Terminálgondok, új kártyás innováció a szakmának, NAV-infók, top szanitertrendek és Afrika a Bükkben

A márciusi lapszámunk címlapján és két belső oldalon mutattuk be azt az elegáns új belvárosi bulihelyet, ahová ez évi második klubösszejövetelünkkel látogattunk el. Ez a Spirit Budapest Étterem, amely étterem, relaxtér és rendezvényhelyszín egyben, így új színfoltot hozva a pesti belvárosi éjszakába.

Most azonban hétfő délelőtt van, vendégeinket a házigazdák nevében épp az egyik tulajdonos, Botond Szabolcs köszönti. Tőle Horváth Balázs, az OTP Pénztárszolgáltató tanácsadója veheti át a szót, prezentációjának témája cége egyik terméke, a Szép-kártya.
Hatezer céggel szerződtek eddig, ami 210 ezer kibocsátott kártyát jelent – imponáló számok, ám ami mögöttük van, még kérdéses.

Ugyanis gondok vannak a három magyarországi bankcsoport különböző
kártyaelfogadó termináljainak alkalmazásával – például mindjárt azzal, hogy háromféle terminál van!
Hiszen az illetékes tárca szerint is jogos elvárás, hogy egyetlen terminál elég legyen a három kibocsátó által értékesített kártyákhoz. Április 15., mondja erre a szakértő, állítólag ez az az időpont, amikorra ez megvalósul. Érdeklődéssel várjuk…

Van egy Magyarországon is jelen lévő nemzetközi cég – ez a Zebra Technologies –, amely mostantól aktívan részt vesz a hazai vendéglátó- és szállodai szegmens kiszolgálásában. Segítségével speciális szállodai és éttermi hűségprogramépítés, egyszerre több időben egy helyen tartózkodó konferenciavendégek azonosítása és igényeikhez szabott szolgáltatások, valamint egy szállodai szobába vagy rendezvényre biztonságos (és bármikor visszanézhető) beléptető rendszer működtethető. Vagyis olyan szállodai és éttermi innovatív megoldásokról számolt be a cég regionális értékesítési igazgatója, Halász Árpád, amelyekről ha egy vendéglátós vagy szállodás még csak nem is informálódik, később akár jelentős bevételkiesést szenvedhet el.

Bérgazdálkodás, garantált bérminimum, megváltoztatott munkaszerződés, részmunkaidős foglalkoztatás, idei NAV-ellenőrzési szempontok, munkaerőkölcsönzés, reprezentációs keret – annyi új, idén bevezetésre került szankcióval, előírással és kitétellel „bombázta” dr. Antalóczy Györgyné könyvvizsgáló, adószakértő, főiskolai docens a hallgatóságot, hogy klubtagjaink nem győztek jegyzetelni.
A szakértő hangsúlyozta, idén a NAV a vendéglátósszegmenst kiemelt területként kezeli: nyolcvan százalékát ellenőrzi – azaz nagyon kevesen lesznek, akik megússzák az ellenőrök látogatását.

Nyugat-európai topszanitercégek magyarországi képviselete a Z–A Design Stúdió, Marczell András ügyvezetésével, amelynél a márkahűség, a fürdőszoba szerepének fontossága, a legújabb brandek, a szépség, a funkció, a koncepció és a minőség a meghatározó. Az egyik általuk képviselt topmárka például – a Dornbracht (családi vállalkozás, alapítás éve: 1950) – nyugat-európai hoteleknél ma már húsz százalékban van jelen a szállodai fürdőszobákban, idehaza ezt a luxusprémium-kategóriát, derült ki a prezentációból, mindössze két százalékban rendelik meg hazai luxusszállodák felszereléseként.

Végül ez alkalomra hívott meglepetésvendégünk az afrikai hangulatot árasztó, különlegesen berendezett, felsőtárkányi Hotel Bambara tulajdonosa volt, dr. Szepesi Richárd.
Jogászként csöppent a szállodások világába (az egerszalóki Mesés Shiraz Hotel is az övé). Pénzügyi befektetésként indult első szállodája, közben azonban „rákapott
a szállodavezetés ízére”, ezért vágott bele a következő projektjébe, így született meg egy afrikai falu modellezése alapján a négy csillag superior kategóriájú hotel a Bükk kapujában. A lokáció fontosságát emelte ki a tulajdonos, amely esetében
összefüggött azzal, hogy elengedhetetlen volt a meghökkentő ötlet a sikerhez. Hiszen olyan helyen építette fel szállodáit, ahol nincs gyógyvíz, a közelben vonzó hely és a megközelítés sem egyszerű. Ezért egy-egy távoli és izgalmas, időtálló
kultúrát alkotott mind Egerszalókon, mind Felsőtárkányon – ez vonzza hozzá a vendégkört.

Hosszú évek kitartó kísérletezésének eredményeként született meg a Dunakanyar kistérség egyik festői falujában, Tahitótfaluban az epertermesztést is újjáélesztő vállalkozás, az Epermester Pincészet. A technológiához nincs szükség semmiféle mesterséges adalékra, aromákra és egyéb anyagokra, csak a finom gyümölcs legjavát használják fel boraik készítésekor. Így született az a két szép tételük – az Eperméz, főleg hölgyeknek ajánlva, valamint minőségi szárazboruk, az Epervér –, amelyek klubtagjaink körében is nagy sikert arattak.

Topminőségű magyar teaválogatás

Exkluzív teabemutatót tartott egy száz százalékban magyar vállalkozás, hiszen igazi magyar brand a Luis Tea Collections, amely László László vezetésével négy éve van jelen a magyar piacon. Hazai éttermeknek, szállodáknak, valamint kisebb, exkluzív üzleteknek is kínálják magas minőségű, válogatott szálas teáikat, amelyek ma már annyira keresettek, hogy a belga és a cseh Horeca-piac is érdeklődik e termékek iránt. Intenzív, különleges
keverékek, ízek, topminőség. Csak néhány a különleges kínálatból: Bogyósok (hibiszkusz, ribiszke, szőlő, bodza, fekete ribiszke), Vörös erdő szelleme (ribizli, hibiszkusz, bodza, szőlő, szeder, málna), Tavaszi ébredés (tejszínes ananász, cseresznye, hibiszkusz, ribizli,
szőlő, kókuszreszelék, ananászdarabok, bodza, napraforgószirom, kividarabok, pünkösdi rózsaszirom) Még több info: luis.hu

És végül a Business Klub ételsora eperkockával, eperborral

Előétel: Orechiette tésztasaláta grillezett zöldségekkel, balzsamkaramellel
Főétel: Roston sült jércemell karamellizált portóis, erdei gyümölcsraguval,
pirított mandulás, vadrizses jázminrizzsel, mellé Szenczi Natália az Epermester Pincészet képviseletében száraz minőségi szárazbort ajánlott, az Epervér nevű, igazi gyümölcsbort
Desszert: Eperkocka a Zila tortaforma használatával, hozzá a szakértő Eperméz nevű édes desszertbort töltött a poharakba – igazi desszertkísérőként.

Vágó Ágnes - Vendég&Hotel

Kép: Kolbe Gábor


Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?