Ezek a legvonzóbb turisztikai célpontok

Hajdúszoboszló, a mátraházai Residence Ózon és a szolnoki RepTár nyerte el az idei Év Szállása verseny fődíjait. A végső sorrend félmillió vendégértékelés, 43 ezer szavazat és a szakmai zsűri véleménye alapján alakult ki. Idén először adták át az ifj. Papp Imre-emlékdíjat, mely a turizmus területén kiemelkedő szakmai munkásságot ismeri el.

Immár negyedik alkalommal rendezték meg az Év Szállása versenyt, melyen a díjak a Szallas.hu oldalon publikált 500 ezer vendégértékelés, a verseny során leadott 43 ezer szavazat és a szakmai zsűri ítélete alapján kerültek kiosztásra.

Az Év turisztikai települése kategóriában nem történt trónfosztás, így a verseny történetében harmadik alkalommal Hajdúszoboszló vitte a prímet, a fürdőváros évek óta a legnépszerűbb turisztikai célpont a magyarok körében. Az Év Szállása cím nyertese idén a Residence Ózon Conference & Wellness Hotel Mátraháza **** +superior lett, amely 2 évvel ezelőtt a 4-5 csillagos hotelek kategóriában már kivívta a szakmai zsűri elismerését.

„Az Év Szállása cím birtokosa kiváló vendégértékelésekkel büszkélkedhet, mely bizonyítékként szolgál arra, hogy a természeti adottságok és az újszerű építészeti megoldások mellett a sikerben meghatározó szerepe van a barátságos, kifogástalan szolgáltatást nyújtó személyzetnek” – ismertette az eredményeket Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

A harmadik fő kategória, az Év Turisztikai Attrakciója díj nyertese a RepTár (Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum) lett. A közel 60 ezer négyzetméter alapterületű repüléstörténeti kiállítóhely és tematikus park egyedülállónak számít Kelet-Európában. A Szolnok számára jelentős turisztikai forgalmat generáló létesítményben nyugdíjazott és restaurált gépeket, valamint temérdek interaktív eszközt ismerhetnek meg a látogatók.

A szakmai zsűri és a vendégek véleménye alapján idén az Év külföldi szálláshelye címet a Hotel Tatra Zakopane*** kapta. „Zakopane évről évre egyre népszerűbb a magyar utazók körében, adataink szerint idén újra megduplázódott az ide utazók száma. A Hotel Tatra Zakopane megtestesíti mindazt, amire a magyarok vágynak: tiszta szobák, lenyűgöző kilátás a Tátra havas csúcsaira, remek ételek és segítőkész személyzet, mindez ráadásul megfizethető áron” – tette hozzá Szigetvári József.

Idén először díjazták a turizmus szakma példaképét A verseny történetében először adták át az ifj. Papp Imre-emlékdíjat, mely a turizmus területén kiemelkedő szakmai munkásságot ismeri el. A névadó az idén elhunyt Papp Imre, aki szállodavezetőként és a Sümegi Vár üzemeltetőjeként kulcsszerepet vállalt Sümeg turisztikai népszerűsítésében. A díj nyertese Szádeczky Kornélia, az Eger és Térsége TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) elnöke, illetve az EGERERDŐ Zrt. közjóléti és turisztikai előadója lett. Nevéhez fűződik a Gyógyvizek Völgye nevű kezdeményezés kidolgozása és megvalósítása, melynek révén 100 ezer vendégéjszakával gyarapodott Eger és térsége.

Idén debütált a versenyen az Év Autentikus Szálláshelye kategória is, melynek első díjazottja a Forgách Kastély Hotel Mándok**** lett. „Azok a szálláshelyek tudják felhívni magukra a vendégek és a szakma figyelmét, akik nem egyszerűen beállnak a sorba, és megfelelnek az elvárásoknak, hanem trendteremtővé válnak újszerű megoldásaikkal, ennek mintapéldája a Forgách Kastély Hotel Mándok****” – mondta Szigetvári József. A szálláshelyen a mai igényeket kielégítő modern szolgáltatások mellett nagy hangsúlyt fektettek a történelmi múlt eleganciájának rekonstruálására is, így az itt éjszakázó vendégek grófként hajthatják álomra fejüket.

Az Év Szállása verseny zsűrije és további díjazottjai 2016-ban

A zsűri döntésében a szakmai ítészek mellett idén Pataki Zita televíziós és rádiós műsorvezető, valamint Kozák Danuta ötszörös olimpiai bajnok magyar kajakozónk is részt vettek. „Nagy öröm volt számomra, hogy a Szallas.hu felkérésére csatlakozhattam az Év Szállása verseny szakmai zsűrijéhez. Jó érzés, hogy ezzel a díjjal is hozzájárulhatunk a hazai szállások fejlesztéséhez, inspirálásához. Versenyeim során hozzászoktam, hogy a befektetett munka sikerét egyszerűen, egy stopperrel le lehet mérni. A szállodák, apartmanok, panziók szakmai értékelésénél rengeteg szempontot figyelembe kellett vennünk, hogy megtaláljuk a legjobbat” – mondta Kozák Danuta. A verseny főtámogatói az OTP Bank és a Google Magyarország voltak.

Fődíjak:

Év Szállása: Residence Ózon Conference & Wellness Hotel Mátraháza ****+superior

Év turisztikai települése: Hajdúszoboszló

Év Turisztikai Attrakciója: RepTár (Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum)

ifj. Papp Imre-emlékdíj (Turizmus Szakma Példaképe): Szádeczky Kornélia – Eger TDM

Év külföldi szálláshelye: Hotel Tatra Zakopane***

 

 

Különdíjak:

I. Szakmai díjak (szakmai zsűri döntése alapján):

4-5 csillagos szálloda (nagy befogadóképesség)

1. hely: Hotel Európa Fit Hévíz ****+superior

2. hely: Residence Ózon Conference & Wellness Hotel Mátraháza ****+superior

3. hely: Velence Resort & Spa ****+superior

4-5 csillagos szálloda (közepes és kisebb befogadóképesség)

1. hely: Avalon Resort & Spa Miskolctapolca ****

2. hely: Imola Hotel Platán Eger ****+superior

3. hely: Hotel Azúr Prémium Siófok ****

 

1-3 csillagos szálloda

1. hely: Erzsébet Park Hotel Parádfürdő ***

2. hely: Bo18 Hotel Budapest ***+superior

3. hely: Hotel Margaréta Balatonfüred ***

 

Panzió / apartman / vendégház

(megosztott 1. hely)

Horcholond Vendégház Magyarhertelend

Mandalaház Boldogkőváralja II.

 

Népszerűségi díjak (szavazatok száma alapján):

4-5 csillagos hotelek

1. hely: Hotel Silver Hajdúszoboszló ****+superior

2. hely: Nelson Hotel Hajdúszoboszló ****

3. hely: MenDan Magic Spa & Wellness Zalakaros ****+superior

1-3 csillagos hotelek

1. hely: Art Hotel Zalakaros ***

1. hely: Hotel Unicornis Eger ***+superior

3. hely: Hévíz Resort & Spa Cserszegtomaj

Panzió / apartman / vendégház

1. hely: Harsona Fogadó és Étterem Harsány

2. hely: Szerencsemák Panzió Kehidakustány

3. hely: Országház Apartman Budapest III.

 

Minőségi díjak (vendégértékelések alapján):

4-5 csillagos hotelek

1. hely: Residence Ózon Conference & Wellness Hotel Mátraháza ****+superior

2. hely: Thermal Hotel Visegrád ****+superior

3. hely: Hotel Wellamarin Zamárdi ****

1-3 csillagos hotelek

1. hely: Tokajvár Hotel Tokaj***

2. hely: Elixír Medical Wellness Hotel Mórahalom ***+superior

3. hely: Hotel Panoráma Balatongyörök ***

Panzió / apartman / vendégház

1. hely: Apponyi Kiskastély Medina ****

2. hely: Rózsakert Vendégház Romhány

3. hely: Villa Tolnay Vendégház Gyulakeszi

A Szallas.hu-ról

A 2008-ban indult portál az eNET és a Magyar Hotel Monitor felmérése szerint jelenleg Magyarország legnagyobb szállásfoglaló oldala. Ma már öt kontinensen csaknem százezer hotel, panzió, apartman és vendégház kínálatát közvetíti az utazni vágyóknak, akik számos szűrési lehetőség (szállás típusa, wellness-szolgáltatások, fizetőeszközök) segítségével találhatják meg a számukra megfelelő ajánlatot. A honlapnak több mint 700 000 regisztrált felhasználója van, és havonta mintegy 1 500 000 látogató keresi fel. A szálláshelyek kiválasztását közel 250 000 független vendég értékelése könnyíti meg. A Szallas.hu csoporthoz tartozik még a diszkontáras csomagokat kínáló Szallasguru.hu, valamint a konferenciákhoz és egyéb céges rendezvényekhez helyszínt biztosító KonferenciaHotelek.hu. A Szallas.hu Csoport 2014-ben első, 2015-ben pedig a 3. helyen végzett a Deloitte Fast 50 – a régió leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatainak – versenyében. 2016-ban a szállásfoglaló oldal Nemzet Bajnoka és a „Ruban d’Honneur: The ELITE Award for Growth Strategy of the Year” (Az év növekedési stratégiájáért járó kiválóság elismerés) díjat kapott a 32 ezer vállalkozást versenyeztető European Business Awardson. A Szallas.hu 2016-ban a hatékonyság Oscar-díjának is nevezett, a világ több mint 40 országában jelen lévő Effie 15. hazai megmérettetésén „Magyarok a világ körül” című kampányával Arany Effie-díjat nyert.


Accor-jelentés 2023-ról: növekedés nemzetközi szinten, a magyar piacot is beleértve

Accor-jelentés 2023-ról: növekedés nemzetközi szinten, a magyar piacot is beleértve 

A világ vezető szállodaipari csoportja közzétette 2023-as évre vonatkozó pénzügyi eredményeit.
Budapesti kiállításon debütál a hazai sztárdesigner új kollekciója

Budapesti kiállításon debütál a hazai sztárdesigner új kollekciója 

Budapesten, a Bútor, Lámpa, Lakástextil kiállításon állítják ki Varró Zoltán comói palotába tervezett tapétáit.
Itt épülnek jelenleg az ország legdrágább szállodái

Itt épülnek jelenleg az ország legdrágább szállodái 

A fővárosban járva egyre több helyen tűnnek fel az utóbbi években szállodafejlesztések, melyek között meglehetősen sok a látványos, felsőkategóriás hotel.
Beköltözött a tavasz a JAB Villa bemutatótereibe

Beköltözött a tavasz a JAB Villa bemutatótereibe 

És mivel megérkezett – be is mutatja a JAB magyarországi csapata, Bakody Katalin vezetésével a tavasz jegyében készült, csodaszép, friss Chivasso, JAB és Gardisette tavaszi kollekcióit üzleti partnereiknek.
Új csapattaggal bővült az Accent Hotels osztrák divíziója

Új csapattaggal bővült az Accent Hotels osztrák divíziója 

2024. február 12-től Kálmán-Vörös Júlia vette át az Accent Hotels által Ausztriában üzemeltetett 6 szállodának a marketing területét.
Átalakulóban a hazai ingatlanpiac

Átalakulóban a hazai ingatlanpiac 

Jönnek a bérlakások és a hibridmodellek - ez utóbbi esetben irodákat alakítanak át hotelekké.
A magyar belsőépítész, aki Ázsiában és Dél-Amerikában is tervez

A magyar belsőépítész, aki Ázsiában és Dél-Amerikában is tervez 

Varró Zoltán, aki több éven át töltötte be Klasszis TopDesign versenyünk zsűri elnöki tisztét, a legismertebb hazai belsőépítészek egyike, aki az utóbbi években külföldön is egyre kapósabb.
Cleanspire: a környezettudatos takarítás területén egyedülálló hazai újítás

Cleanspire: a környezettudatos takarítás területén egyedülálló hazai újítás 

Mondhatnánk, olyan ez a történet, mint a mesékben – csakhogy nem egészen lenne igaz.
Mennyire etikus a megnövekedett rezsiköltséget áthárítani a vendégre?

Mennyire etikus a megnövekedett rezsiköltséget áthárítani a vendégre? 

Jókora meglepetések érik mostanában a vendégeket a Balaton partján és másutt is. A szállodák a megnövekedett rezsi és egyéb költségeket különféle módokon próbálják áthárítani a hozzájuk érkezőkre.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.