Színes gasztrofesztivál Zalaegerszegen

Öt nemzet kulturális értékeit, gasztronómiai hagyományait ismerhetik meg a látogatók szombaton a Népek kultúrája, nemzetek asztala című rendezvényen a Göcseji Falumúzeumban.

Mint az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a múzeum új kezdeményezésével a Zalaegerszegen élő franciák, lengyelek, németek, románok, oroszok kulturális értékeire, gasztronómiai hagyományaira szeretné felhívni a figyelmet.

A különböző nemzetek értékeiről, hagyományairól csak akkor kaphatunk hiteles képet, ha meghallgatjuk és megismerjük azokat az embereket, akiknek - bár évtizedek óta köztünk élnek - személyes kötődésük van szülőföldjükhöz. "Szívből jövő", őszinte képet tudnak adni gyökereikről, ugyanakkor azt is el tudják mondani, milyeneknek látnak bennünket, hogyan tudtak beilleszkedni, milyen problémákkal kellet szembenézniük, amikor letelepedtek a Zalai megyeszékhelyen - hangsúlyozta Kaján Imre megyei múzeumigazgató.

Molnárné R. Irén osztályvezető arról beszélt, hogy az interneten, az utazási irodák különböző kiadványaiban is fellelhető "országismertetés" helyett arra törekedtek, hogy a látogatók jobban megismerjék a külföldi országok kisebb régióit, kulturális hagyományait, gasztronómiáját, a nemzedékeken át örökölt titkos recepteket.

A bőség zavara

A program egyik legizgalmasabb része a gasztronómiai kínálat lesz: a magyarok bográcsaiban bivalypörkölt készül, a románok savanykás, tárkonnyal, íróval ízesített csorbalevest főznek. A németek meleg, virslis krumplisalátával, túrótortával kínálják a vendégeket. A lengyelek speciális nemzeti étellel, húsos édes káposztalevessel, azaz a bigossal készülnek a találkozóra.

Az oroszok a nyári melegben egyszerű, pillanatok alatt elkészíthető sárgarépa-salátával, valamint egy különleges étellel, a vinyegréttel (eredeti nevén okroskával) kínálják a látogatókat. A franciák rakott krumplival és a legkülönfélébb, ízletes sajtokkal készülnek a gasztronómiai bemutatóra, de népi játékkal - a pétanque elnevezésű francia eredetű golyójátékkal - is színesítik a programot.

A rendezvény egész napos kirakodóvásárral, kézműves játszóházzal egészül ki. A népi táncos, dalos programok sorában az andráshidai ovisok bemutatójával, Borsos Mikós hangszeres, énekes előadásával és az Énekmondó Együttes gyermekműsorával várják a látogatókat, Horvát Károly pedig barátaival portáról portára járva zenél majd.

Forrás: Élelmiszer Online


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.