Tökéletes napkezdés a Damniczki cukiban

Télen - nyáron mindig találni valami különlegeset a Damniczki cukiban. Most kipróbáltuk a tökéletes francia reggelit is.

Milyen egy reggeli a Damniczki Budapest – cukrász manufaktúrában? Ezt nem könnyű szavakba önteni. Annyi biztos, hogy a hozzávalók közül itt száműzték a mesterséges anyagokat és ízfokozókat és eredeti, lehetőleg szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, bioélelmiszereket használnak termékeikhez.

Ehhez nagyszerű beszállító partnerre is találtak Markovics Gergely, a The Mill kézműves pékség pékmesterének személyében, aki szerint lehet, hogy ezek a termékek kisebb méretűek, mivel nincs bennük adalékanyag és térfogatnövelő szer sem, ugyanakkor beltartalmuk nagyobb, ezért sokkal laktatóbbak.

"Én úgy szeretem a túrósbatyut, ha az túrós! Kanállal mérjük rá a túrót, minden batyuban 5 dkg nagyon finom biotúró van. Túró és túró között is nagy különbség van, itt minden tejtermék szabadon tartott tehenektől származik" - fűzi hozzá büszkén. 

Mi megkóstoltuk a tormás, medvehagymás, kápiapaprikás sonkás hajtást és a legújabb terméküket a vegetáriánus kosárkát is, mely olyan kapós volt, hogy aki nem kapott idejében észbe, sajnos lemaradt róla.

Egyébként 50-60 péksüti van rendszeresen a termékpalettán, de ebben mindig vannak szezonális termékek is, melynek nagy jelentőséget tulajdonít Gergő. Úgy látja, hogy a reggelinek mostanában egyre nagyobb kultusza van a városban, egyre népszerűbbek a jó reggelizőhelyek is. Vannak olyan cégek is, ahová naponta szállítják reggeli kínálatukat.

Ami azonban érdekes, hogy a reggelizővendégek nagy része nem munka előtt, hanem munka közben jön ide, ugyanis üzleti partnerekkel találkozik. Ezért ma már a péksüti nem csak a reggelihez köthető, hanem a délutáni kávé mellé is.

A reggeli élménynek része a jó kávé

Az igazi franciás reggeli élményéhez hozzájárulnak a gondosan válogatott alapanyagokból készült kávés italok is. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy ezeket milyen alapanyagokból, mivel és ki készíti - hívta fel a figyelmünket Gyuricza Brigitta a cukrászda díjnyertes baristája.

A Damniczki Budapest – cukrász manufaktúra kávékínálatában megtalálható a közkedvelt kiváló minőségű  olasz espresso, de az újhullámos, világos pörkölésű, termőterület-szelektált kávé is és a baristák a filterkávé készítés világában szintén otthonosan mozognak.

Természetesen a kávék mellett elérhetők a különleges italok is, mint például a gyömbéres rozmaringos vagy csipkés tárkonyos vagy éppen a narancsos ánizsos limonádé, melyek forró és hideg változatban egyaránt nagy slágernek számítanak. Egy probléma van csak, ha valaki megkóstolja, könnyen függővé válhat!

 Előtérben a szezonalitás

A Damniczki Budapest – cukrász manufaktúra elkötelezett híve a szezonalitásnak, a fagylaltpultban már jelenleg is 24-féle szorbet és tejes fagylalt található, de a nyári szezonban 52 tégelyes a szortiment.

A kedvelt klasszikusok – vörösboros málna, gyömbéres maláta, sós vajas kukorica - mellett számtalan újdonság is fellelhető a pultban, ilyen többek között a szomolyai fekete cseresznye szorbet vagy a tavasz sztárja, a mascarponés medvehagyma.

Saját gyümölcsfeldolgozónk van a cukrászüzem mellett, ahol a hűtőben megtalálhatók a frissen pürésített gyümölcsök, ezekből készülnek a fagylaltok, az 1400 méteres cukrászüzemünkben. A minőségből cukrászunk, Damniczki Balázs nem enged. Balázs kísérletező kedvű, a  desszertválaszték is az évszaknak megfelelően változik - meséli Tóth Viktor tulajdonos. Most a legújabb kedvenc a sósmogyorós mousse desszert fekete szójaszósszal, mely természetesen fagyi változatban is kapható.

A Herczegprímás utcai üzlet mindenesetre magasra tette a mércét és annak ellenére, hogy előttük minden fel van túrva a júliusban nyíló sétálóutca építése miatt, a törzsvendégek nem tágítanak. Ezután mi sem fogunk!

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.