A kiadvány alapján egyre inkább Berlin számít a német gasztronómia fővárosának. Három Michelin-csillagot ugyan még egy vendéglő sem kapott, a kitűnő konyhát jelző két csillaggal viszont a tavalyi 4 után már 5 étterem büszkélkedik, egy csillaggal pedig a tavalyi 6 helyett 9.
A német gasztronómia fejlődését leginkább a két Michelin-csillagos vendéglők számának alakulása mutatja: a 2010-as kalauzban még csak 18 kétcsillagos étterem szerepelt, az új kiadásban viszont több mint kétszer ennyi, összesen 37.
Legalább egy csillaggal 274 németországi vendéglő rendelkezik, ami az európai rangsorban elfoglalt második hely megőrzését és új rekordot jelent.
A Michelin-csillagos vendéglők száma az utóbbi öt évben 25 százalékkal emelkedett, az utóbbi egy évben pedig 39 hely kapott először csillagot. Ekkora növekedést legutóbb 45 éve regisztráltak - mondta a kiadvány főszerkesztője, Ralf Flinkenflügel.
A Michelin étteremkritikusainak alaposságát jelzi, hogy az immár 11-tagú háromcsillagos liga egyetlen újoncát, a bajorországi Rottach-Egernben működő Überfahrt vendéglőt húszszor tesztelték, mielőtt meghozták a döntést.
Flinkenflügel szerint a német csúcsgasztronómia lendületes fejlődését nagyban segíti, hogy egyre több a fiatal, kiválóan képzett és nagyon céltudatosan építkező séf. Jellemző tendencia a nők arányának emelkedése is, ezt jelzi, hogy a csillagos vendéglők mezőnyében egy év alatt hárommal nőtt a női konyhafőnök vezette helyek száma.
A kalauzból 19 vendéglő került ki, de a legtöbbnek nem a minőség romlása miatt hunyt ki a csillaga, hanem azért, mert bezárták, elköltözött vagy profilt váltott.
A francia Michelin az ugyancsak francia Gault&Millau mellett a legtekintélyesebb étteremkalauz. A német piacot értékelő éves kiadványa 1966 óta jelenik meg. A kalauzban a csillagok mellett a Bib Gourmand minősítést is használják, ez a jó áron jó fogásokat kínáló vendéglőknek jár. Németországban az ilyen helyek száma nem változott egy év alatt, 452 maradt, de a cserélődési arány jelentős, 51 új étterem került fel a listára, és ugyanennyitől vonták meg a Bib Gourmand minősítést.
Töretlen a német gasztronómia fejlődése
(MTI) - Egy év alatt majdnem 40 vendéglő lépett elő a Michelin-csillagos éttermek közé Németországban, a legalább egy csillaggal rendelkező vendéglők száma pedig új történelmi csúcsra emelkedett az étteremkalauz csütörtökön Berlinben bemutatott 2014-es német kiadása szerint.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Legjobbak közt a magyar speciality kávé
A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben
A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében
Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.