hirdetés
hirdetés

A tavalyinál sokkal jobb repülési szezont várnak Sármelléken

Megnyitották az idei repülési szezont a sármelléki repülőtéren - a Hévíz-Balaton Airportra a tavalyi 22 ezerrel szemben idén 25 ezer utast várnak. A jövőben fapados járatok indítása is felmerülhet.

hirdetés

Az idei repülési szezon megnyitását az egyik jelentős forgalmat bonyolító partner, a Mutsch Ungarn Reisen kettős jubileumával ünnepelték a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton szombaton. A repülőtérre a tavalyi 22 ezer helyett ebben az évben már 25 ezer utast várnak. A Hévízre és térségébe több német városból is vendégeket hozó iroda 15. repülési szezonját indította az idén a Lufthansa Boeing 737-es gépén érkező 122 utas köszöntésével.

Kulcsár Judit, a Mutsch Ungarn Reisen hévízi vezetője elmondta, hogy ezen a napon ünneplik a vállalkozás alapításának 20. évfordulóját is. A vendégeket köszöntötte a céget alapító Joseph Mutsch is, aki az első öt évben busszal szervezete az utaztatást Hévízre, majd 2002-től a Lufthansával között szerződés keretében elindították a repülőjáratokat is. Az elmúlt 14 évben a repülőkkel hozott vendégek több mint egymillió éjszakát töltöttek el Hévízen és környékén.

A Lufthansa gépe az ünnepi alkalommal két tűzoltóautó vízsugara alatt haladt át (Fotó: Győrffy Árpád)
A Lufthansa gépe az ünnepi alkalommal két tűzoltóautó vízsugara alatt haladt át (Fotó: Győrffy Árpád)


Kulcsár Judit köszönetet mondott a városnak, hogy a repülőtér átvételével stabillá tették a működést. Az ünnepi sajtótájékoztatón Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettes is méltatta Hévíz tevékenységét. Mint elmondta, a város és kistérsége az ország második legkedveltebb desztinációja a külföldiek körében, és jelentősen hozzájárul a vendégéjszaka-forgalomhoz. Beszélt arról is, hogy a Hungarikum Bizottság döntése szerint a Hévízi-tó és az ott alkalmazott hagyományos gyógyászat a magyar nemzeti értéktár része lett.

Németországot hazánk legnagyobb turisztikai küldőpiacaként értékelte, ahonnan tavaly közel 550 ezer vendég érkezett, akik mintegy kétmillió vendégéjszakát töltöttek el. Az átlagosan eltöltött 3,6 vendégéjszakájukkal az elsők a nemzetek ragsorában. A választásukban kiemelt helyet foglal el Hévíz, ahová az országos átlagnál sokkal hosszabb pihenésre érkeznek.

A Boeing 7373-300-as géppel érkező utasokat Kulcsár Judit és Joseph Mutsch (jobbról) köszöntötte (Fotó: Győrffy Árpád)
A Boeing 7373-300-as géppel érkező utasokat Kulcsár Judit és Joseph Mutsch (jobbról) köszöntötte (Fotó: Győrffy Árpád)


Papp Gábor hévízi polgármester az elhangzottakra is reagálva elmondta, hogy a repülőtér működtetését négy éve azért vállalták fel, mert a szolgáltatókkal egyetértve a város is úgy látja, szükség van egy regionális repülőtérre a megfelelő küldőpiacok eléréséhez, megnyeréséhez. Eltökéltségük változatlan, amit bizonyít, hogy a város évente több tízmillió forintot költ erre a célra. De ez is kevés lenne az elmúlt években kapott központi támogatások nélkül.

2015 a reptér életében válságév volt, de véleménye szerint túl vannak rajta. Az idei évben újdonságokkal is tudnak szolgálni, hét német városból és Svájcból érhető el a Hévíz-Balaton Airport, a moszkvai járatok is elindulnak és a törökországi járatok is működnek. Az idei évre 25 ezer utast várnak, és remélhetően a jövőben egyre több vendéget tudnak fogadni.

Glázer Tamás (balról), Papp Gábor és Kulcsár Judit a szezonnyitó sajtótájékoztatón (Fotó: Győrffy Árpád)
Glázer Tamás (balról), Papp Gábor és Kulcsár Judit a szezonnyitó sajtótájékoztatón (Fotó: Győrffy Árpád)


A német vendégeket a Kanizsa Táncegyüttes tagjai meg is táncoltatták a földet érés után (Fotó: Győrffy Árpád)
A német vendégeket a Kanizsa Táncegyüttes tagjai meg is táncoltatták a földet érés után (Fotó: Győrffy Árpád)


A repülőtér további működésével kapcsolatban elmondta, hogy a jövőben fapados járatok indítása is felmerülhet, de a város a repülőtérrel elsősorban olyan turistákat szeretne hozni a térségbe, akik elköltik itt a pénzüket, élvezik az egészség-, illetve gyógyturizmus hatásait.

Külön is köszönetet mondott a Magyar Turizmus Zrt.-nek és az érintett turisztikai szolgáltatóknak, hogy anyagilag is támogatják a repülőtérrel kapcsolatos marketingfeladatok finanszírozását.

A Hévíz-Balaton Airport működéséről

A reptér 2015-ös utasforgalma 22021 fő.

2016-ban a Lufthansa, a VLM, a Germania, a Freebird és az UTAIR járatai tizenegy repülőtérrel - Frankfurt, Düsseldorf, Friedrichshafen, Berlin, Hamburg, Drezda, Lipcse, Erfurt, Antalya, Moszkva - kapcsolják össze Sármelléket és térségét. A PA Turistik/Mutsch Ungarn Reisen szervezésében április elejétől október 22-ig újraindulnak a németországi charterjáratok. Az idei évtől újonnan megjelenő belga VLM légitársaság első gépe már landolt a reptéren. A Salamon Reisen berlini, drezdai, lipcsei és erfurti járatai májustól indulnak szeptember közepéig.

A Green Travel Sármellékről induló törökországi charterlánca a tavalyi 11 helyett 15 héten keresztül repül Antalyára. A járatok a nyári iskolai szünet első hetétől indulnak és szeptember végéig közlekednek.

Az Orosz UTAIR légitársaság júliustól november elejéig időszakosan újraindítja járatát Moszkva és Hévíz között menetrend szerinti járatként. A járatok töltéséről a Robinson Tours, az 1000 út és a VEDI Tours gondoskodik.

A kereskedelmi járatokon túl a repülőtér jelentős számú üzleti, sport-, valamint kiképző repülésnek is otthont ad. Az üzleti repülések jobbára a térségben található külföldi vállalkozásokhoz, valamint a vadászturizmushoz köthetők. A sportcélú magánrepülés szereplői leginkább hévízi és nyugat-balatoni célpontokat keresnek fel. Ezen felül repülőiskolák pilótanövendékei használják útvonalrepülés vagy műszeres kiképzés céljából a repteret.

A sport- és szabadidős célú repülésben, valamint az üzleti repülésben is jelentős számú "személyzet" is megjelenik a repülőtéren, valamint a környék szolgáltatóinál, szálláshelyein. Ezen személyeket is személyzetként kezeli a reptéri statisztika.

A repülőtér 2016. évi tervezett teljes utasforgalma összesen 25 ezer fő.
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk