Pisai ferde torony, gasztro körítéssel

Akik idén a Coninvest Kft. nyári olaszországi Gasztrotúráján a céggel tartottak - nem mindennapi élményben lehetett részük. A jelentkezőkkel a szervezők a pisai repülőtéren találkoztak, ahonnét első útjuk a híres ferde toronyhoz vezetett, majd onnét busszal a firenzei piacra indult közösen a csapat.

Miért érdekes ez a hely? Mert a valódi piac fölötti galériát, Scuola di Cucina Lorenzo de Medici néven, igencsak különleges koncepció alapján működtetik: tulajdonképpen egy gasztronómiai, kulináris piacteret hoztak létre, egyforma pultrendszerrel, közös egyenruhában a résztvevőkkel, ahol minden pultnál más-más topterméket kínálnak a betérőnek. Autentikus toszkán tésztaétel sort kóstoltak a magyarok az előkelő Séf Asztalánál, ahol a ház főszakácsa előttük készítette el az ételeket.

Ha Firenze, akkor Uffizi Múzeum: a gyomor örömei után a látványt gazdagító Michelangelo, Botticelli, Raffaello művei következtek. Majd a nap befejezéseként egy modenai balzsamecet készítőhöz indult a csapat, ahol bemutatták, miként érlelik hét éven át, más-más fából készült hordókban a topnedüt.

A szombat egy igaz olasz számára általában a piaccal kezdődik – a magyarok is felvették hát a helyi ritmust, gasztronómiai nézelődéssel és sok-sok kóstolással kezdték a napot. Utána a híres Franciacorta pezsgő- és borvidék egyik jellegzetes, több száz éves múltra visszatekintő pincészetét, a Barone Pizzini birodalmát járták végig, amely a terület első olyan pezsgő- és borászata volt, ahol bio szemlélet alapján nevelik a szőlőt, és állítják elő a bort, pezsgőt. Egyébként annyira dívik mostanság ez a trend, hogy a vidék 109 pincészetéből ma már jelentős részben (30%-uknál) ott díszeleg a tételek címkéjén: ezek  bio módszerrel készültek.

Személyesen a Garda-tavi régió borszövetségének elnöke fogadta, és kísérte végig a csapatot a program zárónapján egy helyi, elegáns borászat termein, ahol borkóstoló is szerepelt a programban igazi olaszos vendéglátással, finom finger food falatkákkal. A napot egy exkluzív, Michelin-csillagos étteremben, fine dining vacsorával koronázták meg a résztvevők: motorcsónakkal érkeztek abba a Garda-tó egyik kis mesés öblében fekvő, egykori kolostorból kialakított San Vigilio nevű topétterembe, amelyben már az angol királyi család tagjai és számos világsztár is megfordult.


DZT: íme, az innovatív MI-influenszer

DZT: íme, az innovatív MI-influenszer 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) elindítja első MI-influenszer projektjét és ezáltal egy további szinten is felhasználja a mesterséges intelligenciát az úticél Németország nemzetközi marketingjében.
Mozart egykori otthona moziteremmé alakult

Mozart egykori otthona moziteremmé alakult 

A KINOLINO elnevezésű gyermek filmfesztiválnak először ad otthont moziként a híres bécsi zeneszerző egykori otthona.
Portugália turisztikai kínálata Budapest szívében

Portugália turisztikai kínálata Budapest szívében 

A rendezvényen közel harminc portugál turisztikai szolgáltató mutatta be legújabb ajánlatait, a résztvevők megismerkedhettek a portugál kulturális örökséggel, gasztronómiával, valamint a különböző régiók által kínált élményekkel, helyszínekkel, hotelekkel.
Megjelent Ausztria síkalauza

Megjelent Ausztria síkalauza 

Több mint 200 síterülettel, aktuális árakkal és tippekkel.
Mesterséges Intelligencia a gyakorlatban – podcastban elmesélve

Mesterséges Intelligencia a gyakorlatban – podcastban elmesélve 

Novemberben egy kísérleti jellegű adással jelentkezett a népszerű Dunakavicsok turisztikai podcast.
Föld alatti bunkervilág,  kommunista építészeti emlékek és mediterrán gasztronómia

Föld alatti bunkervilág, kommunista építészeti emlékek és mediterrán gasztronómia 

íme, mindezeket rejti az egykori kommunista ország fővárosa, Tirana.
Bécs köszöni, de nem kér a Black Friday-őrületből

Bécs köszöni, de nem kér a Black Friday-őrületből 

Narancshét vs. Black Friday – ez Bécs fenntartható válasza a vásárlási lázra.
 Firenze betiltja a kulcsdobozokat és  az idegenvezetők hangszóróit

Firenze betiltja a kulcsdobozokat és az idegenvezetők hangszóróit  

Firenze is lépéseket tesz a túlturizmus visszaszorítására, és olyan intézkedéseket vezet be, mint például a rövid távú bérbeadók által használt kulcsdobozok és az idegenvezetők hangszóróinak betiltása.
Vendée Globe: Weöres Szabolcs megjavította a vitorláját, folytatja a versenyt

Vendée Globe: Weöres Szabolcs megjavította a vitorláját, folytatja a versenyt 

A magyar versenyzőnek sikerült megjavítania sérült vitorláját, és folytatja a földkerülő vitorlásversenyt.
Közép-Európa legszebb karácsonyi vásárainak kaleidoszkópja

Közép-Európa legszebb karácsonyi vásárainak kaleidoszkópja 

Közép-Európa legszebb adventi vásárai idén is megnyitják kapuikat, hogy ízekkel, illatokkal, zenével és különleges programokkal varázsolják el az oda látogatókat.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.