Zajlik a Kulináris Olimpia

Szombaton megkezdődött a németországi Erfurtban az egyik legnépszerűbb nemzetközi szakácsversengés, a Kulináris Olimpia.

Ötvennégy ország versenyzői vesznek részt az erfurti szakács- és cukrászolimpián, a gasztronómia legnagyobb világeseményén, 35 ország indít nemzeti válogatottat, köztük szerepel a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSz) nemzeti válogatottja is. Az egyéni indulók száma 536. Összesen 1800 szakács versenyez, 10 ezer frissen készített menüt is kínálnak, az olimpiai csarnok éttermeiben egyszerre 1800-an tudnak leülni, a kiállításokkal egybekötött, október 9-éig tartó olimpián 23 ezer látogatóra számítanak. A 2012-es versenyen először versenyeznek csapatok Guatemalából, Indiából és Mexikóból, egyéni indulók vannak Kuvaitból, Szaúd-Arábiából és az Egyesült Arab Emirátusokból is.

Néhány beszédes adat: 20 000 tojást, 1000 kiló húst, 1200 kiló halat, 700 kiló burgonyát, 4600 kiló zöldséget, 2500 liter tejszínt és tejet, 140 kiló cukrot,
100 kiló sót és 80 kiló fűszert használnak fel a versenyzők.

Az erfurti szakács- és cukrászolimpia szombati, első versenynapján készítette el, és tálalta fel melegkonyhai olimpiai menüjét a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSz) nemzeti válogatottja, melynek tagjai Volenter István, Szabó László, Ambrus György, Varga Károly, Doktor Zoltán,Timár Attila, Szabó János és Szilágyi Gábor

A sütést-főzést az olimpiai csarnokban a számára kialakított konyhában végezte a nemzeti válogatott, üvegablakon keresztül követhette a közönség a mesterszakácsok és Doktor Zoltán mestercukrász munkáját. Este fél hatra kellett végezniük a háromfogásos, 110 adagos ételsorral, a zsűri tagjai sokszor inkognitóban nézték a higiéniát, a munkaszervezést, azt, hogy miként használták fel az alapanyagot, pazaroltak-e.

Az olimpia első versenynapján a melegkonyhai programban kilenc válogatott versengett, Kanada, Németország, Törökörszág, Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Románia, Wales és Csehország. Aranyérmet Németország és Kanada
érdemelt ki, Magyarország és Csehország lett ezüstérmes, a többiek gyengébb minősítést kaptak.

Szintén a szombati nap híre, hogy az egyéni versenyben Nyári János (a képen balról) mesterszakács, a békéscsabai Hotel Fiume séfje ezüst-, Horváth Ferenc (a képen jobbról), a békéscsabai Zwack József tagiskola gyakorlati szakoktatója bronzérmet érdemelt ki díszmunkájáért.

(A nemzetközi szakácsversenyek pontozási rendszere szerint a zsűri által adott pontszámok alapján a versenyzőket arany-, ezüst- és brozéremmel, illetve diplomával jutalmazzák. Az érmek tehát nem jelentenek automatikusan első, második vagy harmadik helyezést, helyezési számot csak a potszámok ismeretében lehet megállapítani. A szerk.)

forrás: MNGSZ, facebook


 

Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.