Az egész napos rendezvény célja, hogy a hazai fogyasztókkal és a szakma szélesebb körével megismertessék a már itthon is elérhető csúcsminőségű teákat, valamint azok forgalmazóit. Bár a világ egyik legkeresettebb és legizgalmasabb árucikke a tea, a fogyasztók többségéhez az alacsonyabb minőségű, filteres tömegtermékek jutnak el, pedig van miből választani típusok és származási helyek alapján, melyekhez a citromlé – cukor kiegészítést is elfelejthetjük.
A kiállítók bemutatják a tea rendkívül sokszínű és ízgazdag világát, valamint azt, milyen különbségek vannak minőségben, feldolgozásban és fogyasztási szokásokban egyaránt. Akárcsak a kávé esetében, a teák világában is egyre többen keresik a single origin, ízesítetlen, termőterület szelektált termékeket, s kíváncsiak azok professzionális elkészítésére, fogyasztására.
Az érdeklődők kóstolókkal egybekötött workshop-ok keretében hallhatnak többek között a különböző teatípusokról feldolgozás szerint, Urasenke-ösztöndíjas teaművész avat be a japán teakultúrába, és kiderül az is, hogy érdemes otthon felhasználni a csúcsminőségű teákat.
Sri Lankai terroir-kóstoló, kínai és tajvani oolong teák bemutatása, a macha tea ceremóniája, az öreg puer teák és a jövő teázási szokásai szintén az előadások témái között szerepelnek. Magyarországon is egyre több a teaínyenc, de A Tea Napja a „kezdő” fogyasztók számára is különleges eseménynek ígérkezik.
Előadások:
11:00 -12:00 Teatípusok, teanövény, technológiák
12:00 -13:00 Terroir - teakóstoló Sri Lankáról
13:00 -14:00 Oolong teák - Tajvan és Kína
14:00 -15:00 Kínai tea, a mai generációk teához viszonyulása, otthoni teázás
15:00 -16:00 Chado, avagy a japán teaművészet
16:00 -17:00 A japán Matcha tea
17:00 -18:00 A robotok teája - új korszak a tea történetében
Forrás: Vendég