hirdetés
hirdetés

30 milliárdos különadóval sújtja a kormány a légitársaságokat

Harmincmilliárd forint elvonását tervezi a kormány a légitársaságoktól az Ukrajnában zajló háború és a szankciók miatt kialakult gazdasági válsággal magyarázva, az extraprofit megadóztatásáról szóló elképzelés részeként - írja az AIRportal.hu.

hirdetés

A kormányfő szerdai bejelentése és a csütörtöki kormányinfón elhangzott részletesebb tájékoztatás szerint több nagy szektorban különadókat vezet be az állam, amelynek célja, hogy a háború hatásai miatt nagyobb bevételre és nyereségre szert tevő vállalatok extraprofitjának nem a teljes, de jelentős részét elvonják az idei és a jövő évben.

A csütörtök délutáni kormányinfón Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ismertette a különadók tervezett részleteit, eszerint a légitársaságoktól 30 milliárd forint elvonását tervezi a kormány. A miniszter később kifejtette, hogy a 30 milliárd forint beszedését az induló utasonként kivetett 10-15 euró (3900-5800 forint) közötti adó formájában szedné be a légitársaságoktól a kormány.A miniszter arról nem közölt részleteket, hogy például meg kívánják-e akadályozni, hogy a plusz díjat a légitársaságok akár közvetett módon áthárítsák az utasokra.

Egy egységes, utasonkénti adó az olcsóbb, fapados jeggyel utazók számára arányaiban nagyobb terhet jelentene, mint egy hosszabb távú, prémium utazás esetén.

Egyébként a kormányinfón a miniszter azzal indokolta az extra adót, hogy a koronavírus-járvány lecsengését követően az elhalasztott utazások miatt a vártnál gyorsabban tér vissza a forgalom, és jövőre már meghaladhatja a 2019-es szintet.

Mint ismert azonban, a légitársaságok az elmúlt két évben jelentős veszteségeket könyveltek el a koronavírus-járvány miatti utasforgalom-visszaesés következtében, ezek a cégek egyelőre nemhogy extraprofitra nem tettek szert, a legtöbbjük az idei első negyedévben sem ért el nyereséget.


hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk