Tarolt a kecskeméti lángoló palacsinta

Az idén először meghirdetett Főiskolai hallgatók kategóriagyőzelme mellett a verseny fődíját, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" vándorserleget is a Budapesti Gazdasági Főiskola Kunsági Kukta csapata nyerte az idei Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen. A díjat libaragu leves, aszalt paradicsommal és rókagombával töltött mangalica szűzpecsenye, borjúborda tanya módra, valamint kecskeméti lángoló palacsinta menüjéért vehette át a csapat Benke László olimpiai bajnok mesterszakácstól.

Idén 13. alkalommal rendezte meg a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Kara a Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt. A szakmai megmérettetésre az egyes tájegységekre jellemző ételsorokkal nevezhettek 3-5 fős csapatok; idén először azonban a hagyományőrzők és a szakemberek mellett a BGF KVIK vendéglátó és szálloda szakirányos hallgatói is külön kategóriában indulhattak.

A BGF Alkotmány utcai tankonyhájában zajló versenyen a 17 turisztikai szolgáltató, étterem, civil szervezet és települési önkormányzat által nevezett csapat közül Szakemberek kategóriában a nyírbátori Magyar Népi Ízőrző Lovagrend Egyesület ért el első helyezést, míg a Hagyományőrzők között a Nyugállományú Honvédők Nagytarcsai Egyesülete bizonyult a legjobbnak. Szintén hagyományőrző együttes, az isaszegi Dózsa György Művelődési Otthon csapata kapta a közönségdíjat, míg a Főiskolás hallgatók kategóriájában elindult 8 csapat közül a Kunsági kukták győzött, amely egyben elnyerte a Benke László által felajánlott „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" vándorserleget is.

A zsűri döntése alapján a fődíjat a győztesek libaragu leves, aszalt paradicsommal és rókagombával töltött mangalica szűzpecsenye, borjúborda tanya módra köleskrokettel, zöldségchips-szel, baconos zöldbabbal, kakukkfüves snidlingmártással, valamint kecskeméti lángoló palacsinta menüjükkel érdemelték ki.

A verseny zsűrije:

Elnök: Benke László olimpiai bajnok mesterszakács. Alelnök: Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense, életműdíjas mesterszakács. A zsűri tagjai: ifj. Sulyán Pál mestercukrász, Gombás András, a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Régiós Szövetségének alapítója, Gundel Gábor gasztronómiai szakértő, Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének volt elnöke,Szabó Pál, a gasztronómia nagykövete. A zsűri titkára: Csaba Ágnes, vendéglátó-ipari szakértő.

A versennyel egy időben kerül megrendezésre a BGF KVIK és a GKRTE közös konferenciája, valamint a GKRTE közgyűlése is.

A szakmai konferencián előadást tartott Bárány és juh ételek a Kárpát-medencében és Európában címmel Dr. Sári Zsolt, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgató-helyettese, Tájékoztató a BGF KVIK Turizmus Intézeti Tanszékének a TDM szervezeti rendszer fejlesztésével kapcsolatos tevékenységéről címmel Dr. Szalók Csilla, a BGF KVIK Turizmus-Vendéglátás Intézet és a Turizmus Intézeti Tanszékének vezetője. Dr. Gundel János professzor emeritus, a BGF KVIK volt tanszékvezetője Rákóczi János – Konyhaművészet című könyvéről, míg Dr. Sándor Dénes, a BGF KVIK docense a BGF KVIK oktatásában megjelenő gasztronómiai hagyományőrzésről adott elő.

Forrás: Vendég & Hotel


A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.