Zajlik a Kulináris Olimpia

Szombaton megkezdődött a németországi Erfurtban az egyik legnépszerűbb nemzetközi szakácsversengés, a Kulináris Olimpia.

Ötvennégy ország versenyzői vesznek részt az erfurti szakács- és cukrászolimpián, a gasztronómia legnagyobb világeseményén, 35 ország indít nemzeti válogatottat, köztük szerepel a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSz) nemzeti válogatottja is. Az egyéni indulók száma 536. Összesen 1800 szakács versenyez, 10 ezer frissen készített menüt is kínálnak, az olimpiai csarnok éttermeiben egyszerre 1800-an tudnak leülni, a kiállításokkal egybekötött, október 9-éig tartó olimpián 23 ezer látogatóra számítanak. A 2012-es versenyen először versenyeznek csapatok Guatemalából, Indiából és Mexikóból, egyéni indulók vannak Kuvaitból, Szaúd-Arábiából és az Egyesült Arab Emirátusokból is.

Néhány beszédes adat: 20 000 tojást, 1000 kiló húst, 1200 kiló halat, 700 kiló burgonyát, 4600 kiló zöldséget, 2500 liter tejszínt és tejet, 140 kiló cukrot,
100 kiló sót és 80 kiló fűszert használnak fel a versenyzők.

Az erfurti szakács- és cukrászolimpia szombati, első versenynapján készítette el, és tálalta fel melegkonyhai olimpiai menüjét a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSz) nemzeti válogatottja, melynek tagjai Volenter István, Szabó László, Ambrus György, Varga Károly, Doktor Zoltán,Timár Attila, Szabó János és Szilágyi Gábor

A sütést-főzést az olimpiai csarnokban a számára kialakított konyhában végezte a nemzeti válogatott, üvegablakon keresztül követhette a közönség a mesterszakácsok és Doktor Zoltán mestercukrász munkáját. Este fél hatra kellett végezniük a háromfogásos, 110 adagos ételsorral, a zsűri tagjai sokszor inkognitóban nézték a higiéniát, a munkaszervezést, azt, hogy miként használták fel az alapanyagot, pazaroltak-e.

Az olimpia első versenynapján a melegkonyhai programban kilenc válogatott versengett, Kanada, Németország, Törökörszág, Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Románia, Wales és Csehország. Aranyérmet Németország és Kanada
érdemelt ki, Magyarország és Csehország lett ezüstérmes, a többiek gyengébb minősítést kaptak.

Szintén a szombati nap híre, hogy az egyéni versenyben Nyári János (a képen balról) mesterszakács, a békéscsabai Hotel Fiume séfje ezüst-, Horváth Ferenc (a képen jobbról), a békéscsabai Zwack József tagiskola gyakorlati szakoktatója bronzérmet érdemelt ki díszmunkájáért.

(A nemzetközi szakácsversenyek pontozási rendszere szerint a zsűri által adott pontszámok alapján a versenyzőket arany-, ezüst- és brozéremmel, illetve diplomával jutalmazzák. Az érmek tehát nem jelentenek automatikusan első, második vagy harmadik helyezést, helyezési számot csak a potszámok ismeretében lehet megállapítani. A szerk.)

forrás: MNGSZ, facebook


 

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.