Tarolt a kecskeméti lángoló palacsinta

Az idén először meghirdetett Főiskolai hallgatók kategóriagyőzelme mellett a verseny fődíját, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" vándorserleget is a Budapesti Gazdasági Főiskola Kunsági Kukta csapata nyerte az idei Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen. A díjat libaragu leves, aszalt paradicsommal és rókagombával töltött mangalica szűzpecsenye, borjúborda tanya módra, valamint kecskeméti lángoló palacsinta menüjéért vehette át a csapat Benke László olimpiai bajnok mesterszakácstól.

Idén 13. alkalommal rendezte meg a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Kara a Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt. A szakmai megmérettetésre az egyes tájegységekre jellemző ételsorokkal nevezhettek 3-5 fős csapatok; idén először azonban a hagyományőrzők és a szakemberek mellett a BGF KVIK vendéglátó és szálloda szakirányos hallgatói is külön kategóriában indulhattak.

A BGF Alkotmány utcai tankonyhájában zajló versenyen a 17 turisztikai szolgáltató, étterem, civil szervezet és települési önkormányzat által nevezett csapat közül Szakemberek kategóriában a nyírbátori Magyar Népi Ízőrző Lovagrend Egyesület ért el első helyezést, míg a Hagyományőrzők között a Nyugállományú Honvédők Nagytarcsai Egyesülete bizonyult a legjobbnak. Szintén hagyományőrző együttes, az isaszegi Dózsa György Művelődési Otthon csapata kapta a közönségdíjat, míg a Főiskolás hallgatók kategóriájában elindult 8 csapat közül a Kunsági kukták győzött, amely egyben elnyerte a Benke László által felajánlott „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" vándorserleget is.

A zsűri döntése alapján a fődíjat a győztesek libaragu leves, aszalt paradicsommal és rókagombával töltött mangalica szűzpecsenye, borjúborda tanya módra köleskrokettel, zöldségchips-szel, baconos zöldbabbal, kakukkfüves snidlingmártással, valamint kecskeméti lángoló palacsinta menüjükkel érdemelték ki.

A verseny zsűrije:

Elnök: Benke László olimpiai bajnok mesterszakács. Alelnök: Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense, életműdíjas mesterszakács. A zsűri tagjai: ifj. Sulyán Pál mestercukrász, Gombás András, a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Régiós Szövetségének alapítója, Gundel Gábor gasztronómiai szakértő, Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének volt elnöke,Szabó Pál, a gasztronómia nagykövete. A zsűri titkára: Csaba Ágnes, vendéglátó-ipari szakértő.

A versennyel egy időben kerül megrendezésre a BGF KVIK és a GKRTE közös konferenciája, valamint a GKRTE közgyűlése is.

A szakmai konferencián előadást tartott Bárány és juh ételek a Kárpát-medencében és Európában címmel Dr. Sári Zsolt, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgató-helyettese, Tájékoztató a BGF KVIK Turizmus Intézeti Tanszékének a TDM szervezeti rendszer fejlesztésével kapcsolatos tevékenységéről címmel Dr. Szalók Csilla, a BGF KVIK Turizmus-Vendéglátás Intézet és a Turizmus Intézeti Tanszékének vezetője. Dr. Gundel János professzor emeritus, a BGF KVIK volt tanszékvezetője Rákóczi János – Konyhaművészet című könyvéről, míg Dr. Sándor Dénes, a BGF KVIK docense a BGF KVIK oktatásában megjelenő gasztronómiai hagyományőrzésről adott elő.

Forrás: Vendég & Hotel


Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.