hirdetés
hirdetés

Eutér

Teljes körű adatbázis az uniós fejlesztésekről

Pályázni szándékozóknak, projektgazdáknak, kutatóknak egyaránt hasznos segítséget nyújt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) weboldalán február óta elérhető térinformatikai alkalmazás, az Eutér, amellyel egy eddig sohasem látott méretű nyilvános adatbázis nyílt meg az Európai Unió által támogatott fejlesztési projektekről.
hirdetés

Az www.euter.nfu.hu cím alatt található alkalmazás nem lesz idegen azoknak, akik használták a tavaly ősz óta működő Roptér nevű adatbázist is. Azonban míg utóbbi csak a regionális programokban megvalósult fejlesztéseket mutatta be, az Eutérben az első Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT I.) és az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) minden operatív programjának összes nyertes projektje megtalálható. Lapzártánkkor több mint 31 ezer projekt volt kereshető a rendszerben. Az Eutér, hasonlóan a Google maps alkalmazáshoz, speciális térképeken teszi megismerhetővé a támogatott projekteket, amelyek között különböző szűrési feltételek szerint lehet böngészni. Térbeli elhelyezkedés szerint a régiótól a kistérségi besoroláson keresztül a települési szintig kereshetünk, de akár országos nagyságrendű összefoglalók is lekérdezhetők. A tartalom szerinti szűrés az egyes operatív programok csaknem teljes összefoglalására is képes, de különböző témák, altémák, a felhívások kódszáma is megadható keresési feltételként. A szűrési eredmények táblázatba menthetők.

A Roptérhez képest számos új fejlesztés segíti az Eutér felhasználóbarát és megbízható működését. Az alkalmazás flash keretrendszerbe került, amely gyorsabb, kiszámíthatóbb és követhetőbb működést tesz lehetővé. Emellett a hardverhátteret is megerősítették, ezzel is stabilabb működést biztosítva. Újdonság még, hogy a nyitóképben, továbbá minden szűréskor valamennyi vonatkozó információ lehívásra kerül, majd a térkép nagyításakor jelennek meg településszinten az egyes projektek ikonjai. Az ÚMFT-témák rendszerezését és a hasonló tartalmú OP-részek összecsatolását térválasztó segíti. Új fejlesztés, hogy a bal alsó részen található új projektek funkcióra kattintva megjelenik az előző hét napban a rendszerbe érkezett, támogatást szerzett projektek listája, ezek linkenként nyithatók. A további szűrések menüpontban tárgyszavas, szabad szavas keresés is indítható.

Az Eutér interaktív web2-es alkalmazássá kíván válni, a támogatott projektekhez a projektgazdáknak is lehetőségük van a jelszavuk segítségével a pályázati tájékoztatófelületen keresztül képeket, bővebb leírásokat feltölteni.

Hogyan keressünk?

Az Eutér alkalmazás érthető menürendszerével, finomra hangolható keresési funkcióival igazán felhasználóbarát felület, amelyen kis gyakorlással könnyedén el lehet igazodni. A nyitólapon két jól elkülönülő részt láthatunk: a bal oldalon a szűrőmezőt, ez segíti a kereséseket, amelyek eredménye a jobb oldali térképablakban válik láthatóvá. A fejlécben (jobbra) a nyomtatásgomb segítségével több különböző formátumban (PDF, PNG, JPEG) nyomtathatjuk ki vagy menthetjük el találatainkat. A PDF formátum választásakor a térképnézet adattartalma mellett jelmagyarázatot is ad az alkalmazás, valamint a megadott szűrési feltételek összesítő táblázata is megjelenik. Az Eutér nyitóablakának bal oldalán elhelyezkedő szűrőmező három elkülönülő részre osztott. Az első blokkban lehetséges a pályázati tematikák, terek, majd azon belül a vonatkozó operatív programok szerint keresni. A második blokk ad lehetőséget egy konkrét település vagy kedvezményezett adatainak lekérdezésére, és innen a további szűrések menüponton keresztül érhető el az a felület, amelyen egészen pontos, kombinált szűkítésekkel kereshetünk az adatbázisban. A harmadik blokkban a már említett új projektek menüponton kívül olyan speciális funkciók találhatók, mint az időtartam szerinti szűrés, továbbá a súgó és a link mentése. A főoldali szűrőmező első szakaszában található tematikus besorolás szerinti szűréskor a pályázati tér, majd a megjelenő operatívprogram-lista megfelelő elemének kiválasztását követően a rendszer négy térbeli szintre generálja le a találatokat. A térképen a szűrés eredménye minden lekérdezéskor először a legmagasabb térbeli szinten jelenik meg, az alacsonyabb térbeli szintek adatai a térkép nagyításával érhetők el. Végül kördiagram formájában olvashatók le az összesített adatok, települési szinten tematikus ikonok jelzik a projektek megvalósításának helyszínét. A térképablak jobb felső sarkában látható összesítő ablakban az aktuális szűrés eredményének táblázatos adatai olvashatók.

Finomhangolás

A szűrőmező második blokkjában értelemszerűen a település vagy a kedvezményezett nevének beírásával indíthatjuk el a szűrést. Itt található a további szűrések menüpont is, amelyről érdemes hosszabban is szót ejteni. A menüpont kiválasztásával egy segédablak nyílik meg, ahol négy fülön négy különböző lekérdezési metódus segítségével szűkíthetjük saját igényeink szerint a lekérdezést. A tartalmi szűrők beállításának felületén kiválasztható, hogy az UMFT vagy az NFT I. alá tartozó operatív programok iránt érdeklődünk- e. A témaablakban a keresés szűkíthető a megfelelő témák szerint, majd a kiválasztott témákon belül létező altémák szerint. A korábbi paraméterek szerint szűkített operatív programhoz, témákhoz, illetve altémákhoz tartozó felhívásszámok közül válogathatjuk ki a számunkra érdekeseket a „Felhívás száma” ablakban, a „Felhívás címe” szűrési ablakban pedig a korábbi szűrések eredményeként fennmaradó címek között folytatódhat a szűkítés. A térbeli szűrés fülön az egyes ablakokban a térségi besorolás, település, valamint a kedvezményezett neve szerint szűkíthetők a találatok. Az egyéb szűrések fülön a projektek dátum és összegszerű adatait adhatjuk meg.

Térkép, műhold, hibrid

Ha a nekünk megfelelően szűkre állítottuk keresési feltételeinket, akkor a találatok a térképablakban lesznek láthatók az OK/Szűrés gomb megnyomását követően. A térképablak felső részén találhatunk öt funkciógombot, amelyek a különböző alaptérképek közötti váltást teszik lehetővé. Utolsó kettő az NFÜ saját fejlesztése. Az NUTS nézetben a statisztikai területlehatárolások válnak láthatóvá, az LHH nézet pedig a hátrányos helyzetű kistérségi területek elhelyezkedését mutatja meg.

A térképbe nagyítva, a települési szint elérésekor a nyertes projekteket különböző ikonok jelzik. Ezek fölé mozdítva az egeret láthatóvá válnak a projektinformációs ablakok, olyan általános tudnivalókkal, mint a megvalósítás helyszíne, a kedvezményezett neve, a projekt címe, a megítélt támogatás összege. Ha az ikonra kattintunk, akkor egy segédablakban olvashatóvá válnak a projekt még részletesebb adatai.

Személyes segítség a pályázatokhoz

Személyes központi ügyfélszolgálati irodát nyitott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a főváros hetedik kerületében, a Wesselényi és a Kazinczy utca sarkán, ahol személyesen is igénybe vehetik a pályázók az eddig csak telefonon, e-mailen elérhető szolgáltatásokat. Az irodában két díjmentesen használható számítógépes munkaállomást is létrehoztak, ezek segítségével egy-egy uniós pályázat akár a helyszínen is elkészülhet. A munkatársak a felmerült panaszokat is átveszik. Az iroda hétfőtől csütörtökig 8 és 16, pénteken pedig 8 és 14 óra között áll a pályázók rendelkezésére. A www.nfu.hu honlapon a felhasználók előzetesen időpontot is foglalhatnak az ügyintézéshez.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk