Újságolvasás hete kezdődik a bécsi kávéházakban

Újságolvasás hete kezdődik pénteken a bécsi kávéházakban, tematikus beszélgetésekkel és több kávéházi újsággal várják a vendégeket az osztrák fővárosban.

Az eseménysorozatot szervező Osztrák Újságok Szövetsége (VÖZ) és a bécsi kávéházak egyesülete a kávéházi viták, eszmecserék szokását akarja újra feléleszteni.

A digitalizálódás miatt a kommunikáció nagy része már a neten zajlik, azonban ez a fórum nem pótolja a közvetlen kommunikációt - mondta a VÖZ vezetője, Gerald Grünberger. Úgy fogalmazott: a mostani kezdeményezéssel a kávéházi újságolvasás, viták és eszmecserék hagyományát akarják ápolni.

Több kávéházban is beszélgetések lesznek

Az esemény kezdőnapján, pénteken a már csaknem száz éve működő, Bécs 9. kerületében található Cafe Weimarban szerveznek beszélgetést Online vagy print, avagy lejárt a kávéházi újságtartók kora? címen. Az esten többek között Martina Salomon, a Kurier, Rainer Nowak, a Die Presse napilapok munkatársa, Jürgen Grimm, a bécsi egyetem tanára, Helmut A. Gansterer író és a Maximilian Platzer, a Café Weimar tulajdonosa, a Kávéház-tulajdonosok Szövetségének elnöke vesz részt.

Hétfőn a belvárosi Café Markusplatz kávéházban többek között Herbert Lackner, a Profil, és Stefan Apfl, a Datum című hetilapok munkatársa, valamint a kávézó tulajdonosa, Markus Muliar annak jár utána, hogyan adható át a fiataloknak a kávéházi kultúra.

A városházával szemközt található Cafe Landtmanban szerdán Gerfried Sperl, a Der Standard napilap, Michael Lang, az APA osztrák hírügynökség munkatársa, Gernot Blümel, az Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkára és a Cafe Museum egyik tulajdonosa, Irmgard Querfeld beszélget arról, hogy a kávéházak mi módon kerültek a közéleti és politikai véleménycserék középpontjába.

A Karlsplatz közelében található Cafe Museum csütörtökön Christine Nöstlinger, Angelika Hager és Gerhard Loiblesberger osztrák szerzőkkel járja körül az irodalom és a kávéházak közötti különleges kapcsolat témáját.

Forrás: MTI


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.