Újra Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny

2014. december 10-én, a Budapesti Gazdasági Főiskolán kerül megrendezésre a XIII. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny, a GKRTE és a BGF szakmai konferenciájának keretein belül.

Íme a gasztronómiai verseny menetrendje:

A szakmai program és a közgyűlés levezető elnökei:

Dr. Lugasi Andrea főiskolai tanár, a BGF KVIK Vendéglátás Intézeti Tanszék vezetője Perna Pál a GKRTE elnöke

8.00 Regisztráció

Helyszín: Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Aulája (1054 Budapest, Alkotmány u. 9-11.)

9.00 Megnyitó

Köszöntőt mond és a napirendet ismerteti Perna Pál a GKRTE elnöke.

A házigazda nevében a szakmai konferencia és a verseny résztvevőit köszönti: Dr. Jancsik András a BGF KVIK dékánja. 

9.20 A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt megnyitja, a verseny szabályait és forgatókönyvét ismerteti valamint a zsűri elnökét és tagjait bemutatja: Dr. Sándor Dénes a BGF KVIK docense.

A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen tájjellegű ételek témában, három kategóriában, 3-5 fős csapatok részére került meghirdetésre:

1) „hagyományőrzők”: civil szervezetek, önkormányzatok, intézmények képviselői

2) „szakemberek”: éttermek, vendéglők, szállodák szakemberei

3) „főiskolai hallgatók”

Az előírt határidőben a „hagyományőrzők” kategóriában 5 csapat, a „szakemberek” kategóriában 6 csapat, főiskolai hallgatók kategóriában 8 csapat nevezett be a versenybe.

A zsűri elnöke:

Benke László olimpiai bajnok mesterszakács

A zsűri tagjai:

Dr. Sándor Dénes a Budapesti Gazdasági Főiskola docense

ifj. Sulyán Pál mestercukrász Szabó Pál a gasztronómia nagykövete

Gombás András a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Régiós Szövetségének alapítója

Gundel Gábor gasztronómiai szakértő

Károvits Tamás a Magyar Vendéglátók Ipartestületének volt elnöke

A zsűri titkára:

Csaba Ágnes a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója

A versenynek, az ételek zsűrizésének és kóstolásának, a barista bemutatónak és az eredményhirdetésnek a helyszíne a BGF KVIK Oktató Kabinet K1 és K2 étterme (alagsor). A szakmai konferenciára a IV. (Ketter) előadóteremben a II. emeleten kerül sor.

9.30 A zsűri a versenyre történt nevezés sorrendjében kezdi meg az ételsorok minősítését, majd az általa felállított rangsornak megfelelően ítéli oda az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vándordíját illetve a verseny támogatói által felajánlott díjakat.

9.30-10.00 A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület évadzáró közgyűlése

Levezető elnök: Perna Pál a GKRTE elnöke

10.00 Kulturális program – Évadzárás az Advent jegyében

Közreműködik:

Verseczkyné Sziki Éva a GKRTE Idegenforgalmi Bizottságának elnöke

Földi Tünde versmondó

Potvorszki Anita musical énekes

10.30-11.30 Tudományos konferencia I. rész

Levezető elnök: Dr. Lugasi Andrea főiskolai tanár a BGF KVIK Vendéglátás Intézeti Tanszék vezetője

Bárány és juh ételek a Kárpát-medencében és Európában

Előadó: Dr. Sári Zsolt a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgató-helyettese, a Balázs Mester Alapítvány alapítója

Tájékoztató a BGF KVIK Turizmus Intézeti Tanszékének a TDM szervezeti rendszer fejlesztésével kapcsolatos tevékenységéről.

Előadó: Dr. Szalók Csilla főiskolai tanár, intézetvezető a BGF KVIK Turizmus-Vendéglátás Intézet és a Turizmus Intézeti Tanszék vezetője

11.30 Kávészünet – barista bemutató

12.00-13.30 Tudományos konferencia II. rész

Rákóczi János - Konyhaművészet

Előadó: Dr. Gundel János professzor emeritus a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának volt tanszékvezetője

Gasztronómiai hagyományőrzés a BGF KVIK oktatásában.

Előadó Dr. Sándor Dénes a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának docense.

Tájékoztató az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend 2014. évi tevékenységéről és az elkövetkezendő időszak feladatairól.

Előadó: Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend elnöke.

13.30 A gasztronómiai versenyre nevezett csapatok által készített hagyományőrző ételek kóstolója.

A meghívott vendégek 8.00-9.00 óra között a regisztrációs pultnál átvett szavazólappal a kóstolással egyidejűleg szavazhatnak a közönségdíjra. A szavazólapon római számmal megjelölt ételsorok közül a közönségdíjra a szavazók csak egy ételsorra szavazhatnak az általuk kiválasztott ételsorhoz tartozó római szám bekarikázásával.

14.30 A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny eredményhirdetése.

Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vándordíját és az okleveleket átadja:

Benke László olimpiai bajnok mesterszakács

Bátovszki György a GKRTE tiszteletbeli elnöke

Perna Pál a GKRTE elnöke

A versenyzők díjazása céljából felajánlott díjakat – a szakmai zsűri döntésének figyelembevételével - a felajánló cégek jelenlévő képviselői adják át a díjazottaknak.

További információ. 

Forrás: Vendég & Hotel


A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.