Ötvennégy ország versenyzői vesznek részt az erfurti szakács- és cukrászolimpián, a gasztronómia legnagyobb világeseményén, 35 ország indít nemzeti válogatottat, köztük szerepel a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSz) nemzeti válogatottja is. Az egyéni indulók száma 536. Összesen 1800 szakács versenyez, 10 ezer frissen készített menüt is kínálnak, az olimpiai csarnok éttermeiben egyszerre 1800-an tudnak leülni, a kiállításokkal egybekötött, október 9-éig tartó olimpián 23 ezer látogatóra számítanak. A 2012-es versenyen először versenyeznek csapatok Guatemalából, Indiából és Mexikóból, egyéni indulók vannak Kuvaitból, Szaúd-Arábiából és az Egyesült Arab Emirátusokból is.
Néhány beszédes adat: 20 000 tojást, 1000 kiló húst, 1200 kiló halat, 700 kiló burgonyát, 4600 kiló zöldséget, 2500 liter tejszínt és tejet, 140 kiló cukrot,
100 kiló sót és 80 kiló fűszert használnak fel a versenyzők.
Az erfurti szakács- és cukrászolimpia szombati, első versenynapján készítette el, és tálalta fel melegkonyhai olimpiai menüjét a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSz) nemzeti válogatottja, melynek tagjai Volenter István, Szabó László, Ambrus György, Varga Károly, Doktor Zoltán,Timár Attila, Szabó János és Szilágyi Gábor
A sütést-főzést az olimpiai csarnokban a számára kialakított konyhában végezte a nemzeti válogatott, üvegablakon keresztül követhette a közönség a mesterszakácsok és Doktor Zoltán mestercukrász munkáját. Este fél hatra kellett végezniük a háromfogásos, 110 adagos ételsorral, a zsűri tagjai sokszor inkognitóban nézték a higiéniát, a munkaszervezést, azt, hogy miként használták fel az alapanyagot, pazaroltak-e.
Az olimpia első versenynapján a melegkonyhai programban kilenc válogatott versengett, Kanada, Németország, Törökörszág, Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Románia, Wales és Csehország. Aranyérmet Németország és Kanada
érdemelt ki, Magyarország és Csehország lett ezüstérmes, a többiek gyengébb minősítést kaptak.
Szintén a szombati nap híre, hogy az egyéni versenyben Nyári János (a képen balról) mesterszakács, a békéscsabai Hotel Fiume séfje ezüst-, Horváth Ferenc (a képen jobbról), a békéscsabai Zwack József tagiskola gyakorlati szakoktatója bronzérmet érdemelt ki díszmunkájáért.
(A nemzetközi szakácsversenyek pontozási rendszere szerint a zsűri által adott pontszámok alapján a versenyzőket arany-, ezüst- és brozéremmel, illetve diplomával jutalmazzák. Az érmek tehát nem jelentenek automatikusan első, második vagy harmadik helyezést, helyezési számot csak a potszámok ismeretében lehet megállapítani. A szerk.)
forrás: MNGSZ, facebook