Ausztria: ötcsillagos kerékpárút, Vespás piknik és a 690 kilométeres túraút

Különleges helyszínen, különleges ételekkel fogadta az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal (ÖW) a sajtó képviselőit április 9-én, csütörtök este.

Az eseményt a Hűvösvölgyi úton lévő, eldugott, magánkézben lévő Villa Escában rendezték meg, melynek alsó, high-tech konyhával felszerelt szintje pop-up étteremként, rendezvények helyszíneként üzemel.

A sajtóeseményen Ausztria négy tartománya mutatkozott be, az egyes bemutatkozások után pedig az adott tartományra jellemző finomságokkal ismerkedhettek a jelenlévők, a vacsorát nem más, mint a Kempinski Budapest szakácsa készítette helyben.

Karintia: a népszerű Alpok-Adria túraút

Karintia idegenforgalmi hivatala kiemelten beszélt a 690 kilométeres Alpok-Adria túraútvonalról, amely a tartomány legmagasabb pontjától, a großglockneri gleccserektől egészen a trieszti Adria partjáig húzódik, és három országon – Ausztrián, Olaszországon és Szlovénián – keresztül halad, a 38 szakaszból 7 Karintiában található. Az ínyencségekre kitérve pedig szó volt arról is, hogy a tartományban 2015 a hal éve, ezért számos tematikus eseményt szerveznek idén ez alkalomból.

Ha már ínyencség, akkot egy igazi helyi specialitást kóstolhattak meg a résztvevők: gurktali kenyérsalátát levegőn szárított sonkával, rukkolával.

Burgenland: ötcsillagos kerékpárutak

A burgenlandi turisztikai hivatal képviselője viccesen jelentette be, hogy folyamatban van náluk a „Nagy Pannon Kerékpáros Offenzíva”, melynek értelmében főként a magyar utazókat megcélozva fejlesztik és hirdetik kerékpáros turizmusukat. Hét bicikliútvonalat alakítanak át, és újak kialakítására is sor kerül, valamint büszkén jelentették be, hogy a Fertő tó vidéki kerékpárút a berlini ITB turisztikai vásárt megelőzően megkapta az ötcsillagos minősítést a Német Kerékpáros Klubtól. Jó szívvel ajánlották a 135 kilométeres, B10-es jelű kerékpárutat szintén a tó környékén, mely már több éve ötcsillagos minősítéssel rendelkezik, és melyből 38 kilométer Magyarországon húzódik. A B20-as kerékpárút pedig a tó keleti oldalán fut, és mivel nincsenek benne jelentős emelkedők, ezért gyerekekkel is érdemes itt tekerni. A tó nyugati részén húzódó Cseresznyevirág-kerékpárúton gurulva pedig az elkövetkező két hétben gyönyörű, virágzó cseresznyefák mentén haladhatunk. Egy új kerékpáros útvonalat is létrehoznak, ami az osztrák fesztiválok helyszíneit köti össze, a 260 kilométeres Paradicsom-útvonal pedig az elektromos kerékpárok fellegvára, hiszen ezen a szakaszon összesen körülbelül 120 elektromos bringát lehet bérelni, útközben pedig helyi finomságok várják a megpihenni vágyókat. Nyárra megjelenik Burgenland mobiltelefonos alkalmazása is, amely a kerékpáros mellett a gyalogos és a lovas túrázáshoz is hasznos segítséget nyújt.

Újdonságnak számít a turisták számára készült vendégkártya is, amelyet április 1-jétől vezettek be a tartományban. Ezt egy évre lehet kiváltani felnőtteknek 59, míg gyerekeknek 29 euróért, és több mint száz kirándulási célpontot kínál. A fürdőkbe is érvényes a kártya, felmutatásával 50%-os kedvezménnyel csobbanhatunk.

A burgenlandi ínyencség nem más volt, mint Fertő tavi fogas kelkáposztás-rókagombás kockatésztával.

Stájerország: lovon vagy Vespával menne piknikezni?

Idén ünnepli hatvanadik évfordulóját a Dél-Stájerországi Borút, melyet 1955-ben jelöltek ki, és ma már 21 kilométer hosszan húzódik, időközben pedig számos korszerűsítést hajtottak végre az út mentén. Az évfordulót idén szabadtéri galériával és egy „hosszú asztallal” ünneplik, amelynél akár kétszáz fő is helyet foglalhat.

A tartomány idén a piknikezésre helyezi a hangsúlyt, ennek keretében több mint 90 szervezett pikniken vehetnek részt a látogatók. Az eseményeket az egyes virágzásokhoz igazítják, többek között az alma-, valamint a cseresznyevirágzáshoz. Aki részt szeretne venni valamelyik eseményen, az pedig eldöntheti, hogy biciklin, gyalog, Vespával, esetleg lovon szeretne eljutni a piknik helyszínére.

A bemutatkozást követően stájer szűzpecsenyét fogyaszthattak a vendégek zöldségekkel és tormával.

Salzburg: 50 éves A muzsika hangja

Salzburg tartomány idén a zenét népszerűsíti, ebben az évben 50 éves ugyanis az amerikai zenés filmdráma, A muzsika hangja, amely egy salzburgi történetet dolgoz fel. Ennek alkalmából több program is lesz, nem beszélve a Hellbrunni kastély négyszázadik évfordulójáról, mellyel kapcsolatban szintén szerveznek különböző eseményeket.

Salzburgból egy igazi ínycsiklandó desszertet hozott a Kempinski szakácsa: bukta rumfagylalttal és szederrel szerepelt a menün.


A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme

A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme 

Tenger, hegyek, napsugarak - e három tényező, így együtt, egyből leveszi a lábáról az embert. És a Kotori-öbölben ezekből busásan bőkezű a természet.
Velence megduplázná a városi belépődíj árát

Velence megduplázná a városi belépődíj árát 

2025-től az egynapos utazásra szóló jegy 10 euróra emelkedik a legforgalmasabb napokon.
Különleges helyszínen az Aida

Különleges helyszínen az Aida 

Lélegzetelállító helyszínen látható Verdi klasszikusa, az Aida.
Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját

Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját 

Ledőlt a nagysátor, többen megsérültek.
Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival

Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival 

Kiváló túraútvonalak az Égei-tengertől a Földközi-tengerig és Közép-Anatóliáig, amelyek elvezetik a turistákat Anatólia évezredes történelmébe.
Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma

Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma  

Zágráb újabb látványossággal gazdagodott, június 26-án megnyitotta kapuit a világ első Nyakkendő Múzeuma.
Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt

Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt 

Az elmúlt 24 órában jelentősen megnőtt a 3300 méter magas vulkán tevékenysége.
Tűz a világhírű francia katedrális tornyában

Tűz a világhírű francia katedrális tornyában 

A közösségi médiában közzétett képeken jól látszik, hogyan lángol az épület tetején lévő állványzat.
Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt

Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt 

Agrigento környékén nincs elég vízük ahhoz, hogy a nyári melegben biztosítsák vendégeik számára a WC használathoz vagy a zuhanyozáshoz szükséges vízmennyiséget.
Budapest Európa  top10 igazán állatbarát fővárosa közt

Budapest Európa top10 igazán állatbarát fővárosa közt 

Ha tökéletes kikapcsolódásra vágyik kutyájával ezen a nyáron, akkor a szerelem városa lehet a megfelelő hely.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.