Töretlen a német gasztronómia fejlődése

(MTI) - Egy év alatt majdnem 40 vendéglő lépett elő a Michelin-csillagos éttermek közé Németországban, a legalább egy csillaggal rendelkező vendéglők száma pedig új történelmi csúcsra emelkedett az étteremkalauz csütörtökön Berlinben bemutatott 2014-es német kiadása szerint.

A kiadvány alapján egyre inkább Berlin számít a német gasztronómia fővárosának. Három Michelin-csillagot ugyan még egy vendéglő sem kapott, a kitűnő konyhát jelző két csillaggal viszont a tavalyi 4 után már 5 étterem büszkélkedik, egy csillaggal pedig a tavalyi 6 helyett 9.
A német gasztronómia fejlődését leginkább a két Michelin-csillagos vendéglők számának alakulása mutatja: a 2010-as kalauzban még csak 18 kétcsillagos étterem szerepelt, az új kiadásban viszont több mint kétszer ennyi, összesen 37.
Legalább egy csillaggal 274 németországi vendéglő rendelkezik, ami az európai rangsorban elfoglalt második hely megőrzését és új rekordot jelent.
A Michelin-csillagos vendéglők száma az utóbbi öt évben 25 százalékkal emelkedett, az utóbbi egy évben pedig 39 hely kapott először csillagot. Ekkora növekedést legutóbb 45 éve regisztráltak - mondta a kiadvány főszerkesztője, Ralf Flinkenflügel.
A Michelin étteremkritikusainak alaposságát jelzi, hogy az immár 11-tagú háromcsillagos liga egyetlen újoncát, a bajorországi Rottach-Egernben működő Überfahrt vendéglőt húszszor tesztelték, mielőtt meghozták a döntést.
Flinkenflügel szerint a német csúcsgasztronómia lendületes fejlődését nagyban segíti, hogy egyre több a fiatal, kiválóan képzett és nagyon céltudatosan építkező séf. Jellemző tendencia a nők arányának emelkedése is, ezt jelzi, hogy a csillagos vendéglők mezőnyében egy év alatt hárommal nőtt a női konyhafőnök vezette helyek száma.
A kalauzból 19 vendéglő került ki, de a legtöbbnek nem a minőség romlása miatt hunyt ki a csillaga, hanem azért, mert bezárták, elköltözött vagy profilt váltott.
A francia Michelin az ugyancsak francia Gault&Millau mellett a legtekintélyesebb étteremkalauz. A német piacot értékelő éves kiadványa 1966 óta jelenik meg. A kalauzban a csillagok mellett a Bib Gourmand minősítést is használják, ez a jó áron jó fogásokat kínáló vendéglőknek jár. Németországban az ilyen helyek száma nem változott egy év alatt, 452 maradt, de a cserélődési arány jelentős, 51 új étterem került fel a listára, és ugyanennyitől vonták meg a Bib Gourmand minősítést.


A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.