Íme a gasztronómiai verseny menetrendje:
A szakmai program és a közgyűlés levezető elnökei:
Dr. Lugasi Andrea főiskolai tanár, a BGF KVIK Vendéglátás Intézeti Tanszék vezetője Perna Pál a GKRTE elnöke
8.00 Regisztráció
Helyszín: Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Aulája (1054 Budapest, Alkotmány u. 9-11.)
9.00 Megnyitó
Köszöntőt mond és a napirendet ismerteti Perna Pál a GKRTE elnöke.
A házigazda nevében a szakmai konferencia és a verseny résztvevőit köszönti: Dr. Jancsik András a BGF KVIK dékánja.
9.20 A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt megnyitja, a verseny szabályait és forgatókönyvét ismerteti valamint a zsűri elnökét és tagjait bemutatja: Dr. Sándor Dénes a BGF KVIK docense.
A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen tájjellegű ételek témában, három kategóriában, 3-5 fős csapatok részére került meghirdetésre:
1) „hagyományőrzők”: civil szervezetek, önkormányzatok, intézmények képviselői
2) „szakemberek”: éttermek, vendéglők, szállodák szakemberei
3) „főiskolai hallgatók”
Az előírt határidőben a „hagyományőrzők” kategóriában 5 csapat, a „szakemberek” kategóriában 6 csapat, főiskolai hallgatók kategóriában 8 csapat nevezett be a versenybe.
A zsűri elnöke:
Benke László olimpiai bajnok mesterszakács
A zsűri tagjai:
Dr. Sándor Dénes a Budapesti Gazdasági Főiskola docense
ifj. Sulyán Pál mestercukrász Szabó Pál a gasztronómia nagykövete
Gombás András a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Régiós Szövetségének alapítója
Gundel Gábor gasztronómiai szakértő
Károvits Tamás a Magyar Vendéglátók Ipartestületének volt elnöke
A zsűri titkára:
Csaba Ágnes a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója
A versenynek, az ételek zsűrizésének és kóstolásának, a barista bemutatónak és az eredményhirdetésnek a helyszíne a BGF KVIK Oktató Kabinet K1 és K2 étterme (alagsor). A szakmai konferenciára a IV. (Ketter) előadóteremben a II. emeleten kerül sor.
9.30 A zsűri a versenyre történt nevezés sorrendjében kezdi meg az ételsorok minősítését, majd az általa felállított rangsornak megfelelően ítéli oda az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vándordíját illetve a verseny támogatói által felajánlott díjakat.
9.30-10.00 A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület évadzáró közgyűlése
Levezető elnök: Perna Pál a GKRTE elnöke
10.00 Kulturális program – Évadzárás az Advent jegyében
Közreműködik:
Verseczkyné Sziki Éva a GKRTE Idegenforgalmi Bizottságának elnöke
Földi Tünde versmondó
Potvorszki Anita musical énekes
10.30-11.30 Tudományos konferencia I. rész
Levezető elnök: Dr. Lugasi Andrea főiskolai tanár a BGF KVIK Vendéglátás Intézeti Tanszék vezetője
Bárány és juh ételek a Kárpát-medencében és Európában
Előadó: Dr. Sári Zsolt a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgató-helyettese, a Balázs Mester Alapítvány alapítója
Tájékoztató a BGF KVIK Turizmus Intézeti Tanszékének a TDM szervezeti rendszer fejlesztésével kapcsolatos tevékenységéről.
Előadó: Dr. Szalók Csilla főiskolai tanár, intézetvezető a BGF KVIK Turizmus-Vendéglátás Intézet és a Turizmus Intézeti Tanszék vezetője
11.30 Kávészünet – barista bemutató
12.00-13.30 Tudományos konferencia II. rész
Rákóczi János - Konyhaművészet
Előadó: Dr. Gundel János professzor emeritus a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának volt tanszékvezetője
Gasztronómiai hagyományőrzés a BGF KVIK oktatásában.
Előadó Dr. Sándor Dénes a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának docense.
Tájékoztató az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend 2014. évi tevékenységéről és az elkövetkezendő időszak feladatairól.
Előadó: Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend elnöke.
13.30 A gasztronómiai versenyre nevezett csapatok által készített hagyományőrző ételek kóstolója.
A meghívott vendégek 8.00-9.00 óra között a regisztrációs pultnál átvett szavazólappal a kóstolással egyidejűleg szavazhatnak a közönségdíjra. A szavazólapon római számmal megjelölt ételsorok közül a közönségdíjra a szavazók csak egy ételsorra szavazhatnak az általuk kiválasztott ételsorhoz tartozó római szám bekarikázásával.
14.30 A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny eredményhirdetése.
Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vándordíját és az okleveleket átadja:
Benke László olimpiai bajnok mesterszakács
Bátovszki György a GKRTE tiszteletbeli elnöke
Perna Pál a GKRTE elnöke
A versenyzők díjazása céljából felajánlott díjakat – a szakmai zsűri döntésének figyelembevételével - a felajánló cégek jelenlévő képviselői adják át a díjazottaknak.
Forrás: Vendég & Hotel