Színes gasztrofesztivál Zalaegerszegen

Öt nemzet kulturális értékeit, gasztronómiai hagyományait ismerhetik meg a látogatók szombaton a Népek kultúrája, nemzetek asztala című rendezvényen a Göcseji Falumúzeumban.

Mint az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a múzeum új kezdeményezésével a Zalaegerszegen élő franciák, lengyelek, németek, románok, oroszok kulturális értékeire, gasztronómiai hagyományaira szeretné felhívni a figyelmet.

A különböző nemzetek értékeiről, hagyományairól csak akkor kaphatunk hiteles képet, ha meghallgatjuk és megismerjük azokat az embereket, akiknek - bár évtizedek óta köztünk élnek - személyes kötődésük van szülőföldjükhöz. "Szívből jövő", őszinte képet tudnak adni gyökereikről, ugyanakkor azt is el tudják mondani, milyeneknek látnak bennünket, hogyan tudtak beilleszkedni, milyen problémákkal kellet szembenézniük, amikor letelepedtek a Zalai megyeszékhelyen - hangsúlyozta Kaján Imre megyei múzeumigazgató.

Molnárné R. Irén osztályvezető arról beszélt, hogy az interneten, az utazási irodák különböző kiadványaiban is fellelhető "országismertetés" helyett arra törekedtek, hogy a látogatók jobban megismerjék a külföldi országok kisebb régióit, kulturális hagyományait, gasztronómiáját, a nemzedékeken át örökölt titkos recepteket.

A bőség zavara

A program egyik legizgalmasabb része a gasztronómiai kínálat lesz: a magyarok bográcsaiban bivalypörkölt készül, a románok savanykás, tárkonnyal, íróval ízesített csorbalevest főznek. A németek meleg, virslis krumplisalátával, túrótortával kínálják a vendégeket. A lengyelek speciális nemzeti étellel, húsos édes káposztalevessel, azaz a bigossal készülnek a találkozóra.

Az oroszok a nyári melegben egyszerű, pillanatok alatt elkészíthető sárgarépa-salátával, valamint egy különleges étellel, a vinyegréttel (eredeti nevén okroskával) kínálják a látogatókat. A franciák rakott krumplival és a legkülönfélébb, ízletes sajtokkal készülnek a gasztronómiai bemutatóra, de népi játékkal - a pétanque elnevezésű francia eredetű golyójátékkal - is színesítik a programot.

A rendezvény egész napos kirakodóvásárral, kézműves játszóházzal egészül ki. A népi táncos, dalos programok sorában az andráshidai ovisok bemutatójával, Borsos Mikós hangszeres, énekes előadásával és az Énekmondó Együttes gyermekműsorával várják a látogatókat, Horvát Károly pedig barátaival portáról portára járva zenél majd.

Forrás: Élelmiszer Online


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.