Szekszárdon készülnek a legjobb kékfrankosok

Szekszárd és Tolna elverte a mezőnyt a Borászportál kékfrankos vaktesztjén. A dobogóra csak ezekről a borvidékeinkről kerültek fel borok, egyébként pedig Villány, Eger mellett egy felvidéki és egy burgenlandi tétel jutott be a top 10-be.

Ha április, akkor kékfrankos! Ennek megfelelően a Borászportál is megtartotta aktuális tesztjét, amelyben a lap összesen 48 kékfrankos bort kóstolt meg a meghívott vendégekkel, méghozzá vakteszt keretében. A kóstolóra április 10-én került sor, a portál jól bevált teszthelyszínén, az Andante Borpatikában, ahol ezúttal 18 szakmabeli mustrálta végig Magyarország kékfrankosait, de érkeztek borok Burgenlandból és a Felvidékről is. A teszt során használt Stölzle poharakat a Csonkagroup biztosította.

Szokás szerint a résztvevők előbb két csoportban kóstolták és értékelték a poharukba kerülő tételeket, 100 pontos rendszerben, az évjárat ismerete mellett. A pontok összesítése után kialakult legjobb tíz tételt a legvégén pedig Toronyi Zsuzsa és Ercsey Dániel vezetésével a csúcs-zsűri újra kóstolta, így alakult ki a végső sorrend.

Legjobban Szekszárd szerepelt: a legjobb tízbe három kékfrankos is bekerült onnan, és emellett a Tolnai borvidékről is beért az élmezőnybe kettő tétel. A top 10-be Villányból kettő, a Felvidékről, Egerből és Burgenlandból egy-egy kékfrankos jutott be.

    Takler Pince Görögszói Kékfrankos 2011 - 87,4 pont   
    Prantner Ferenc Pincészete-Kékfrankos 2012 - 85,9 pont
    Grál Borpince - Pelzberg Kékfrankos 2011 - 84,8 pont
    Strekov 1075 Kékfrankos 2011 - 84,6 pont
    Vylyan Pincészet Kékfrankos 2012 - 84,3 pont
    Tűzkő Birtok Tűzkő Kékfrankos 2011 - 84,2 pont
    Gajdos Pincészet Egri Kékfrankos 2009 - 83,8 pont
    Bodri Pincészet és Szőlőbirtok Kékfrankos 2011 - 83,4 pont
    Gere Tamás és Zsolt Pincészete Kékfrankos válogatás 2011 - 82,9 pont
    Nador Blaufrankisch 2009 - 82,5 pont

A tesztre beküldött borok kóstolási jegyzeteit (tehát nem csak a győztesekét) itt találjuk, a borok legtöbbje kóstolható lesz április 30-án, a Nagy Kékfrankos Kóstolón, a Boscoloban!

Forrás: Élelmiszer Online


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.