HOTREC: jogszerű szerzői jogdíjakat!

És még sok minden más a HOTREC, Európai Szálloda és Éttermi Szövetség legutóbbi közgyűléséről. A Turizmus Online-t a helyszínről Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke tudósította.

HOTREC - 26 európai ország 43 szakmai szövetségeinek brüsszeli székhelyű lobbi szervezete és így  a szállodák, éttermek, kávéházak hangja Európában  – október 25-26-án Dublinben tartotta közgyűlését, melyen az MSZÉSZ-t (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége) Kopócsy Andrea elnök és Niklai Ákos alelnöke képviselte.

A közgyűlésen újabb 2 évre a vezetőség (EXCOM) tagjává és egyben a HOTREC pénztárnokává választották meg Niklai Ákost, valamint az Ágazati Párbeszéd Bizottság (SSD) tagjává pedig Kovács Istvánt, az MSZÉSZ főtitkárát. Ugyancsak újraválasztották elnöknek a svéd Kent Nyströmöt és alelnöknek Susanne Kraus-Winklert. Új tagként a horvát szakmai szervezet is felvételre került.

A közgyűlésen áttekintették a turizmus területét érintő korábbi és tervezett döntéseket, elképzeléseket, piaci változásokat, azok várható hatását a szállodák és a vendéglátás világára.

Idősebbek is elkezdhetik

HOTREC más szervezetekkel együtt részt vesz az EU által létrehozott Turisztikai Munkabizottság (Tourism Task Force) munkájában, az új EU turizmus politika kialakításában képviselve a szakma érdekeit, közvetetten segíti a forgalom növekedését, a versenyképesség javítását. Külön figyelmet folytatnak az idősek, a csökkent képességűek utaztatásának segítésére. Részt vesz a szakmai sajtóban már korábban ismertetett TOURISMlink projekt munkájában, mely a turizmus bővítésében érdekelt szervezetek összehozásában, az együttműködés javításában, a jobb információcserében, az ágazat versenyképességének javításában  érdekelt. A pilot project-re is lehet jelentkezni egyes szövetségeknek.

HOTREC hitet tesz a fenntartható és felelős turizmus mellett, egyúttal e terület fejlesztése növekedési lehetőséget is nyújt a vállalkozásoknak. Az ezzel kapcsolatos „European  Charter for Sustainable and Responsible Tourism” kialakításában közreműködik.

Az online disztribúciós rendszerek

(OTA-k, véleményportálok, stb) hozta változásokra reagálva,  a digitális partnerekkel való jobb és eredményesebb együttműködés megteremtésére, a nem megfelelő piaci magatartás(pld. ne legyen manipulálható a vendég vélemény)megszüntetésére,  HOTREC által korábban már rögzített elvek betartása érdekében akcióterv került kidolgozásra és ezek, a szállodák alaptevékenységét, gazdálkodását manapság leginkább befolyásoló tevékenységek folyamatos követésére, jobbítására, az árak, a kontingensek fair kialakítására   szakértői bizottságot működtet a HOTREC.

A nagy, akár 50%-os, kedvezményeket nyújtó és magas jutalékkal üzemelő kuponos megoldások - daily deal sites - gyakran, a helytelen alkalmazás következtében súlyos károkat okoznak az egyes szállodáknak, éttermeknek és az egész iparágnak is.

A szerzői jogdíjak,

a  begyűjtés rendszerét alapjaiban átszervezni kívánó EU direktíva-tervezettel kapcsolatosan összegyűjtik a tagországok jó és rossz gyakorlatát és javaslatokat tesz a Bizottság és a Parlament felé a tervezettel kapcsolatosan. Fontosnak tartja a HOTREC a transzparenciát és a versenyt a jogdíj begyűjtő szervezeteknél, a fizetendő jogdíjak megállapításának jogszerűségét, a felmerülő viták rendezésének nem hatósági, hanem független módját.  Ezeket a komplex kérdéseket is külön szakmai bizottság gondozza a HOTREC-nél a tagszövetségek bevonásával.

A szolgáltatások minőségének folyamatos javítása

célja a szövetségének, egyúttal korszerűsíti a saját, több országban bevezetett EHQ minőségbiztosítási rendszerét, melyet(Q) az MSZÉSZ közvetítésével sikeresen vezetett be az NTB/OIB és most működtet az MTZRT „Turizmus Minőségi Díj”-ként. A HOTREC részt vesz a Bizottság alelnöke(Tajani) által kezdeményezett Európai Turizmus Védjegy kialakításában is, azzal kapcsolatos vitákban, annak érdekében, hogy az egyszerű, felhasználóbarát, rugalmas legyen és a szolgáltatások minőségében kiváló szolgáltatóknak megfelelő elismerést adjon.

Málta is

A HOTREC jelentősen halad az egységes, harmonizált európai szállodai osztálybasorolási rendszer széleskörű alkalmazása felé, a legújabb csatlakozott tag Málta és további országok csatlakozása is várható. Nagy az érdeklődés az EU-n kívüli országok részéről is. Ez a rendszer alapvetően nem felülről, hatóságilag szervezett rendszer, hanem a szektor kezdeményezésében  kialakított 270 kritérium meglétére, ellenőrzésére épül a szakmai szövetségek által.

Az áfát illetően a HOTREC részt vesz az Európai Bizottság által kezdeményezett konzultáció sorozatban, hangsúlyozni kívánja – egyes tagországok sikerei, eredményei alapján – az alacsony Áfa, ill. a kedvezményes Áfa-kulcs fontos szerepét a forgalom növelésében, a gazdaság élénkítésében, a munkahelyteremtésben és az egyes országok és egész Európa  turizmusának versenyképességében. A szektor munkaerő intenzív jellegű. Több ország sikere egyértelműen mutatja az alacsony Áfa-kulcs hatását.

Az úgynvezett bed tax (Ifa) mértékének korlátozása indokolt lenne és szükséges minden országban az Ifa teljes körű felhasználása turisztikai célokra.

Vendéglátást érintő kérdésekben ellenzi

a HOTREC és több törvényhozó is a kötelező hatósági higiéniai vizsgálatok - mint például élelmiszerlánc felügyeleti díj -  kifizettetését a vendéglátó vállalkozásokkal. A Dániában a Magyarországéhoz hasonló, tavaly bevezetett zsíradó (fat tax) megszüntetését tervezik és nem vezetik be a cukortartalom után kivetni kívánt adókat sem sikertelenségük miatt. Ugyanakkor fontos az élelmiszerek - nem éttermi ételek - kötelező címkézésével kapcsolatos feladatok, hatások. Éttermeknek is kötelezővé válik az allergén anyag tartalommal kapcsolatos megfelelő kommunikáció a vendégekkel, ennek sikeres bevezetéshez előkészületek, megfelelő oktatás, továbbképzés szükséges. Új kezdeményezés, hogy megvizsgálják, hogyan lehet az élelmiszereket jobban hasznosítani, a hulladékot csökkenteni.


Megkezdődött a 44. Országos Borverseny

Megkezdődött a 44. Országos Borverseny 

Mintegy 2700 palack bor versenyez.
Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája

Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája 

Az ötcsillag superior minősítésű hotel 285 szobájában több mint 600 vendéget tud fogadni.
Turisztikai fejlesztés Nógrádban

Turisztikai fejlesztés Nógrádban 

Jelentős felújításon esik át az 1973 óta működő Salgó Hotel.
Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.