Tökéletes napkezdés a Damniczki cukiban

Télen - nyáron mindig találni valami különlegeset a Damniczki cukiban. Most kipróbáltuk a tökéletes francia reggelit is.

Milyen egy reggeli a Damniczki Budapest – cukrász manufaktúrában? Ezt nem könnyű szavakba önteni. Annyi biztos, hogy a hozzávalók közül itt száműzték a mesterséges anyagokat és ízfokozókat és eredeti, lehetőleg szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, bioélelmiszereket használnak termékeikhez.

Ehhez nagyszerű beszállító partnerre is találtak Markovics Gergely, a The Mill kézműves pékség pékmesterének személyében, aki szerint lehet, hogy ezek a termékek kisebb méretűek, mivel nincs bennük adalékanyag és térfogatnövelő szer sem, ugyanakkor beltartalmuk nagyobb, ezért sokkal laktatóbbak.

"Én úgy szeretem a túrósbatyut, ha az túrós! Kanállal mérjük rá a túrót, minden batyuban 5 dkg nagyon finom biotúró van. Túró és túró között is nagy különbség van, itt minden tejtermék szabadon tartott tehenektől származik" - fűzi hozzá büszkén. 

Mi megkóstoltuk a tormás, medvehagymás, kápiapaprikás sonkás hajtást és a legújabb terméküket a vegetáriánus kosárkát is, mely olyan kapós volt, hogy aki nem kapott idejében észbe, sajnos lemaradt róla.

Egyébként 50-60 péksüti van rendszeresen a termékpalettán, de ebben mindig vannak szezonális termékek is, melynek nagy jelentőséget tulajdonít Gergő. Úgy látja, hogy a reggelinek mostanában egyre nagyobb kultusza van a városban, egyre népszerűbbek a jó reggelizőhelyek is. Vannak olyan cégek is, ahová naponta szállítják reggeli kínálatukat.

Ami azonban érdekes, hogy a reggelizővendégek nagy része nem munka előtt, hanem munka közben jön ide, ugyanis üzleti partnerekkel találkozik. Ezért ma már a péksüti nem csak a reggelihez köthető, hanem a délutáni kávé mellé is.

A reggeli élménynek része a jó kávé

Az igazi franciás reggeli élményéhez hozzájárulnak a gondosan válogatott alapanyagokból készült kávés italok is. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy ezeket milyen alapanyagokból, mivel és ki készíti - hívta fel a figyelmünket Gyuricza Brigitta a cukrászda díjnyertes baristája.

A Damniczki Budapest – cukrász manufaktúra kávékínálatában megtalálható a közkedvelt kiváló minőségű  olasz espresso, de az újhullámos, világos pörkölésű, termőterület-szelektált kávé is és a baristák a filterkávé készítés világában szintén otthonosan mozognak.

Természetesen a kávék mellett elérhetők a különleges italok is, mint például a gyömbéres rozmaringos vagy csipkés tárkonyos vagy éppen a narancsos ánizsos limonádé, melyek forró és hideg változatban egyaránt nagy slágernek számítanak. Egy probléma van csak, ha valaki megkóstolja, könnyen függővé válhat!

 Előtérben a szezonalitás

A Damniczki Budapest – cukrász manufaktúra elkötelezett híve a szezonalitásnak, a fagylaltpultban már jelenleg is 24-féle szorbet és tejes fagylalt található, de a nyári szezonban 52 tégelyes a szortiment.

A kedvelt klasszikusok – vörösboros málna, gyömbéres maláta, sós vajas kukorica - mellett számtalan újdonság is fellelhető a pultban, ilyen többek között a szomolyai fekete cseresznye szorbet vagy a tavasz sztárja, a mascarponés medvehagyma.

Saját gyümölcsfeldolgozónk van a cukrászüzem mellett, ahol a hűtőben megtalálhatók a frissen pürésített gyümölcsök, ezekből készülnek a fagylaltok, az 1400 méteres cukrászüzemünkben. A minőségből cukrászunk, Damniczki Balázs nem enged. Balázs kísérletező kedvű, a  desszertválaszték is az évszaknak megfelelően változik - meséli Tóth Viktor tulajdonos. Most a legújabb kedvenc a sósmogyorós mousse desszert fekete szójaszósszal, mely természetesen fagyi változatban is kapható.

A Herczegprímás utcai üzlet mindenesetre magasra tette a mércét és annak ellenére, hogy előttük minden fel van túrva a júliusban nyíló sétálóutca építése miatt, a törzsvendégek nem tágítanak. Ezután mi sem fogunk!

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.