Színes gasztrofesztivál Zalaegerszegen

Öt nemzet kulturális értékeit, gasztronómiai hagyományait ismerhetik meg a látogatók szombaton a Népek kultúrája, nemzetek asztala című rendezvényen a Göcseji Falumúzeumban.

Mint az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a múzeum új kezdeményezésével a Zalaegerszegen élő franciák, lengyelek, németek, románok, oroszok kulturális értékeire, gasztronómiai hagyományaira szeretné felhívni a figyelmet.

A különböző nemzetek értékeiről, hagyományairól csak akkor kaphatunk hiteles képet, ha meghallgatjuk és megismerjük azokat az embereket, akiknek - bár évtizedek óta köztünk élnek - személyes kötődésük van szülőföldjükhöz. "Szívből jövő", őszinte képet tudnak adni gyökereikről, ugyanakkor azt is el tudják mondani, milyeneknek látnak bennünket, hogyan tudtak beilleszkedni, milyen problémákkal kellet szembenézniük, amikor letelepedtek a Zalai megyeszékhelyen - hangsúlyozta Kaján Imre megyei múzeumigazgató.

Molnárné R. Irén osztályvezető arról beszélt, hogy az interneten, az utazási irodák különböző kiadványaiban is fellelhető "országismertetés" helyett arra törekedtek, hogy a látogatók jobban megismerjék a külföldi országok kisebb régióit, kulturális hagyományait, gasztronómiáját, a nemzedékeken át örökölt titkos recepteket.

A bőség zavara

A program egyik legizgalmasabb része a gasztronómiai kínálat lesz: a magyarok bográcsaiban bivalypörkölt készül, a románok savanykás, tárkonnyal, íróval ízesített csorbalevest főznek. A németek meleg, virslis krumplisalátával, túrótortával kínálják a vendégeket. A lengyelek speciális nemzeti étellel, húsos édes káposztalevessel, azaz a bigossal készülnek a találkozóra.

Az oroszok a nyári melegben egyszerű, pillanatok alatt elkészíthető sárgarépa-salátával, valamint egy különleges étellel, a vinyegréttel (eredeti nevén okroskával) kínálják a látogatókat. A franciák rakott krumplival és a legkülönfélébb, ízletes sajtokkal készülnek a gasztronómiai bemutatóra, de népi játékkal - a pétanque elnevezésű francia eredetű golyójátékkal - is színesítik a programot.

A rendezvény egész napos kirakodóvásárral, kézműves játszóházzal egészül ki. A népi táncos, dalos programok sorában az andráshidai ovisok bemutatójával, Borsos Mikós hangszeres, énekes előadásával és az Énekmondó Együttes gyermekműsorával várják a látogatókat, Horvát Károly pedig barátaival portáról portára járva zenél majd.

Forrás: Élelmiszer Online


Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.