011 - 84,2 pont
    Gajdos Pincészet Egri Kékfrankos 2009 - 83,8 pont
    Bodri Pincészet és Szőlőbirtok Kékfrankos 2011 - 83,4 pont
    Gere Tamás és Zsolt Pincészete Kékfrankos válogatás 2011 - 82,9 pont
    Nador Blaufrankisch 2009 - 82,5 pont

A tesztre beküldött borok kóstolási jegyzeteit (tehát nem csak a győztesekét) itt találjuk, a borok legtöbbje kóstolható lesz április 30-án, a Nagy Kékfrankos Kóstolón, a Boscoloban!

Forrás: Élelmiszer Online


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Külön öröm számunkra, hogy az ország egyik legnevesebb séf Klasszis Média Csoportunk idén is megrendezésre kerülő szállodákat és éttermeket megcélzó designverseny zsűrijének tagja.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.