Zajlik a Kulináris Olimpia

Szombaton megkezdődött a németországi Erfurtban az egyik legnépszerűbb nemzetközi szakácsversengés, a Kulináris Olimpia.

Ötvennégy ország versenyzői vesznek részt az erfurti szakács- és cukrászolimpián, a gasztronómia legnagyobb világeseményén, 35 ország indít nemzeti válogatottat, köztük szerepel a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSz) nemzeti válogatottja is. Az egyéni indulók száma 536. Összesen 1800 szakács versenyez, 10 ezer frissen készített menüt is kínálnak, az olimpiai csarnok éttermeiben egyszerre 1800-an tudnak leülni, a kiállításokkal egybekötött, október 9-éig tartó olimpián 23 ezer látogatóra számítanak. A 2012-es versenyen először versenyeznek csapatok Guatemalából, Indiából és Mexikóból, egyéni indulók vannak Kuvaitból, Szaúd-Arábiából és az Egyesült Arab Emirátusokból is.

Néhány beszédes adat: 20 000 tojást, 1000 kiló húst, 1200 kiló halat, 700 kiló burgonyát, 4600 kiló zöldséget, 2500 liter tejszínt és tejet, 140 kiló cukrot,
100 kiló sót és 80 kiló fűszert használnak fel a versenyzők.

Az erfurti szakács- és cukrászolimpia szombati, első versenynapján készítette el, és tálalta fel melegkonyhai olimpiai menüjét a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSz) nemzeti válogatottja, melynek tagjai Volenter István, Szabó László, Ambrus György, Varga Károly, Doktor Zoltán,Timár Attila, Szabó János és Szilágyi Gábor

A sütést-főzést az olimpiai csarnokban a számára kialakított konyhában végezte a nemzeti válogatott, üvegablakon keresztül követhette a közönség a mesterszakácsok és Doktor Zoltán mestercukrász munkáját. Este fél hatra kellett végezniük a háromfogásos, 110 adagos ételsorral, a zsűri tagjai sokszor inkognitóban nézték a higiéniát, a munkaszervezést, azt, hogy miként használták fel az alapanyagot, pazaroltak-e.

Az olimpia első versenynapján a melegkonyhai programban kilenc válogatott versengett, Kanada, Németország, Törökörszág, Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Románia, Wales és Csehország. Aranyérmet Németország és Kanada
érdemelt ki, Magyarország és Csehország lett ezüstérmes, a többiek gyengébb minősítést kaptak.

Szintén a szombati nap híre, hogy az egyéni versenyben Nyári János (a képen balról) mesterszakács, a békéscsabai Hotel Fiume séfje ezüst-, Horváth Ferenc (a képen jobbról), a békéscsabai Zwack József tagiskola gyakorlati szakoktatója bronzérmet érdemelt ki díszmunkájáért.

(A nemzetközi szakácsversenyek pontozási rendszere szerint a zsűri által adott pontszámok alapján a versenyzőket arany-, ezüst- és brozéremmel, illetve diplomával jutalmazzák. Az érmek tehát nem jelentenek automatikusan első, második vagy harmadik helyezést, helyezési számot csak a potszámok ismeretében lehet megállapítani. A szerk.)

forrás: MNGSZ, facebook


 

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.