Daloló delfinek és chakchouka Tunéziában

A Taurus Reisen utazási iroda 1999 óta működik Magyarországon. Az évek során igazi Tunézia-specialistává fejlődött, amit az általuk szervezett tanulmányút résztvevői is megtapasztalhattak.

Majdnem ötven szakmabeli munkatársnak szervezett egyhetes tunéziai utazást a Taurus Reisen utazási iroda. A négy- és ötcsillagos El Mouradi szállodaláncban elszállásolt csapat összesen négy hotelben hajthatta álomra a fejét, és élvezhette ki az all inclusive ellátás örömeit.

Az utazás elsődleges célja az volt, hogy a Taurus Reisen bemutassa a tunéziai El Mouradi szállodákat, amelyekből az út során összesen tizenkettőt ismerhetett meg a csoport.

A munka mellett bőven jutott idő a pihenésre és a Taurus Reisen által nyújtott különböző tunéziai programokra, mint például a hammameti Medina, az El-Jem-i amfiteátrum vagy a karthagói óváros megtekintésére, úgyhogy nem csak a szállodákhoz, de Tunézia kultúrájához is közelebb kerülhettek a tanulmányút résztvevői. Bulizási lehetőség is akadt bőven, hiszen két szülinapot is ünnepelt a csapat, ez alkalomból pedig közös vacsorával kedveskedett az utazási iroda.

Egy kis történelem

Tunézia Észak-Afrika mediterrán tengerpartján terül el, nyugatról Algéria, délkeletről Líbia határolja. Első lakói a berberek voltak, akik ma már csak elenyésző hányadát képviselik a mintegy 10,7 milliós lakosságnak. Az ország írott történelme szerint Karthágót Krisztus előtt 814-ben alapították meg. Karthágó az idők során egyre nagyobb tengeri hatalomra tett szert, így nem csak a görögökkel, de a fejlődő Római Birodalommal is összetűzésbe került. Kettejük több mint száz évig tartó párharcát jelzi a híres három pun háború, amelynek lezárásaként a rómaiak végül bevették Karthágó városát, megszerezve ezzel az észak-afrikai területeket. Tunisz csak a 13. században vált az ország fővárosává. Az ország területén a 16. században spanyol-török harcok dúltak. Tunézia 1881. május 12-én francia protektorátus lett, amelynek befolyása napjainkban elsősorban a szellemi életben figyelhető meg, hiszen az arab mellett még mindig fontos szerepet tölt be a francia nyelv. Természetesen ha a bazárokban és a piacokon járunk, az árusok készek megszólalni akár hat nyelven is. A legnépszerűbb nyelvek itt általában az odautazó vásárlók idegen nyelvei, így például az olasz, az orosz, a spanyol, sőt, a magyar is, és persze tökéletesen tudnak angolul.

Az El Mouradi szállodalánc

A Taurus Reisen utazási iroda tulajdonosa a 17 tagból álló El Mouradi szállodalánc. A Sunshine Holiday Group tagjai kilenc országban tunéziai touroperátorként működő utazási irodák, amelynek magyarországi képviselője a Taurus Reisen. Az El Mouradi szállodák minden igényt kielégítő üdüléseket, aktív nyaralásokat, valamint wellness-kezeléseket és spa élményt is biztosítanak vendégeinek. A három-, négy- és ötcsillagos Sun Club szállodák gyermekbarát környezetet biztosítanak az utazóknak, hiszen a Taurus gyermekkedvezményekkel teli családi csomagokat állított össze. A szállodákban gyerekmedencék, gyermekbüfék és játszóterek is várják a családosokat. Nyáron egyes hotelekben magyar animátorokkal is találkozhatunk majd a Sun Club irodák jóvoltából, akiknek a feladata elsősorban a gyerekekkel való foglalkozás, festés, rajzolás és különböző játékok szervezése a részükre. 

Daloló delfinek

A tanulmányút első programjaként a csoport a 36 hektáros Szafari parkba látogathatott, ahol több mint 400 állatot lehet megcsodálni. A mediterrán területen elhelyezkedő park különleges élményt nyújt a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Friguia Parkban térítés ellenében tevegelésre is lehetőség volt, amelyet felnőttként gyermeki lélekkel is többen izgatottan próbáltak ki. A kimerítő másfél órás séta után következett csak a program két fénypontja, hiszen egymás után kezdődött a fóka- és a delfinshow, ahol puszit adó fóka és éneklő delfin szórakoztatta a vendégeket.

Egy átlagos családból származó tunéziai gyermek egy évben maximum egyszer juthat el ide, hiszen a belépő 50 dínár, ami a 200 dínáros átlagbérhez képest igen soknak számít. Viszont amikor eljutnak, egy egész napot töltenek itt, sétálnak és élvezik a programot, így sok piknikező arab családott lehetett látni a park területén.

Tunis- Karthágó- Sidi Bou Said

Másnap a Taurus katalógusában szereplő egyik egynapos kiránduláson vehetett részt az érdeklődő szakmabeli csapat, amelynek első állomása Tunézia fővárosa, Tunisz volt. A csapat egy rövid városnézés során elhaladt a 2011-es „jázmin forradalom” elsőszámú helyszíne mellett, amely még azóta is szögesdróttal van elzárva az ott élőktől. A városnézést bazározás követte, ahol ha vásárolni akarunk, kötelező az alkudozás. Az árusok meg is követelik ezt, hiszen olykor horribilis összegekért képesek kínálni portékáikat.

Ebéd előtt még Karthagóba felé vette az irányt a busz, amelynek három állomása is volt. Először az ókori gyermektemetőt, majd Antonius Pius császári fürdőjének maradványait, végül a város romjait csodálhatta meg a népes csoport.

Egy finom ebéd után a lélegzetelállítóan gyönyörű és csodálatos fekvéséről híres andalúz faluba, Sidi Bou Saidba látogattak a meghívottak, amelynek alapos megtekintése után egy török kávét vagy egy tunéziai menta teát is el lehetett fogyasztani. Sidi Bou Said a tanulmányút résztvevői számára egyértelműen a kedvenc programnak bizonyult, hiszen Görögország utcáira hasonlító kék és fehér házai között elképesztő látvány nyílt a fehér homokos, ragyogó tengerpartra.

UNESCO világörökség

El Jemben található a Római Amfiteátrum, amely az egyik legfontosabb tunéziai műemlék, és a világ hatodik legnagyobb amfiteátruma. 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségek listáján. Az épület 149 méter hosszú, 124 méter széles és 36 méter magas. A küzdőtér egykor 65 méter hosszú volt. Régen 30 ezer ember tombolt itt, napjainkban a nyári estéken pedig még mindig fontos koncertek helyszíne.

Eszem-iszom, dínom-dánom

A tanulmányút résztvevői rengeteg hagyományos ételt és italt kóstolhattak meg, hiszen mindegyik szálloda menüjén megtalálhatták azokat. A legnépszerűbb ételek közé tartozik például a brik, amely olajban kisütött rétestészta tojással, tonhallal, hússal töltve. A chakchouka egy erősen fűszerezett tojásos lecsó, amelyet hús nélkül készítenek. Az itthoni Erős Pistához hasonló harissa egy paprikából, fokhagymából, paradicsomból és fűszerekből készült csípős krém.

Desszertjei között szerepel a méltán híres baklava és makrudz. A makrudz tulajdonképpen grízes tészta a híres tunéziai datolyalekvárral gazdagítva.

Tunézia néhány igen finom borfajtával büszkélkedhet, azonban a csapat nagy részét nem ezek a különlegesen jóízű borok csábították el. A legnépszerűbb a muscat volt, ami egy aszújellegű ízletes borpárlat, de emellett kipróbálták a boukha nevezetű tunéziai fügepálinkát is.

A tengerparton ülve és a kezdődő tunéziai naplementét nézve az ember elmereng, milyen lehet itt élni. Az itteni emberek problémáját látva az otthoni problémák szinte teljesen eltűnnek. Ha valóban körülnézünk a belváros szívében, kicsit kommunikálunk a tunéziai emberekkel, vagy megfigyeljük a bazárok árusainak mindennapi küzdelmét, talán olyan emlékekkel térünk majd haza, amelyek elfeledtetik velünk az apró problémáinkat és pesszimista nézeteinket.

Köszönjük a meghívást a Taurus Reisen utazási irodának!


Borrekord a tengeren

Borrekord a tengeren 

Több mint száz díjat nyert ez a hajótársaság.
Babaápolási cikkek, fagyi és ajándékcsomag az ülésen - így várja ez a légi társaság legkisebb utasait

Babaápolási cikkek, fagyi és ajándékcsomag az ülésen - így várja ez a légi társaság legkisebb utasait 

A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága pontosan tudja, hogy a gyermekekkel utazók plusz kihívásokkal néznek szembe, épp ezért számos családbarát szolgáltatással könnyíti meg repülőútjukat.
Ismét zakatol Gemencen az erdei vasút

Ismét zakatol Gemencen az erdei vasút 

Július 26-án újra indul a Gemenci Állami Erdei Vasút.
Ismeri Budapesthez közel ezt a sportrepülőteret?

Ismeri Budapesthez közel ezt a sportrepülőteret? 

Egy harmincas éveiben járó nő viszi a hátán a fejlesztéseket.
Hétfőn, ha teheti, hagyja ki a szlovákiai vonatozást!

Hétfőn, ha teheti, hagyja ki a szlovákiai vonatozást! 

Mert az arra induló illetve onnan érkező nemzetközi járatok esetén jelentős késésekkel kell számolni.
A Wizz Air járatait is érinti a nemzetközi szintű technikai leállás

A Wizz Air járatait is érinti a nemzetközi szintű technikai leállás 

Ezzel kapcsolatban a következő közleményt juttatták el szerkesztőségünkbe.
Egyszerre áldás és átok a sok reptérfejlesztés szerte a világban

Egyszerre áldás és átok a sok reptérfejlesztés szerte a világban 

A következő két évtizedben 2 trillió (magyarul 2 billió, vagyis kétezerszer egymilliárd) dollár értékű fejlesztések várhatók világszerte a légiközlekedésben.
Tömeges technológiai zavarok a világban - az európai légi közlekedésben is súlyos gondokat okozva

Tömeges technológiai zavarok a világban - az európai légi közlekedésben is súlyos gondokat okozva 

Az Egyesült Államok teljes légi forgalmát érintette és több repülőterén is ideiglenes zárlatot okozott az egész világra kiterjedő technológiai üzemzavar, ami egy amerikai kiberbiztonsági világcégtől, a Crowdstrike-tól indult pénteken.
Az utazók zöme ügyet sem vet a MÁV meglehetősen furcsa kérésére

Az utazók zöme ügyet sem vet a MÁV meglehetősen furcsa kérésére 

Ugyanis hiába óvta őket a MÁV - ennek ellenére jegyet váltottak különböző vonalakon járó szerelvényeikre.
Új magyar jármű született

Új magyar jármű született 

Bemutatták az új magyar elektromos midibuszt - a Városligetben tette meg első köreit a bajai gyár fejlesztése.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.