V. Villányi Prémium Bormustra

Az XIX. Európai Bordalfesztiválon rendezi meg a Villányi borvidék hagyományos borkóstoló rendezvényét 21 pincészet részvételével. A mustrán kizárólag premium minősítésű borokkal találkozhat a közönség.

A XIX. Európai Bordalfesztivál ünnepélyes gálaestje előtt rendezik meg a Villányi borvidék presztízsborait felvonultató Villányi Prémium Bormustrát. Az Európa férfikarait, vokál-együtteseit és népzenei előadóit felvonultató nemzetközi bordalfesztivál gálaműsora előtt 21 villányi pincészet tart jótékonysági borkóstolót a pécsi Kodály Központ aulájában. A Villányi borvidék pincészetei a zászlóshajónak tekintett prémium cabernet franc-t főszereplőként mutatják be 100%-os és házasított változatokban. A 100% premium és szuper premium franc már Villányi Franc márkanév alatt kerül a fogyasztók elé. A szervezők az eladott belépőjegyekből befolyó összeggel a bordalfesztivál megrendezését támogatják.

„A bormustra rendezvény kiválóan alkalmas arra, hogy a nemzetközi fesztiválon résztvevő külföldi művészek, a borkedvelő közönség megismerhesse, és hírét vihesse Villány legnagyszerűbb borainak. A belépőjegyekből befolyó összeggel a borvidék borászai támogatják ennek a világszerte párját ritkító fesztiválnak az évről-évre történő megrendezését. Az idei bormustrán a cabernet franc kapja a főszerepet, ami jól kifejezi a Villányi borvidék fajta iránti hosszú távú elköteleződését.” – mondta Becker Leonóra, a Villányi-Siklósi Borút Egyesület elnöke.

A Villányi eredetvédelmi rendszer minősítései

A Villányi borok egyéni karakterüket a termőterület különleges adottságainak köszönhetik. A helyi termelők célja, hogy az egyedülálló sajátoságokkal rendelkező boraikat egyértelmű jelzéssel lássák el, amely garanciát jelent a vásárlók számára, legyenek bárhol a világban. A villányi borászatok közössége 2006-ban a borvidékről származó borok védjegyéül a Kikerics virágot választotta, amely a Villányi szőlőből készült borokhoz hasonlóan egyedülálló jellegzetessége a vidéknek, és bevezette az országosnál is szigorúbb villányi eredetvédelmi rendszert.

Az eredetvédelmi rendszer kijelöli a borvidék határait, és meghatározza azokat a feltételeket, amelyek maradéktalan teljesítése nélkül egy bor nem kaphatja meg a minősített státuszt. A minősítésre létrehozott testület a Villányi Borvidék Borbíráló Bizottsága. A szervezet feladata a borvidéken készített borok forgalomba hozatal előtt történő minősítése és a származási bizonyítvány kiadásának engedélyezése.

A nyugat-európai rendszereket mintának tekintő Villányi Minősítési Rendszer ugyanakkor nem csak azt garantálja, hogy a védjeggyel elátott termékek a villányi borvidéken termesztett szőlőből készülnek, de egy idei változtatásnak köszönhetően minőség szerint is, immár három kategóriába sorolja a villányi borokat. A három kategória a classicus, a premium és a super premium bor. A Villányi borok többsége a classicus kategóriába tartozik, amelybe a borvidékre és a fajtákra jellemző borokat csoportosítják. A prémium kategóriába azok a termékek kerülnek (a minősített borok több mint 30%-a), amelyek a classicus-nál szigorúbb szabályozásnak tesznek eleget, és sokkal több egyedi dűlő jelleget, és sajátságos értéket mutatnak fel.  

A tavalyi évben a Villányi borvidék átdolgozta eredetvédelmi rendszerét és életre hívott egy új super premium kategóriát. A változás lényege, hogy a premium és az új super premium kategóriákba sorolt 100% cabernet franc-ok Villányi Franc márkanév alatt kerülnek a boltok polcaira.

V.Villányi Prémium Bormustra borai és pincészetei:

Agancsos Pincészet                Capitalis 2011
Bock Pince                         Capella Cuvée 2009
Csányi Pincészet                    Kővilla Válogatás Villányi Franc 2011
Gere Attila Pincészete                Villányi Franc 2011
Gere Tamás és Zsolt Pincészete            Villányi Franc 2011
Günzer Tamás Pincészete                Mátyás 2011
Halasi Pince                        Cabernet Franc 2011
Heumann Pincészet                    Borosso 2012
Hummel Pincészet                    Panterra 2012
Jackfall Bormanufaktúra                Cabernet Franc 2012
Janus Borház                    Villányi Franc 2012
Jekl Pincészet                    Il Primo 2012
Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok Kúria     Cabernet Franc 2011
Mokos Családi Pincészet                Cabernet Franc Barrique 2009
Polgár Pincészet                    Cabernet Franc – Kopár 2012
Szende Pincészet                    Versus 2011
Tiffán Ede és Zsolt Pincészete            Cabernet Franc 2011
Vineas-Tenkes Pincészet                Cabernet Franc 2011
Vinatus Pincészet                    Cabernet Franc 2012
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet            Villányi Franc 2011
Wassmann Pincészet                Cabernet Franc 2013


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.