hirdetés
hirdetés

Fejlesztés Ferihegyen

Hamarosan megnyílik az Égi Udvar

Gyakorlatilag célegyenesbe ért a SkyCourt, vagyis Égi Udvar kivitelezése, és a tervek szerint március végén már birtokba is veheti az utazóközönség a Budapest Airport legújabb terminálépületét. A SkyCourt földszinti indulási oldalán üzletek, a félemeleten pedig éttermek, kávézók és bárok széles választéka várja majd a vendégeket. A 2-es terminál kereskedelmi területe a jelenlegi duplájára bővül az új terminálépület teljes átadása után.

hirdetés

Hatalmas ablakok, modern építészeti megoldások és lélegzetelállító kilátás gondoskodik majd arról, hogy a SkyCourt minden látogatót lenyűgözzön és az Europa Nostra építészeti díjat elnyerő 1-es terminál mellett a 2-es terminál is méltó légi kapuja legyen Magyarország fővárosának. A SkyCourt felépítése a budapesti repülőtér eddigi legnagyobb beruházása, amelynek méreteit jól szemlélteti, hogy csak a tetőszerkezethez felhasznált acél– és fémmennyiség elegendő volna egy kisebb sportcsarnok felépítéséhez is. A tető felépítéséhez és befedéséhez a kivitelező összesen 1200 tonnányi acélt és közel 3000 négyzetméter felületű speciális üveget használt fel. A tetőszerkezet fő tartóelemeit alumínium burkolat fedi be, míg a széles biztonsági üveg az elemek közötti sávokba került. Ez a megoldás teszi lehetővé, hogy az épületbe belépő utasok egy tágas, fényes és levegős környezetben érezhessék magukat. Az épületben 12 utasbiztonsági ellenőrző pont létesül, így az utasok az eddiginél sokkal gyorsabban juthatnak be a repülőtér tranzit területére, ahol egy tágas és látványos csarnokba érve megcsodálhatják a forgalmi előtér nyüzsgő világát és tartalmasan tölthetik el a járat indulásáig hátralévő időt. A checkin pultok továbbra is a már meglévő épületekben maradnak, az utasok a beszállókártya kézhezvételét követően léphetnek be az Égi Udvarba, vagyis az épületnek nem lesz közvetlen kapcsolata a „külvilággal”, kizárólag a 2A és 2B terminálok felől lehet majd megközelíteni. Az épület kívülről már a nyáron elnyerte szinte végleges, a terveknek megfelelő formáját, azóta a belső munkálatoké a főszerep. A kivitelező irányítása alatt mintegy ezer ember dolgozott folyamatosan három műszakban, hogy az év végére átadhassák a bérlőknek az üzleteket és kiszolgáló helyiségeket. Az építkezés a menetrendnek megfelelően haladt, napról napra váltak valósággá a Budapest Airport látványterveiből ismert látványos építészeti megoldások. A tetősíkban hatalmas üvegtáblákon áramlik be a fény a három emelet magas csarnok légterébe, míg a homlokzaton át minden látszik, ami az előtéren és a guruló utakon történik a repülőgépekkel.

A SkyCourt halljában már a végleges burkolaton sétálhatunk, kialakították az ellipszist formáló magasföldszintet, helyükre kerültek a mozgólépcsők és a liftek, valamint elkészült a terminál utastájékoztató rendszere is. Az építkezést követően a bérlők feladata, hogy élettel töltsék meg a hatalmas utascsarnokot. Az indulási szinten exkluzív, a nívós repülőtereken már megszokott üzletek mellett kifejezetten magyarországi termékeket forgalmazó boltok nyílnak, a felső galériaszint karéjában a repülőtér megújult és kibővült éttermi kínálata található.

Ahogy a Budapest Airport jelenlegi termináljainak légi oldalán, úgy itt is lesznek hungaricumokat, szuveníreket kínáló boltok, ahol a téliszalámitól kezdve a márkás magyar borokon át a fűszerpaprikáig minden megtalálható lesz. A helyiségeket 2010 novemberétől fokozatosan veszik át a kivitelezőtől a Budapest Airport szakemberei és a kereskedelmi egységek bérlői. A SkyCourt egyébként egy csapásra megkétszerezi a repülőtér kereskedelmi területét, ez által a Budapest Airport egy lépéssel közelebb kerül a nagy nemzetközi repülőterek által már megvalósított gazdasági modellhez. Az utazóközönség a téli-nyári menetrend fordulón, azaz 2011. március 27-én veheti birtokba az új épületet, amely amellett, hogy kényelmesebbé és gördülékenyebbé teszi az utazást, valódi élménnyé varázsolja a repülőtéren eltöltött időt. A tervezők bíznak abban, hogy a Budapest Airport eddigi legnagyobb beruházása nem pusztán az utasforgalmi igényekre ad frappáns választ, de emellett a SkyCourt révén egy újabb emblematikus épülettel is gazdagodhat a magyar főváros.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk