Tényleg egészségesebb a nyerscukor?

Az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével az emberek egyre elszántabb küzdelmet folytatnak magukkal a cukorbevitel csökkentése érdekében.  A cukortartalmú italok értékesítése éppen emiatt évről évre csökken. Ami az otthoni felhasználást illeti, az emberek rendületlenül hajkurásszák a finomított cukorként is ismert fehércukor kiváltására alkalmas alternatívákat. A nyerscukor sokak számára egészséges választásnak tűnik. Pedig sajnos nem az.

A magyarázathoz lássuk miként alakul át a cukornád ama porózus végtermékké, amelyet a szupermarketekben látunk.

Először is betakarítás után a cukornád szárait apró darabokra aprítják. A kis töredékeket felőrlik, amely folyamat közben cukornádlé keletkezik. Ez a nedű egyelőre még szennyeződéseket (sár, szárdarabkák, stb.) tartalmaz, ezért mechanikai és kémiai eljárásokkal (poliakrilamidokkal) leszűrik. A kitisztított folyadékot felforralják, és megvárják, amíg az összes víz elpárolog belőle.  A fennmaradó „gyümölcslevet" ismét felmelegítik, melynek során a cukor kikristályosodik.  A visszamaradt mellékterméket anyaszörpnek nevezik (ez a melasz alapanyaga). A következő lépés, hogy a kristályokat centrifugával különválasztják egymástól.

Az eredmény a nyerscukor.


A kristályok ekkor még viszonylag nagyok és barnás színűek.

A nyerscukor további feldolgozásával jutunk el a fehér (ha úgy tetszik finomított) cukorhoz.

 Mind ehhez az ásványokat felmelegítik, hogy ismét folyadékká olvadjanak össze.  A színt vegyszerekkel, például foszforsavval, kalcium-hidroxiddal vagy kalcium-dioxiddal távolítják el. A fehér nedűt szintén felforralják, hogy finom fehér granulált kristályokká koncentrálódjon. Ezen kristályokat nevezzük fehér, ill. finomított cukornak.

A barnacukor fehércukor és melasz keveréke.

Legyen ugyan szó nyers, finomított vagy barnacukorról, teáskanalanként mindegyik 4 gramm „cukrot” tartalmaz, amely 16 kalóriával gazdagítja az étrendet. Táplálkozási szempontból minden granulált cukor többé-kevésbé azonos.

Jobb tehát, ha inkább megspóroljuk a pénzt, amelyet „egészségesebb” cukrokra költenénk.

Tanácsos leszállnunk a földre, és bárhogy is nevezik, leszorítanunk a bevitt cukor mennyiségét.

Forrás: Élelmiszer Online


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.