Újszerű social média megoldások a Spirit Hotel kommunikációjában

A többi kommunikációs csatornával megfelelően összehangolt social media kommunikációnak döntő szerepe lehet a nyári főszezonban, amikor a vendégek a legtöbb szállodai kommunikációval találkoznak, ekkor folyik a legnagyobb harc a vendégek kegyeiért. Ilyenkor kiemelten fontos a megkülönböztető kommunikáció  szerepe. 

Az „Év Szállodája 2016” címet nyerte el idén az ötcsillagos kategóriában a Spirit Hotel Thermal Spa*****superior, amiben a szolgáltatásaik minősége mellett az újszerű kommunikációs tevékenységnek, a remarketing és retargeting megvalósításának is nagy szerepe volt.

"Mi elsősorban a szálloda értékesítéséhez és üzemeltetéséhez értünk, a professzionális kommunikációhoz ezért szükségünk volt egy olyan partnerre, aki tapasztattal és kapcsolatrendszerekkel rendelkezik, és amellett, hogy jól ismeri a 21. századi technológiákat olyan újszerű javaslatai is vannak, amikkel meg tudjuk különböztetni magunkat a konkurenciától.

Jó példa erre a blogok felépítése vagy tartalommarketing megvalósítása, ami a mi esetünkben nagyon erősen sikerült és újszerű volt. Nem véletlen, hogy ezt a munkát díjazták a TSM Awards-on is” – mondta el a sárvári Spirit Hotel vezérigazgatója, Kaisinger András annak kapcsán, hogy a szakma krémjét felvonultató 49 fős mezőnyben bronzérmet nyert a kampány 2017-es Tourism Social Media Awards-on Social Branding kategóriában.

A díjazott pályamű a hévízi Hotel Carbona és a sárvári Spirit Hotel számára készített kampány volt. Lássuk, miért is érhetett el ez a kampány ilyen szép sikert nem csak a TSMA zsűrijénél, hanem éles versenyben, a felsőkategóriás wellness szállodák piacán is! 

Nagyító alatt a célcsoportok

A Spirit Hotel kommunikációs sikerének egyik kulcsa, hogy a klasszikus célcsoport szegmentálás mellett kiemelt hangsúlyt fektetett az úgynevezett mikrocélcsoportok azonosítására, és azt is felmérte, hogy ezeket a csoportokat hogyan szólíthatja meg a leghatékonyabban.

Sokan vannak, akik az életük egy bizonyos periódusában kiemelt figyelemmel érdeklődnek olyan témák iránt, mint például a fogyókúrák, és diéták, az egzotikus és természetes szépségápolás, a spirituális hátterű stresszkezelés és pihenés, vagy éppen a gasztronómiai trendek, és ebben a témakörben szívesen elmélyednek.

Ilyen témájú blogokat és portálokat olvasnak, és erről szóló Facebook és Instagram oldalakat követnek huzamosabb ideig.

Ezeknek a mikrocélcsoportoknak az érdeklődését és igényeit a Spirit külön-külön és komplex szolgáltatási csomagok formájában is magas színvonalon képes lenne kielégíteni, ám ahhoz, hogy a csoport tagjaiban, mint leendő fogyasztókban is tudatosuljon az, hogy az érdeklődési körükhöz kiváló partnerre találhatnak a Spiritben, a szállodának azokon a speciális felületeken kellett először találkoznia a csoport tagjaival, ahova azok gyakran ellátogatnak.

Tartalmak egyéni ízlés szerint

Röviden összefoglalva az egyes mikrocélcsoportok számára érdekes és releváns tartalmat kell előállítani, amelyek hordozzák a Spirit speciális üzeneteit, és azokon a felületeken jelennek meg, ahol a csoport tagjai gyakran informálódnak.

A természetes szépségápolás iránt érdeklődők például biztosan nyitottak lesznek a természetes alapanyagokkal dolgozó szépészeti kezelések bemutatatására, és elolvassák majd az erről szóló cikkeket, ahol a Spirit, mint a téma szakértője jelenik meg, és ahol egyúttal már a szálloda szolgáltatásaival vagy akár konkrét csomagajánlataival is találkozik a fogyasztó.

A szálloda vezérigazgatója, Kaisinger András ezt így fogalmazta meg: „Nem elegendő a mai világban, hogy egy szálloda bizonyos rendszerességgel kiküld hírleveleket. Az eltérő érdeklődésű vendégkörnek olyan személyre szabott tartalmat kell nyújtani, aminek nagyon erős a képi világa és jól meggondolt terjedelmű a szövege, a mondanivalója pedig tökéletesen megfelel célcsoport érdeklődési körének. Ha ezt összekötjük a Spirit többi platformon kommunikált üzeneteivel, akkor egész biztos, hogy erősödik a fogyasztókban a szállodai termékhez való kötődés.” 

Kommunikációs ökoszisztéma egy wellness hotel körül

Ahhoz, hogy ezek a releváns tartalmak a Spirit üzeneteivel eljussanak a mikrocélcsoportokhoz és a speciális érdeklődési körű médiafogyasztóból később vendég legyen mindössze jó időzítésre van csak szükség – hiszen fontos, hogy még a fogyasztási döntések megszületése előtt informálódhassanak a Spirit ajánlatairól –, valamint arra, hogy az általuk látogatott felületek – a social media platformok, a blogok és portálok – és a rajtuk történő aktivitások és tartalmak megfelelő rendszerbe legyenek összekötve.

A fontos újítás ezen a téren az volt, hogy sajátos „ökoszisztémát” építettek ki a Spirit köré, annak saját médiájából és az imént említett médiafelületekből, és nagyon gyakran frissülő tartalmakkal folyamatos érdeklődést tartott fent a célcsoportok körében.

Végül minden link a Spirithez vezet

A gyakorlatban ez úgy történt, hogy két vezető hírportálon, az Index és az Origo blogportfólióján hoztak létre egy-egy blogot, hiszen a tartalmak natív vagy fizetett módon csak így tudnak megjelenni a hírportálok címoldalán, ami jelentős látogatottságot és olvasottságot jelent a blogok és a hozzájuk kapcsolódó social media oldalak tekintetében is.

A natív módon történő címoldalra kerülés esélye miatt ezek a blog oldalak releváns és aktuális egészségmegőrzési és lifestyle tematikával foglalkoznak amellett, hogy nem titkolják, de nem is helyezik előtérbe kötődésüket a szállodához. Mindkét blognak megvan a saját a social media követő tábora a Facebookon.

Fejleszthető felületként minden bloghoz tartozik még egy Instagram profil is, amelyek jelenleg életmód fotókkal szólítják meg a célközönségüket. Hosszú távon viszont az Instagram felület lesz alkalmas a szállodákon belüli vendégek bekapcsolására a felépített kommunikációs hálóba.

A tartalmak hitelesítésére a legfontosabb keresőszavak tekintetében Wikipedia oldalakat hoztak létre, amelyeket a blogposztok használnak hivatkozásnak. A Wikipedia szócikkek a szállodát és a kiemelt szolgáltatásokat – mint a hagyományos sárvári gyógykezelés – mutatják be.

A fogyasztókká váló célcsoportok elérése így három irányból történhet:

• egy social media aktivitáson keresztül talál rá a blogokra;
• a hírportálok címoldalán, blogszemléin olvashat számára érdekes tartalmat;
• vagy az Instagram aktivitás kapcsán talál rá a blogra vagy a Facebook oldalra.

Ezeken a felületeken a beérkezett látogató az érdeklődési körének megfelelő további témaajánlókat és kommentelési lehetőséget kap, a cikkekben, tartalmakban pedig a kiemelt linkeken keresztül megérkezhet a szállodák szolgáltatásait bemutató weboldalra, vagy a témával kapcsolatban a posztok alján kérdezhet a szakértőktől is.

Ezzel az újszerű megközelítésű, integrált social média kampányiránnyal holtversenyben a harmadik helyet szerezte meg a PLANB Magyarország Kft. a Tourism Social Media Awards áprilisban megrendezett döntőjében.

A Social Branding kategória, amelyben ezt az eredményt elérte a kommunikációs ügynökség ma a leggyorsabb ütemben fejlődő terület, amelyen még mindig számtalan felfedezésre váró lehetőség rejlik, és ahol bátran próbálhatók ki szokatlan, innovatív ötleteknek is. Például olyanok, amikkel a PLANB sikerre vitte a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa*****superior kommunikációját.


Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija

Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija 

November 21-én egy varázslatos érzékszervi utazással zajlott a Pullman Happenings rendezvénysorozat első magyarországi eseménye, amelynek művészi koncepcióját Demeter Richárd álmodta meg.
Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.