Még lejtmenetben az európai szállodák

Januárban folytatódott a fogaltság, az árbevétel és a nyereség csökkenése az európai kulcspiacokon – derül ki a TRI Hospitality Consulting friss kutatásából.

Bécsben a nemzetközileg jegyzett nevet viselő hotelekben a napi profit – fix díjak előtti jövedelemként kifejezve (IBFC) – csaknem kétharmadára, 9,8-ra esett kiadható szobánként. Prágában nagyjából megfeleződött a profit, Amszterdamban pedig 45,2 százalékkal csökkent. Az egyetlen város, ahol a kutatás nem mért kétszámjegyű profit-visszaesést, az Hamburg. 2008 januárja óta Prágában és Bécsben is nőtt a kínálat. A bécsi piacon legalább 2 ezer felső kategóriás szállodai szoba jelent meg, a prágain pedig legalább 800. Közben ráadásul jelentős visszaesés játszódott le a két város küldőpiacain – Németországban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban -, és ez a két tényező együtt vezetett a rossz eredményekhez – mondta Jonathan Langston, a TRI Hospitality Consulting ügyvezető igazgatója. A bécsi eredményeket az is rontotta, hogy az ottani szállodai szegmensben hagyományosan magasak a munkaerő költségei: 8,3 százalékponttal növekedve a teljes forgalom 55,5 százalékát tették ki. „A szállodai szegmensben elérhető árbevétel főleg Ausztriában zuhant, ahol szigorúak a munkaüggyel kapcsolatos törvények és magas az életszínvonal.” – mondta Langston. Jóllehet Németország hasonló cipőben jár, Berlinben és Hamburgban sikerült a fizetések arányát csökkenteni. Párizsban és Londonban körülbelül azonos mértékben esett vissza a foglaltság és a nyereség. Előbbi 3,3 százalékponttal 70 százalékra csökkent Londonban és 3,5 százalékkal 69,3 százalékra Párizsban. A profit 20,6 százalékkal esett vissza Párizsban és 21,5 százalékkal Londonban. Mivel azonban a brit fővárosban nagyobb kedvezményeket adtak, ott az átlagos szobaár 8,4 százalékkal csökkent, míg Párizsban csak 3,7 százalékkal. Ebből az is következett, hogy London elveszítette, Párizs pedig átvette a „legjövedelmezőbb város” címet.


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.