Újságolvasás hete kezdődik a bécsi kávéházakban

Újságolvasás hete kezdődik pénteken a bécsi kávéházakban, tematikus beszélgetésekkel és több kávéházi újsággal várják a vendégeket az osztrák fővárosban.

Az eseménysorozatot szervező Osztrák Újságok Szövetsége (VÖZ) és a bécsi kávéházak egyesülete a kávéházi viták, eszmecserék szokását akarja újra feléleszteni.

A digitalizálódás miatt a kommunikáció nagy része már a neten zajlik, azonban ez a fórum nem pótolja a közvetlen kommunikációt - mondta a VÖZ vezetője, Gerald Grünberger. Úgy fogalmazott: a mostani kezdeményezéssel a kávéházi újságolvasás, viták és eszmecserék hagyományát akarják ápolni.

Több kávéházban is beszélgetések lesznek

Az esemény kezdőnapján, pénteken a már csaknem száz éve működő, Bécs 9. kerületében található Cafe Weimarban szerveznek beszélgetést Online vagy print, avagy lejárt a kávéházi újságtartók kora? címen. Az esten többek között Martina Salomon, a Kurier, Rainer Nowak, a Die Presse napilapok munkatársa, Jürgen Grimm, a bécsi egyetem tanára, Helmut A. Gansterer író és a Maximilian Platzer, a Café Weimar tulajdonosa, a Kávéház-tulajdonosok Szövetségének elnöke vesz részt.

Hétfőn a belvárosi Café Markusplatz kávéházban többek között Herbert Lackner, a Profil, és Stefan Apfl, a Datum című hetilapok munkatársa, valamint a kávézó tulajdonosa, Markus Muliar annak jár utána, hogyan adható át a fiataloknak a kávéházi kultúra.

A városházával szemközt található Cafe Landtmanban szerdán Gerfried Sperl, a Der Standard napilap, Michael Lang, az APA osztrák hírügynökség munkatársa, Gernot Blümel, az Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkára és a Cafe Museum egyik tulajdonosa, Irmgard Querfeld beszélget arról, hogy a kávéházak mi módon kerültek a közéleti és politikai véleménycserék középpontjába.

A Karlsplatz közelében található Cafe Museum csütörtökön Christine Nöstlinger, Angelika Hager és Gerhard Loiblesberger osztrák szerzőkkel járja körül az irodalom és a kávéházak közötti különleges kapcsolat témáját.

Forrás: MTI


MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.