Szeptember 30-ig pályázhat a „Zöld Szálloda 2017-18” címre!

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége több mint 20 éve, 1993-ban írta ki először a „Zöld Szálloda” pályázatot annak elősegítésére, hogy a mindennapjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró környezettudatos gondolkodás teret nyerjen. Ezért a szállodaüzemeltetők sokat tudnak tenni a hatékony energiafelhasználással, a víztakarékossággal, a környezetet kímélő tisztítószerek, anyagok felhasználásával, közvetlen környékükről történő árubeszerzéssel és sok más intézkedéssel. Az MSZÉSZ eddigi „Zöld Szálloda” pályázatain több mint 100 szálloda vett részt.

Pályázzon az Ön szállodája is a „Zöld Szálloda 2017-18” címre!

A pályázaton való részvétel feltételei:

1. A pályázó tagja a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének

2. A szállodákra vonatkozó környezetvédelmi törvényeket a szálloda ismeri és betartja.

Területek:

  • Épített környezet
  • Termékdíj
  • Környezetterhelés
  • Területrendezés
  • Levegőtisztaság-védelem
  • Kémiai biztonság
  • Ivóvíz, szennyvíz
  • Vízvédelem
  • Hulladékgazdálkodás
  • Zaj és rezgésvédelem
  • Beruházás, engedélyezés
  • Büntető és szabálysértési rendelkezések hatósági díjtételek
  • Nemzetközi egyezmények.

3. A környezetvédelmi hatóságok felé az éves bevallásokat határidőre beadja. Az utóbbi 2 évben elmarasztaló környezetvédelmi határozat nem született a szálloda ellen.

4. A szálloda rendelkezik Környezetvédelmi szabályzattal.

Ez a fenti jogszabályok adaptálása az adott szállodára vonatkozóan, melynek tartalmaznia kell, hogy hogyan valósulnak meg a jogszabályi előírások az adott szállodában és ki a felelős azokért. (Pl: Környezetterhelési díj: A hatályos előírások szerint környezetterhelési díjat a kazánok működése során kibocsátott levegőszennyező anyagok után kell fizetni. A szálloda által megrendelt nyomtatványok után, mennyiségtől függően környezetterhelési díjat kell fizetni. Az adatokat a szálloda környezetvédelmi felelőse szolgáltatja, a számítást a környezetvédelmi szolgáltató számítja ki. A befizetés évente történik.)

5. Kizárólag az a szálloda vehet részt a pályázaton, amelyik csatolja a „szénlábnyom”-át (Carbon footprint - elérhetőség: HES.net: www.hotelenergysolutions.net), szelektíven gyűjti a hulladékot és rendelkezik zsírfogóval.

6. A mellékelt Környezetvédelmi pályázat táblázatban „Alap”-ként megjelölt 32 kérdést teljesíteni kell (értelemszerűen, ha nincs wellness részleg, az nem számít bele), amivel maximum 70 pontot lehet elérni. Ehhez további 65 pont gyűjthető, ha a többi „Plusz” 28 kérdésre eredményes a válasz. Az önértékelés szerint a szálloda a pályázati követelmények alapján minősíti saját teljesítményét. Ezt a zsűri ellenőrzi, és az alábbi súlyozással értékeli: 

 A „Zöld szálloda” cím elnyeréséhez a pályázónak az alap kritériumok min. 60%-át teljesíteni szükséges.

A pályázat terjedelme:

Szállodaismertető 2 oldal, mely a szálloda alapvető környezetvédelmi céljait határozza meg. Érdemes kiemelni az elmúlt két évben hozott új intézkedéseket, jelentős fejlesztéseket.

A kitöltött táblázatot pdf-ként kérjük a pályázathoz mellékelni.

Kinyomtatott szénlábnyom és energia hatékonyság (3 oldal) www.hotelenergysolutions.net (1.old: Carbon footprint, 2.old: Energy related report, 3. old: Energy solutions)

További mellékletek, igazolások, fotók

A pályázatot valamennyi kért melléklettel PDF formátumban az [email protected] e-mail címre kérjük elküldeni.

Beadási határidő: 2016. szeptember 30.

A pályázat egy kinyomtatott, tetszőlegesen fűzött példányát postai úton vagy személyesen kérjük, juttassák el a következő címre:

Cím: MSZÉSZ 1123 Budapest, Jagelló út 1-3.

Eredményhirdetés és oklevélátadás az MSZÉSZ 2016. őszi Közgyűlésén.

Ha a pályázattal kapcsolatban bármilyen kérdésük van, szíveskedjenek Karakasné Morvay Klárához, a Környezetvédelmi Szekció vezetőjéhez ([email protected]) fordulni.

Melléklet: Környezetvédelmi pályázat táblázata

Budapest, 2016. június 20.

MSZÉSZ Környezetvédelmi szekció

Forrás: MSZÉSZ


MSZÉSZ: idén is jön az Év Technológiai Újítása pályázat

MSZÉSZ: idén is jön az Év Technológiai Újítása pályázat 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda

Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda 

Elsőként a balatoni házak közül Green Globe-minősítést kapott a Mövenpick BalaLand Resort.
Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás

Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás 

Rövidülnek, de nem maradnak el a nyaralások. Tények és tervek a magyarok belföldi vakációjáról – a szállásfoglaló portál adatai alapján.
„Nyaralj most, fizess később” – Ki áll a Hilaris Hotels mögött?

„Nyaralj most, fizess később” – Ki áll a Hilaris Hotels mögött? 

A milliárdos, akiről ma mindenki beszél, de kevesen ismerik igazán.
Hilton, Marriot: irány Afrika!

Hilton, Marriot: irány Afrika! 

Bejelentette afrikai terjeszkedését a Hilton és a Marriot.
A házi kedvenc is szívesen látott vendég – robban a kisállatbarát szállások piaca

A házi kedvenc is szívesen látott vendég – robban a kisállatbarát szállások piaca 

Itthon akár háromszor annyiba is kerülhet a kisállatunk nyaralása, mint Európa más városaiban.
Változás a nemzetközi szállodaláncnál

Változás a nemzetközi szállodaláncnál 

Megújította nevét és vállalati identitását az AccorInvest.
Tűz ütött ki a visegrádi négycsillagos szálláshelyen – FRISSÍTVE

Tűz ütött ki a visegrádi négycsillagos szálláshelyen – FRISSÍTVE 

A sors ismétli önmagát. A június 13-án történtekre reagált a ház tulajdonos-igazgatója.
Tíz szál gyertya az Aria Hotel Budapest születésnapi tortáján

Tíz szál gyertya az Aria Hotel Budapest születésnapi tortáján 

2025-ben ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját az Aria Hotel Budapest.
Újjászületett szálloda a kiállítások kapujában – megnyílt a négycsillagos hotel

Újjászületett szálloda a kiállítások kapujában – megnyílt a négycsillagos hotel 

A korábbi Expo Congress Hotel felújításából született az Expo Tower.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.