A politika és a terrorizmus nem állítja meg a turizmust!

42 éves fennállása óta először tartotta közgyűlését a MUISZ távol Magyarországtól. Bár a szövetség több országból is kapott meghívót választásuk az utóbbi időkben jelentős idegenforgalmi presztízsveszteséget elszenvedő Tunéziára esett. Az április 8-án, Sousse-ban lezajlott gyűlés segítségével is igyekszik a MUISZ növelni a nyaralást tervezők bizalmát Tunézia iránt.

Szimbolikus a helyszínválasztás: azon a 2015. júniusi pénteken Sousse-ban történt az a merénylet, mely Abdellatif Hammam, a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal igazgatójának megfogalmazása szerint a „tunéziai turizmus elleni támadás volt”. A számok valóban visszaigazolták Hammam borúlátó értékelését, különösen a Tunéziát mai napig is tiltólistán tartó Egyesült Királyság esetében. Nem tudni, hogy a szigetország mikor nyilvánítja biztonságos desztinációvá az észak-afrikai országot, de milliós nagyságrendű vendégéjszakáik megcsappanása hatalmas érvágás egy olyan országban, ahol minden negyedik munkahely a turizmusban található. Nullára nem csökkent a britek száma: azt pletykálják errefelé, hogy német irodáknál befizetve, németországi indulással továbbra is érkeznek Tunéziába. A németek miatt annyiban fájhat a feje az idegenforgalmi hivatalnak, hogy közülük - mint azt Mohamed Ali Toumi, a Tunéziai Utazási Irodák Szövetségének elnöke elárulta - mintegy 1 millióan nem döntöttek még idei nyaralásukról. Ez fele annyi, mint amennyi turistát tavaly az ország elvesztett: a 2014-es közel 7 millió érkezés 5 millióra csökkent. A helyzetet Algéria mentette meg; szomszédék 2015-ben első helyen végeztek mind érkezés, mind pedig vendégéjszakák tekintetében - árulta el Abdellatif Hammam. Áttörést idén az oroszoktól remélnek: márciusban egy mega fam tripen elárasztották Tunéziát az orosz utazási irodások.

Szervusz vízibusz

Ami minket illet, szintén drámai a csökkenés. Tavaly a csúcsidőszaknak tekintett 2006-2007-es évek 50 ezer fölötti érkezésének alig tizedét, 5 911-et regisztrált a helyi statisztikai hivatal. Toumi és Hammam optimista: szerintük ez idén simán a duplájára nőhet az egyebek mellett a közgyűlés egyik kiemelt vendéglátója, a Kartago Tours chartereinek (is) köszönhetően. Idén a Kartago Tours és a Taurus programozza Tunéziát és indít charter járatokat. Az első gép várhatóan április 29-én száll fel. A menetrend szerinti forgalom továbbra is várat magára. Mohamed Ali Toumi kissé hiányosnak látja Magyarország és hazája légi összeköttetését. Az idegenforgalmi hivatal elnöke pedig arról tájékoztatott, hogy 2017-ben indulhat újra a Tunisz-Budapest járat. Addig csupán Bécsből és idén májustól Prágából repülhet az, aki nem charterhez kötné tunéziai kiruccanását. Természetesen utóbbi kissé távol esik tőlünk, de a bécsi indulás elérésére is rá kell szánnunk jó néhány órát. Hammam szerint a nagy előrelépést az egész évben bármikor egyénileg is elérhető desztináció felé a Nyitott Égbolt egyezmény Tunéziára történő kiterjesztése jelentheti. Addig is a biztonságot éberen őrző civil és egyenruhás rendőrök garantálják, akiknek egyelőre még egyértelmű és erőt demonstráló jelenléte az idegenforgalmi hivatal elnöke szerint idővel szinte észrevétlen lesz, de maradnak a háttérben. A közgyűlés napjai alatt a legkisebb fenyegetettség sem volt érezhető. Egy központtól távolabbi mellékutcában is bátran le lehetett ülni egy fekete kávéra, ahol pultos a Sousse-i bazár egyik ismertetőjegyévé vált „szervusz vízibusz” köszöntéssel csal mosolyt a vendég arcára. „A tunéziaiak kedvessége vonzza a magyarokat” - állapította meg a közgyűlés megnyitóján szintén megjelent Szentgyörgyi Zoltán, Magyarország tunéziai nagykövete.

Egyre hatékonyabb és aktívabb

Amíg Tunéziában végképp megnyugszik a helyzet és helyreáll a rend, az érintett MUISZ-tagok dolgoznak a számok növelésén, a szövetség pedig azon, hogy tovább haladjon azon az úton, mely Erdei Bálint elnök szerint egyre hatékonyabbá és aktívabbá teszi a MUISZ-t. Elmondta, hogy véleményüket mind több kérdésben kérik ki az állami irányítás szereplői. Ilyenek egyebek mellett a Budapest márka, a Magyar Turizmus Zrt. külképviseleti koncepciójának kérdése vagy a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal megbeszélései. Erdei szerint sosem volt olyan jó kapcsolatuk szakállamtitkársággal, mint az utóbbi időkben. „Az már egy másik kérdés, hogy meddig terjed az államtitkárság mozgástere” - tette hozzá. Az eredeti tervek szerint Dr. Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár szintén részt vett volna a közgyűlésen, azonban a hivatalos indoklás szerint a turizmusirányítás nemrég kormányrendelettel is megtámogatott, április végéig levezénylendő átalakítása miatt le kellett mondania az utat. Az apparátussal való jó kapcsolatot kívánja ápolni a MUISZ idei sajtóvacsoráin. Vendégük lesz Szalay Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, dr. Somogyi Zoltán, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének  főtitkár-helyettese, illetve Budapest I. kerületének polgármestere, dr. Nagy Gábor Tamás is, akihez a Vár átalakításával kapcsolatban lenne az utazási irodáknak pár szakmai kérdése.

Takács Péter, a Budapest-Közép-Magyarország bizottság vezetője a Best Reisen nagy vihart kavart egyiptomi buszbalesetét követő per óta sokakat foglalkoztató felelősségbiztosításról tartott beszámolójából kiderült: továbbra sincs megoldás. Biztosítási alkusz bevonásával folynak az egyeztetések a kihíváshoz egyelőre kissé rugalmatlanul álló biztosítótársaságok és a szövetség között. A megfelelő biztosítási termék kidolgozásához vizsgálják a külföldi példákat, valamint felmérik a tagság igényeit is.

A MUISZ céljai közt szerepel a szövetség minél szélesebb körű megismertetése a hazai közvéleménnyel is. Ennek érdekében nem tagok is feliratkozhatnak hírlevelükre, facebook-kampányokat folytatnak, illetve online megújulásuk egy következő lépcsőjében a honlapjukra tévedő utazó desztinációt keresve listázhatja az adott országba utaztató tagokat.

A MUISZ tunéziai közgyűlésének rangját bizonyítja, hogy az esemény megnyitóján beszédet mondott Selma Elloumi Rekik turisztikai miniszter is. A miniszter kiemelte a turizmus, mint a béke iparágának fontosságát. Mohamed Ali Toum, a Tunéziai Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Abdellatif Hamam, Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal igazgatója és Szentgyörgyi Zoltán nagykövet mellett megjelent és köszöntötte a hazai sajtó képviselőivel együtt közel 80 fős közönséget Radhouane Ben Salah, a Tunéziai Szállodák Szövetségének elnöke is.

A Wizz Air utasai közel egy napja várják, hogy hazatérhessenek  Rómából

A Wizz Air utasai közel egy napja várják, hogy hazatérhessenek Rómából 

Szombat este 21:35-kor szállt volna fel a Wizz Air Rómából Budapestre tartó járata, de néhány órás várakozás után kiderült, hogy a járatot törölték.
Turbóüzemmódra kapcsol az Air France a párizsi olimpia miatt

Turbóüzemmódra kapcsol az Air France a párizsi olimpia miatt 

Minden repülőgépét menetrendbe állítja ,és rendkívüli intézkedéseket vezet be a francia légitársaság az olimpia idejére.
A SunExpress pénteki törökországi útja egy életre emlékezetes marad utasainak

A SunExpress pénteki törökországi útja egy életre emlékezetes marad utasainak 

Egy napon át váratták utasaikat a Budapest Airport tranzit területén belül.
Újdonsággal lepte meg utasait a China Airlines

Újdonsággal lepte meg utasait a China Airlines 

Az Osztrák Szövetségi Vasúttal együttműködve egy új szolgáltatást dolgoztak ki.
Új taggal bővült a Royal Caribbean-család

Új taggal bővült a Royal Caribbean-család 

Hivatalosan is csatlakozott a hajótársaság flottájához a legújabb tengerjáró, az Utopia of the Seas.
Ilyen lesz az új Air Force One

Ilyen lesz az új Air Force One 

Az új Air Force One, hivatalosan VC-25B jelzésű, a Boeing 747-8 Intercontinental utasszállító repülőgépen alapul, és számos jelentős módosítást kap majd, hogy megfeleljen az elnöki különgép elvárásainak.
Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat

Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat 

A nyári repülőtéri forgalom várható növekedése miatt péntektől gyakrabban jár napközben a 100E Repülőtéri Expressz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között.
Indul az Intercity Splitbe

Indul az Intercity Splitbe 

    Az elővételi jegyértékesítés tavaszi indulása óta 8300 jegyet vásároltak az utasok, ami a tavalyi 14 ezer jegy több mint felét teszi ki.
"Varázslatos Duna" néven új luxus hajójárat Budapestről

"Varázslatos Duna" néven új luxus hajójárat Budapestről 

A Mária Terézia november 10-én indult nyolcnapos útjára, amely a németországi Passauban ér véget. 
Spanyol járatnyitás Budapest felé

Spanyol járatnyitás Budapest felé  

Bilbao városa légi összeköttetésében jelentős változás várható. Decembertől.