Zöldkérdés, újrahasznosítás, fair trade minősítés, biokávék ára és helye a piacon

A Pannon Kávé sorozatunkban abban segít, hogy beavassuk a kávézók vezetőit és a kávégépek kezelőit, mitől lesz olyan a kávé, hogy újra és újra visszatérjen a vendég. (X)

Zöldelkötelezettség. Arra törekszünk, hogy a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk működésünk során. Az alapanyagok minden esetben adalékanyagoktól és mesterséges ízfokozótól mentesek, folyamatosan cseréljük a műanyag kiegészítőinket (például elviteles pohár, keverőpálca) egyéb környezetbarát megoldásokra.

Biokávé. Jelenleg nincs és a közeljövőben nem is tervezzünk ilyen jellegű termék piacra dobását. Úgy gondoljuk, hogy a környezettudatos termelés, az ökogazdálkodás jóval fontosabb, mint maga a biominősítés. A vegyszermentes termelés csak egy dolog, ennél lényegesebb, hogy a kávé egy növény, amelynek megvannak a szükséges érési fázisai: a természetes növekedést tiszteletben kell tartanunk, a külső beavatkozást kerülni kell. A kínálatunkban lévő kávék eredete egytől egyig visszakövethető, így biztosak lehetünk a természetes eljárások betartásában.

Újrahasznosítható kapszulák. Ez nagyon jó és szükséges irány a fenntarthatóság szempontjából. Szerencsére a legnagyobb cégek is felismerték a fontosságát, így a jövőben még fajsúlyosabb szerepe lesz, már csak azért is, mert felmérések bizonyítják, hogy a vásárlóknak is fontos az újrahasznosíthatóság.

Hazai kereslet. Nem érzékelünk jelentős keresletnövekedést a korábbi időszakokhoz képest, fontosabbnak tartjuk a „fair trade” minősítést, azaz a méltányos kereskedelmet. Ez egy olyan kezdeményezés, amely jelentősen csökkentette a kávétermelők anyagi kiszolgáltatottságát a nagy kávéfelvásárló cégek ellenében.

Árképzés. A biokávék esetében több tényezőnek is meg kell felelni a termelés során. Ezek olyan tényezők, amelyek nehezebbé teszik a hosszú távú, nagy tételben történő termelést, emiatt az ár is magasabb. Például tilos vegyszert használni vagy genetikailag manipulálni a fejlődést és a közvetlen, a termelésben részt nem vevő környezetet is óvni, művelni kell. Sokszor kézi munkaerő kell a betakarításhoz (a környezet megóvása érdekében), ami szintén növeli a költségeket.


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.