Színes gasztrofesztivál Zalaegerszegen

Öt nemzet kulturális értékeit, gasztronómiai hagyományait ismerhetik meg a látogatók szombaton a Népek kultúrája, nemzetek asztala című rendezvényen a Göcseji Falumúzeumban.

Mint az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a múzeum új kezdeményezésével a Zalaegerszegen élő franciák, lengyelek, németek, románok, oroszok kulturális értékeire, gasztronómiai hagyományaira szeretné felhívni a figyelmet.

A különböző nemzetek értékeiről, hagyományairól csak akkor kaphatunk hiteles képet, ha meghallgatjuk és megismerjük azokat az embereket, akiknek - bár évtizedek óta köztünk élnek - személyes kötődésük van szülőföldjükhöz. "Szívből jövő", őszinte képet tudnak adni gyökereikről, ugyanakkor azt is el tudják mondani, milyeneknek látnak bennünket, hogyan tudtak beilleszkedni, milyen problémákkal kellet szembenézniük, amikor letelepedtek a Zalai megyeszékhelyen - hangsúlyozta Kaján Imre megyei múzeumigazgató.

Molnárné R. Irén osztályvezető arról beszélt, hogy az interneten, az utazási irodák különböző kiadványaiban is fellelhető "országismertetés" helyett arra törekedtek, hogy a látogatók jobban megismerjék a külföldi országok kisebb régióit, kulturális hagyományait, gasztronómiáját, a nemzedékeken át örökölt titkos recepteket.

A bőség zavara

A program egyik legizgalmasabb része a gasztronómiai kínálat lesz: a magyarok bográcsaiban bivalypörkölt készül, a románok savanykás, tárkonnyal, íróval ízesített csorbalevest főznek. A németek meleg, virslis krumplisalátával, túrótortával kínálják a vendégeket. A lengyelek speciális nemzeti étellel, húsos édes káposztalevessel, azaz a bigossal készülnek a találkozóra.

Az oroszok a nyári melegben egyszerű, pillanatok alatt elkészíthető sárgarépa-salátával, valamint egy különleges étellel, a vinyegréttel (eredeti nevén okroskával) kínálják a látogatókat. A franciák rakott krumplival és a legkülönfélébb, ízletes sajtokkal készülnek a gasztronómiai bemutatóra, de népi játékkal - a pétanque elnevezésű francia eredetű golyójátékkal - is színesítik a programot.

A rendezvény egész napos kirakodóvásárral, kézműves játszóházzal egészül ki. A népi táncos, dalos programok sorában az andráshidai ovisok bemutatójával, Borsos Mikós hangszeres, énekes előadásával és az Énekmondó Együttes gyermekműsorával várják a látogatókat, Horvát Károly pedig barátaival portáról portára járva zenél majd.

Forrás: Élelmiszer Online


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.