Tudjuk, milyen kávét kérnek idén télen-nyáron

A Pannon Kávé sorozatunkban abban segít, hogy beavassuk a kávézók vezetőit és a kávégépek kezelőit, mitől lesz olyan a kávé, hogy újra és újra visszatérjen a vendég. (X)

Ha valaki úgy gondolná, elég, ha a kávézóba betérő vendég elé leteszi a gőzölgő feketét – ki kell ábrándítsuk. Mert ma már az is hallott a robusta és arabica kávéfajtákról, az arányaikról, különböző pörkölési módokról, akit úgy nevezünk: átlagos vendég. A Pannon Kávé új sorozatunkban abban segít, hogy beavassuk a kávézók vezetőit, a kávégépek kezelőit, mitől lesz más íze egy-egy kávéfajtának, és melyiket érdemes elkészíteni azért, hogy újra és újra visszatérjen a vendég.

A pörkölési mód meghatározza a végleges ízt és karakterjegyeket.

A hamburgi változat színe világosbarna, arabica kávébabot használnak hozzá, őrlése durva, érdes, íze kissé savanykás.

Bécsi pörkölési módnak nevezik a melegbarna színű, arabicából készített, szintén kissé savanykás, kesernyés ízvilágú kávét. Sok helyütt ezt full city pörkölésnek hívják.

Francia pörkölési móddal sötétbarna színű, arabica és robusta keverékéből nyert, enyhe savas ízeket hozó, erőteljes ízű kávé készülhet.

Az olaszos pörkölési módnál mélybarna színű, kissé olajos felületű, arabica és robusta kávébabból készített, finom őrlésű, testes, krémes, aromás, kissé csokoládés felhangokat hozó fekete készülhet. Ez az, ami a magyarok nagy kedvence, idehaza a legjobban keresett ízvilág.

Amúgy van még egy ötödik eleme is a pörkölésnek, amikor a kávébabszemeket túlpörkölik, ezt spanyol pörkölési szintnek nevezik. Az ilyen kávébabból nyert alapanyag égett, kissé keserű ízű kávét eredményez, ebből nem ajánlatos eszpresszót készíteni, mert híg lesz és keserű.

Van még az új hullámos vonal – ezt is ismeri már a kávézóba betérő vendégek jó része –, ilyenkor a világosabb eljárásokat részesítik előnyben, amely lehet fahéj, New England, amerikai, city és plus változat. E különlegességek közül a Pannon Kávé kínálatában elsősorban a hagyományos, olaszos pörkölési móddal készült kávék különböző blendjei találhatóak, de az aktuális trendeknek megfelelően akár
a speciality kávék alapjaként szolgáló világosabb pörkölés is elérhető.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.