Újságolvasás hete kezdődik a bécsi kávéházakban

Újságolvasás hete kezdődik pénteken a bécsi kávéházakban, tematikus beszélgetésekkel és több kávéházi újsággal várják a vendégeket az osztrák fővárosban.

Az eseménysorozatot szervező Osztrák Újságok Szövetsége (VÖZ) és a bécsi kávéházak egyesülete a kávéházi viták, eszmecserék szokását akarja újra feléleszteni.

A digitalizálódás miatt a kommunikáció nagy része már a neten zajlik, azonban ez a fórum nem pótolja a közvetlen kommunikációt - mondta a VÖZ vezetője, Gerald Grünberger. Úgy fogalmazott: a mostani kezdeményezéssel a kávéházi újságolvasás, viták és eszmecserék hagyományát akarják ápolni.

Több kávéházban is beszélgetések lesznek

Az esemény kezdőnapján, pénteken a már csaknem száz éve működő, Bécs 9. kerületében található Cafe Weimarban szerveznek beszélgetést Online vagy print, avagy lejárt a kávéházi újságtartók kora? címen. Az esten többek között Martina Salomon, a Kurier, Rainer Nowak, a Die Presse napilapok munkatársa, Jürgen Grimm, a bécsi egyetem tanára, Helmut A. Gansterer író és a Maximilian Platzer, a Café Weimar tulajdonosa, a Kávéház-tulajdonosok Szövetségének elnöke vesz részt.

Hétfőn a belvárosi Café Markusplatz kávéházban többek között Herbert Lackner, a Profil, és Stefan Apfl, a Datum című hetilapok munkatársa, valamint a kávézó tulajdonosa, Markus Muliar annak jár utána, hogyan adható át a fiataloknak a kávéházi kultúra.

A városházával szemközt található Cafe Landtmanban szerdán Gerfried Sperl, a Der Standard napilap, Michael Lang, az APA osztrák hírügynökség munkatársa, Gernot Blümel, az Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkára és a Cafe Museum egyik tulajdonosa, Irmgard Querfeld beszélget arról, hogy a kávéházak mi módon kerültek a közéleti és politikai véleménycserék középpontjába.

A Karlsplatz közelében található Cafe Museum csütörtökön Christine Nöstlinger, Angelika Hager és Gerhard Loiblesberger osztrák szerzőkkel járja körül az irodalom és a kávéházak közötti különleges kapcsolat témáját.

Forrás: MTI


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.