Tudjuk, milyen kávét kérnek idén télen-nyáron

A Pannon Kávé sorozatunkban abban segít, hogy beavassuk a kávézók vezetőit és a kávégépek kezelőit, mitől lesz olyan a kávé, hogy újra és újra visszatérjen a vendég. (X)

Ha valaki úgy gondolná, elég, ha a kávézóba betérő vendég elé leteszi a gőzölgő feketét – ki kell ábrándítsuk. Mert ma már az is hallott a robusta és arabica kávéfajtákról, az arányaikról, különböző pörkölési módokról, akit úgy nevezünk: átlagos vendég. A Pannon Kávé új sorozatunkban abban segít, hogy beavassuk a kávézók vezetőit, a kávégépek kezelőit, mitől lesz más íze egy-egy kávéfajtának, és melyiket érdemes elkészíteni azért, hogy újra és újra visszatérjen a vendég.

A pörkölési mód meghatározza a végleges ízt és karakterjegyeket.

A hamburgi változat színe világosbarna, arabica kávébabot használnak hozzá, őrlése durva, érdes, íze kissé savanykás.

Bécsi pörkölési módnak nevezik a melegbarna színű, arabicából készített, szintén kissé savanykás, kesernyés ízvilágú kávét. Sok helyütt ezt full city pörkölésnek hívják.

Francia pörkölési móddal sötétbarna színű, arabica és robusta keverékéből nyert, enyhe savas ízeket hozó, erőteljes ízű kávé készülhet.

Az olaszos pörkölési módnál mélybarna színű, kissé olajos felületű, arabica és robusta kávébabból készített, finom őrlésű, testes, krémes, aromás, kissé csokoládés felhangokat hozó fekete készülhet. Ez az, ami a magyarok nagy kedvence, idehaza a legjobban keresett ízvilág.

Amúgy van még egy ötödik eleme is a pörkölésnek, amikor a kávébabszemeket túlpörkölik, ezt spanyol pörkölési szintnek nevezik. Az ilyen kávébabból nyert alapanyag égett, kissé keserű ízű kávét eredményez, ebből nem ajánlatos eszpresszót készíteni, mert híg lesz és keserű.

Van még az új hullámos vonal – ezt is ismeri már a kávézóba betérő vendégek jó része –, ilyenkor a világosabb eljárásokat részesítik előnyben, amely lehet fahéj, New England, amerikai, city és plus változat. E különlegességek közül a Pannon Kávé kínálatában elsősorban a hagyományos, olaszos pörkölési móddal készült kávék különböző blendjei találhatóak, de az aktuális trendeknek megfelelően akár
a speciality kávék alapjaként szolgáló világosabb pörkölés is elérhető.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.