hirdetés
hirdetés

Németek építenének gyógyászati központot a román tengerparton

Németországi befektetők gyógyszállót és gyógyászati központot építenének Konstanca közelében. A polgármester nem örül a hírnek, és helyi népszavazást akar az ügyben. 

hirdetés

Még Romániában is ritka, hogy egy településen a polgármester és a lakosság hallani sem akar német beruházóról. A ritka kivétel helyszíne a tengerparti Konstancától 15 kilométerre található Techirgiol városa, amelyik a hasonló nevű, sós vizű tónak és ennek iszapjának köszönhetően Európa-szerte ismert kezelőközpont.

Meddőség, szívpanaszok, reuma gyógyítására érkeznek ide a vendégek, most azonban egy német cég 50-80 millió eurós beruházással szeretne szállodát, új kezelőközpontot építeni a tó mellett.

Ioan Suceanu polgármester azonban referendumot akar az ügyben, mert szerinte a német beruházó fő célja, hogy majd értékesítse az iszapot a határon túl.

Jelenleg az iszap hasznosításának monopóliuma a helyi Sanatoriul Balnear gyógyközponté, ők szerződésben vállalták, hogy a tóból kitermelt és kezelésekre szánt iszapmennyiséget a használatot követően visszajuttatják a vízbe.

Egyelőre nem tudni, melyik német cég akar fejleszteni Techirghiolon. A települést németek alapították 1907-ben, a kb. 250 tagot számláló őslakosságot 1940-ben, erőszakkal Németországba költöztették.

Iszappal kenik magukat a turisták Techirgiolban. Fotó: http://theblacksea.eu
Iszappal kenik magukat a turisták Techirgiolban. Fotó: http://theblacksea.eu

Irházi János
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai