V. Villányi Prémium Bormustra

Az XIX. Európai Bordalfesztiválon rendezi meg a Villányi borvidék hagyományos borkóstoló rendezvényét 21 pincészet részvételével. A mustrán kizárólag premium minősítésű borokkal találkozhat a közönség.

A XIX. Európai Bordalfesztivál ünnepélyes gálaestje előtt rendezik meg a Villányi borvidék presztízsborait felvonultató Villányi Prémium Bormustrát. Az Európa férfikarait, vokál-együtteseit és népzenei előadóit felvonultató nemzetközi bordalfesztivál gálaműsora előtt 21 villányi pincészet tart jótékonysági borkóstolót a pécsi Kodály Központ aulájában. A Villányi borvidék pincészetei a zászlóshajónak tekintett prémium cabernet franc-t főszereplőként mutatják be 100%-os és házasított változatokban. A 100% premium és szuper premium franc már Villányi Franc márkanév alatt kerül a fogyasztók elé. A szervezők az eladott belépőjegyekből befolyó összeggel a bordalfesztivál megrendezését támogatják.

„A bormustra rendezvény kiválóan alkalmas arra, hogy a nemzetközi fesztiválon résztvevő külföldi művészek, a borkedvelő közönség megismerhesse, és hírét vihesse Villány legnagyszerűbb borainak. A belépőjegyekből befolyó összeggel a borvidék borászai támogatják ennek a világszerte párját ritkító fesztiválnak az évről-évre történő megrendezését. Az idei bormustrán a cabernet franc kapja a főszerepet, ami jól kifejezi a Villányi borvidék fajta iránti hosszú távú elköteleződését.” – mondta Becker Leonóra, a Villányi-Siklósi Borút Egyesület elnöke.

A Villányi eredetvédelmi rendszer minősítései

A Villányi borok egyéni karakterüket a termőterület különleges adottságainak köszönhetik. A helyi termelők célja, hogy az egyedülálló sajátoságokkal rendelkező boraikat egyértelmű jelzéssel lássák el, amely garanciát jelent a vásárlók számára, legyenek bárhol a világban. A villányi borászatok közössége 2006-ban a borvidékről származó borok védjegyéül a Kikerics virágot választotta, amely a Villányi szőlőből készült borokhoz hasonlóan egyedülálló jellegzetessége a vidéknek, és bevezette az országosnál is szigorúbb villányi eredetvédelmi rendszert.

Az eredetvédelmi rendszer kijelöli a borvidék határait, és meghatározza azokat a feltételeket, amelyek maradéktalan teljesítése nélkül egy bor nem kaphatja meg a minősített státuszt. A minősítésre létrehozott testület a Villányi Borvidék Borbíráló Bizottsága. A szervezet feladata a borvidéken készített borok forgalomba hozatal előtt történő minősítése és a származási bizonyítvány kiadásának engedélyezése.

A nyugat-európai rendszereket mintának tekintő Villányi Minősítési Rendszer ugyanakkor nem csak azt garantálja, hogy a védjeggyel elátott termékek a villányi borvidéken termesztett szőlőből készülnek, de egy idei változtatásnak köszönhetően minőség szerint is, immár három kategóriába sorolja a villányi borokat. A három kategória a classicus, a premium és a super premium bor. A Villányi borok többsége a classicus kategóriába tartozik, amelybe a borvidékre és a fajtákra jellemző borokat csoportosítják. A prémium kategóriába azok a termékek kerülnek (a minősített borok több mint 30%-a), amelyek a classicus-nál szigorúbb szabályozásnak tesznek eleget, és sokkal több egyedi dűlő jelleget, és sajátságos értéket mutatnak fel.  

A tavalyi évben a Villányi borvidék átdolgozta eredetvédelmi rendszerét és életre hívott egy új super premium kategóriát. A változás lényege, hogy a premium és az új super premium kategóriákba sorolt 100% cabernet franc-ok Villányi Franc márkanév alatt kerülnek a boltok polcaira.

V.Villányi Prémium Bormustra borai és pincészetei:

Agancsos Pincészet                Capitalis 2011
Bock Pince                         Capella Cuvée 2009
Csányi Pincészet                    Kővilla Válogatás Villányi Franc 2011
Gere Attila Pincészete                Villányi Franc 2011
Gere Tamás és Zsolt Pincészete            Villányi Franc 2011
Günzer Tamás Pincészete                Mátyás 2011
Halasi Pince                        Cabernet Franc 2011
Heumann Pincészet                    Borosso 2012
Hummel Pincészet                    Panterra 2012
Jackfall Bormanufaktúra                Cabernet Franc 2012
Janus Borház                    Villányi Franc 2012
Jekl Pincészet                    Il Primo 2012
Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok Kúria     Cabernet Franc 2011
Mokos Családi Pincészet                Cabernet Franc Barrique 2009
Polgár Pincészet                    Cabernet Franc – Kopár 2012
Szende Pincészet                    Versus 2011
Tiffán Ede és Zsolt Pincészete            Cabernet Franc 2011
Vineas-Tenkes Pincészet                Cabernet Franc 2011
Vinatus Pincészet                    Cabernet Franc 2012
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet            Villányi Franc 2011
Wassmann Pincészet                Cabernet Franc 2013


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.