Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 17 000 forint volt a január-április közti időszakban. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (33 800 forint) volt. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 12 800–16 600 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 8900–10 400 forintos szobaárat érvényesítettek. Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR) átlagosan napi bruttó 8400 forint volt. A legmagasabb összeget (20 200 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek (3700 forint) számoltak be. A bruttó szobaárbevétel folyó áron összességében 6%-kal nőtt. A tárgyidőszakban ennél nagyobb emelkedésről a Balaton partján működő háromcsillagos szállodák, valamint a fővárosi egységek számoltak be. 2008. január–áprilisban a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma 1,5%-kal maradt el az előző év azonos időszakában mérthez képest. A fővárosi szállodákat a vendégéjszakák számának növekedése, vagy stagnálás jellemezte. A többi szállodában (a Balatonnál működő háromcsillagosok kivételével) csökkent a vendégéjszakák száma. 2008-ban a szállodák nem tudták megismételni az egy évvel korábbi sikeres márciusi és áprilisi forgalmat. A vendégéjszakák volumenének áprilisi változására hatással volt az a körülmény is, hogy 2007-ben áprilisra, 2008-ban márciusra estek a húsvéti ünnepek. Január és április között a budapesti szállodákban minden kategóriában 50% fölött volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben azonban csak 39–47%-os kihasználtságot mértek. Ez alól csak a kelet-magyarországi háromcsillagos egységek (50%) jelentettek kivételt.
Vidéken csökkent a vendégéjszakák száma az első négy hónapban
A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint az év első négy hónapjában a három-, négy- és az ötcsillagos szállodák 50%-os szobakihasználtsággal működtek. Elsősorban a vidéki szállodáknál tapasztalható visszaesés miatt összességében 1,5%-kal csökkent a vendégéjszakák száma
Rock, divat, egyedi design, önjátszó Steinway zongora – a kortárs művészettel összhangban
Szakmai versenyünk, a Junior Klasszis TopDesign 2024 – Formaruha pályázat ifjú győzteseit invitáltuk egy különleges megjelenésű és koncepciójú budapesti hotelbe január 20-án – és milyen jól tettük, hogy elkísértük nyerteseinket.
MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat
Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Tátralomnic ékköve: Grand Hotel Praha
Tátralomnic ma is őrzi eleganciáját, amely Marienbadhoz vagy Karlsbadhoz hasonlítható. Leghíresebb szállodája, a Grand Hotel Praha olyan, mint egy mesebeli kastély.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló
Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek
Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban
Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban
Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában
Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE
Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél
A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Interjú
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.