Újra Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny

2014. december 10-én, a Budapesti Gazdasági Főiskolán kerül megrendezésre a XIII. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny, a GKRTE és a BGF szakmai konferenciájának keretein belül.

Íme a gasztronómiai verseny menetrendje:

A szakmai program és a közgyűlés levezető elnökei:

Dr. Lugasi Andrea főiskolai tanár, a BGF KVIK Vendéglátás Intézeti Tanszék vezetője Perna Pál a GKRTE elnöke

8.00 Regisztráció

Helyszín: Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Aulája (1054 Budapest, Alkotmány u. 9-11.)

9.00 Megnyitó

Köszöntőt mond és a napirendet ismerteti Perna Pál a GKRTE elnöke.

A házigazda nevében a szakmai konferencia és a verseny résztvevőit köszönti: Dr. Jancsik András a BGF KVIK dékánja. 

9.20 A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt megnyitja, a verseny szabályait és forgatókönyvét ismerteti valamint a zsűri elnökét és tagjait bemutatja: Dr. Sándor Dénes a BGF KVIK docense.

A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen tájjellegű ételek témában, három kategóriában, 3-5 fős csapatok részére került meghirdetésre:

1) „hagyományőrzők”: civil szervezetek, önkormányzatok, intézmények képviselői

2) „szakemberek”: éttermek, vendéglők, szállodák szakemberei

3) „főiskolai hallgatók”

Az előírt határidőben a „hagyományőrzők” kategóriában 5 csapat, a „szakemberek” kategóriában 6 csapat, főiskolai hallgatók kategóriában 8 csapat nevezett be a versenybe.

A zsűri elnöke:

Benke László olimpiai bajnok mesterszakács

A zsűri tagjai:

Dr. Sándor Dénes a Budapesti Gazdasági Főiskola docense

ifj. Sulyán Pál mestercukrász Szabó Pál a gasztronómia nagykövete

Gombás András a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Régiós Szövetségének alapítója

Gundel Gábor gasztronómiai szakértő

Károvits Tamás a Magyar Vendéglátók Ipartestületének volt elnöke

A zsűri titkára:

Csaba Ágnes a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója

A versenynek, az ételek zsűrizésének és kóstolásának, a barista bemutatónak és az eredményhirdetésnek a helyszíne a BGF KVIK Oktató Kabinet K1 és K2 étterme (alagsor). A szakmai konferenciára a IV. (Ketter) előadóteremben a II. emeleten kerül sor.

9.30 A zsűri a versenyre történt nevezés sorrendjében kezdi meg az ételsorok minősítését, majd az általa felállított rangsornak megfelelően ítéli oda az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vándordíját illetve a verseny támogatói által felajánlott díjakat.

9.30-10.00 A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület évadzáró közgyűlése

Levezető elnök: Perna Pál a GKRTE elnöke

10.00 Kulturális program – Évadzárás az Advent jegyében

Közreműködik:

Verseczkyné Sziki Éva a GKRTE Idegenforgalmi Bizottságának elnöke

Földi Tünde versmondó

Potvorszki Anita musical énekes

10.30-11.30 Tudományos konferencia I. rész

Levezető elnök: Dr. Lugasi Andrea főiskolai tanár a BGF KVIK Vendéglátás Intézeti Tanszék vezetője

Bárány és juh ételek a Kárpát-medencében és Európában

Előadó: Dr. Sári Zsolt a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgató-helyettese, a Balázs Mester Alapítvány alapítója

Tájékoztató a BGF KVIK Turizmus Intézeti Tanszékének a TDM szervezeti rendszer fejlesztésével kapcsolatos tevékenységéről.

Előadó: Dr. Szalók Csilla főiskolai tanár, intézetvezető a BGF KVIK Turizmus-Vendéglátás Intézet és a Turizmus Intézeti Tanszék vezetője

11.30 Kávészünet – barista bemutató

12.00-13.30 Tudományos konferencia II. rész

Rákóczi János - Konyhaművészet

Előadó: Dr. Gundel János professzor emeritus a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának volt tanszékvezetője

Gasztronómiai hagyományőrzés a BGF KVIK oktatásában.

Előadó Dr. Sándor Dénes a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának docense.

Tájékoztató az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend 2014. évi tevékenységéről és az elkövetkezendő időszak feladatairól.

Előadó: Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend elnöke.

13.30 A gasztronómiai versenyre nevezett csapatok által készített hagyományőrző ételek kóstolója.

A meghívott vendégek 8.00-9.00 óra között a regisztrációs pultnál átvett szavazólappal a kóstolással egyidejűleg szavazhatnak a közönségdíjra. A szavazólapon római számmal megjelölt ételsorok közül a közönségdíjra a szavazók csak egy ételsorra szavazhatnak az általuk kiválasztott ételsorhoz tartozó római szám bekarikázásával.

14.30 A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny eredményhirdetése.

Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vándordíját és az okleveleket átadja:

Benke László olimpiai bajnok mesterszakács

Bátovszki György a GKRTE tiszteletbeli elnöke

Perna Pál a GKRTE elnöke

A versenyzők díjazása céljából felajánlott díjakat – a szakmai zsűri döntésének figyelembevételével - a felajánló cégek jelenlévő képviselői adják át a díjazottaknak.

További információ. 

Forrás: Vendég & Hotel


Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.
Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?

Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?  

Ami nemcsak a hazai marhahús állományt, hanem a magyarországi sertéstartókat is súlyosan érintheti.
Hamarosan lehúzza a rolót a móri Michelin-ajánlásos étterem

Hamarosan lehúzza a rolót a móri Michelin-ajánlásos étterem 

Ha tervezte, hogy meglátogatja – igyekeznie kell.
Új tulajdonosát keresi a Mi kis falunk kocsmája

Új tulajdonosát keresi a Mi kis falunk kocsmája 

A sorozatban megismert vendéglátóhelyet 55 millió forintért árulják.
Bezárt a legendás dunántúli csárda

Bezárt a legendás dunántúli csárda 

Az 1988-ban alapított vendéglátóhely nemcsak kiváló ételeivel, hanem sokszínű programjaival is a régió egyik meghatározó központja lett.
A nőket ünneplik a Matild Palotában

A nőket ünneplik a Matild Palotában 

A Nemzetközi Nőnapon világszerte a nők szerepét, tehetségét méltatják.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.