Terminálgondok, új kártyás innováció a szakmának, NAV-infók, top szanitertrendek és Afrika a Bükkben

A márciusi lapszámunk címlapján és két belső oldalon mutattuk be azt az elegáns új belvárosi bulihelyet, ahová ez évi második klubösszejövetelünkkel látogattunk el. Ez a Spirit Budapest Étterem, amely étterem, relaxtér és rendezvényhelyszín egyben, így új színfoltot hozva a pesti belvárosi éjszakába.

Most azonban hétfő délelőtt van, vendégeinket a házigazdák nevében épp az egyik tulajdonos, Botond Szabolcs köszönti. Tőle Horváth Balázs, az OTP Pénztárszolgáltató tanácsadója veheti át a szót, prezentációjának témája cége egyik terméke, a Szép-kártya.
Hatezer céggel szerződtek eddig, ami 210 ezer kibocsátott kártyát jelent – imponáló számok, ám ami mögöttük van, még kérdéses.

Ugyanis gondok vannak a három magyarországi bankcsoport különböző
kártyaelfogadó termináljainak alkalmazásával – például mindjárt azzal, hogy háromféle terminál van!
Hiszen az illetékes tárca szerint is jogos elvárás, hogy egyetlen terminál elég legyen a három kibocsátó által értékesített kártyákhoz. Április 15., mondja erre a szakértő, állítólag ez az az időpont, amikorra ez megvalósul. Érdeklődéssel várjuk…

Van egy Magyarországon is jelen lévő nemzetközi cég – ez a Zebra Technologies –, amely mostantól aktívan részt vesz a hazai vendéglátó- és szállodai szegmens kiszolgálásában. Segítségével speciális szállodai és éttermi hűségprogramépítés, egyszerre több időben egy helyen tartózkodó konferenciavendégek azonosítása és igényeikhez szabott szolgáltatások, valamint egy szállodai szobába vagy rendezvényre biztonságos (és bármikor visszanézhető) beléptető rendszer működtethető. Vagyis olyan szállodai és éttermi innovatív megoldásokról számolt be a cég regionális értékesítési igazgatója, Halász Árpád, amelyekről ha egy vendéglátós vagy szállodás még csak nem is informálódik, később akár jelentős bevételkiesést szenvedhet el.

Bérgazdálkodás, garantált bérminimum, megváltoztatott munkaszerződés, részmunkaidős foglalkoztatás, idei NAV-ellenőrzési szempontok, munkaerőkölcsönzés, reprezentációs keret – annyi új, idén bevezetésre került szankcióval, előírással és kitétellel „bombázta” dr. Antalóczy Györgyné könyvvizsgáló, adószakértő, főiskolai docens a hallgatóságot, hogy klubtagjaink nem győztek jegyzetelni.
A szakértő hangsúlyozta, idén a NAV a vendéglátósszegmenst kiemelt területként kezeli: nyolcvan százalékát ellenőrzi – azaz nagyon kevesen lesznek, akik megússzák az ellenőrök látogatását.

Nyugat-európai topszanitercégek magyarországi képviselete a Z–A Design Stúdió, Marczell András ügyvezetésével, amelynél a márkahűség, a fürdőszoba szerepének fontossága, a legújabb brandek, a szépség, a funkció, a koncepció és a minőség a meghatározó. Az egyik általuk képviselt topmárka például – a Dornbracht (családi vállalkozás, alapítás éve: 1950) – nyugat-európai hoteleknél ma már húsz százalékban van jelen a szállodai fürdőszobákban, idehaza ezt a luxusprémium-kategóriát, derült ki a prezentációból, mindössze két százalékban rendelik meg hazai luxusszállodák felszereléseként.

Végül ez alkalomra hívott meglepetésvendégünk az afrikai hangulatot árasztó, különlegesen berendezett, felsőtárkányi Hotel Bambara tulajdonosa volt, dr. Szepesi Richárd.
Jogászként csöppent a szállodások világába (az egerszalóki Mesés Shiraz Hotel is az övé). Pénzügyi befektetésként indult első szállodája, közben azonban „rákapott
a szállodavezetés ízére”, ezért vágott bele a következő projektjébe, így született meg egy afrikai falu modellezése alapján a négy csillag superior kategóriájú hotel a Bükk kapujában. A lokáció fontosságát emelte ki a tulajdonos, amely esetében
összefüggött azzal, hogy elengedhetetlen volt a meghökkentő ötlet a sikerhez. Hiszen olyan helyen építette fel szállodáit, ahol nincs gyógyvíz, a közelben vonzó hely és a megközelítés sem egyszerű. Ezért egy-egy távoli és izgalmas, időtálló
kultúrát alkotott mind Egerszalókon, mind Felsőtárkányon – ez vonzza hozzá a vendégkört.

Hosszú évek kitartó kísérletezésének eredményeként született meg a Dunakanyar kistérség egyik festői falujában, Tahitótfaluban az epertermesztést is újjáélesztő vállalkozás, az Epermester Pincészet. A technológiához nincs szükség semmiféle mesterséges adalékra, aromákra és egyéb anyagokra, csak a finom gyümölcs legjavát használják fel boraik készítésekor. Így született az a két szép tételük – az Eperméz, főleg hölgyeknek ajánlva, valamint minőségi szárazboruk, az Epervér –, amelyek klubtagjaink körében is nagy sikert arattak.

Topminőségű magyar teaválogatás

Exkluzív teabemutatót tartott egy száz százalékban magyar vállalkozás, hiszen igazi magyar brand a Luis Tea Collections, amely László László vezetésével négy éve van jelen a magyar piacon. Hazai éttermeknek, szállodáknak, valamint kisebb, exkluzív üzleteknek is kínálják magas minőségű, válogatott szálas teáikat, amelyek ma már annyira keresettek, hogy a belga és a cseh Horeca-piac is érdeklődik e termékek iránt. Intenzív, különleges
keverékek, ízek, topminőség. Csak néhány a különleges kínálatból: Bogyósok (hibiszkusz, ribiszke, szőlő, bodza, fekete ribiszke), Vörös erdő szelleme (ribizli, hibiszkusz, bodza, szőlő, szeder, málna), Tavaszi ébredés (tejszínes ananász, cseresznye, hibiszkusz, ribizli,
szőlő, kókuszreszelék, ananászdarabok, bodza, napraforgószirom, kividarabok, pünkösdi rózsaszirom) Még több info: luis.hu

És végül a Business Klub ételsora eperkockával, eperborral

Előétel: Orechiette tésztasaláta grillezett zöldségekkel, balzsamkaramellel
Főétel: Roston sült jércemell karamellizált portóis, erdei gyümölcsraguval,
pirított mandulás, vadrizses jázminrizzsel, mellé Szenczi Natália az Epermester Pincészet képviseletében száraz minőségi szárazbort ajánlott, az Epervér nevű, igazi gyümölcsbort
Desszert: Eperkocka a Zila tortaforma használatával, hozzá a szakértő Eperméz nevű édes desszertbort töltött a poharakba – igazi desszertkísérőként.

Vágó Ágnes - Vendég&Hotel

Kép: Kolbe Gábor


Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.