A kiadvány alapján egyre inkább Berlin számít a német gasztronómia fővárosának. Három Michelin-csillagot ugyan még egy vendéglő sem kapott, a kitűnő konyhát jelző két csillaggal viszont a tavalyi 4 után már 5 étterem büszkélkedik, egy csillaggal pedig a tavalyi 6 helyett 9.
A német gasztronómia fejlődését leginkább a két Michelin-csillagos vendéglők számának alakulása mutatja: a 2010-as kalauzban még csak 18 kétcsillagos étterem szerepelt, az új kiadásban viszont több mint kétszer ennyi, összesen 37.
Legalább egy csillaggal 274 németországi vendéglő rendelkezik, ami az európai rangsorban elfoglalt második hely megőrzését és új rekordot jelent.
A Michelin-csillagos vendéglők száma az utóbbi öt évben 25 százalékkal emelkedett, az utóbbi egy évben pedig 39 hely kapott először csillagot. Ekkora növekedést legutóbb 45 éve regisztráltak - mondta a kiadvány főszerkesztője, Ralf Flinkenflügel.
A Michelin étteremkritikusainak alaposságát jelzi, hogy az immár 11-tagú háromcsillagos liga egyetlen újoncát, a bajorországi Rottach-Egernben működő Überfahrt vendéglőt húszszor tesztelték, mielőtt meghozták a döntést.
Flinkenflügel szerint a német csúcsgasztronómia lendületes fejlődését nagyban segíti, hogy egyre több a fiatal, kiválóan képzett és nagyon céltudatosan építkező séf. Jellemző tendencia a nők arányának emelkedése is, ezt jelzi, hogy a csillagos vendéglők mezőnyében egy év alatt hárommal nőtt a női konyhafőnök vezette helyek száma.
A kalauzból 19 vendéglő került ki, de a legtöbbnek nem a minőség romlása miatt hunyt ki a csillaga, hanem azért, mert bezárták, elköltözött vagy profilt váltott.
A francia Michelin az ugyancsak francia Gault&Millau mellett a legtekintélyesebb étteremkalauz. A német piacot értékelő éves kiadványa 1966 óta jelenik meg. A kalauzban a csillagok mellett a Bib Gourmand minősítést is használják, ez a jó áron jó fogásokat kínáló vendéglőknek jár. Németországban az ilyen helyek száma nem változott egy év alatt, 452 maradt, de a cserélődési arány jelentős, 51 új étterem került fel a listára, és ugyanennyitől vonták meg a Bib Gourmand minősítést.
Töretlen a német gasztronómia fejlődése
(MTI) - Egy év alatt majdnem 40 vendéglő lépett elő a Michelin-csillagos éttermek közé Németországban, a legalább egy csillaggal rendelkező vendéglők száma pedig új történelmi csúcsra emelkedett az étteremkalauz csütörtökön Berlinben bemutatott 2014-es német kiadása szerint.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.